Příběhy

24. března 2022 06:01

Gabriela Kolinová

Strach vystřídalo štěstí. Ročního Míšu válka uvěznila na Ukrajině, už je s rodiči

Děsivý strach o svého syna prožíval rusko-ukrajinský pár Vasyl Kucherka a Taťána Zavjalovová, který žije ve Velké Británii. Když odstartovala ruská invaze, byl jejich roční syn Míša na návštěvě u babičky a příbuzných na Ukrajině. Jeho rodiče se ho snažili dlouhou dobu dostat do bezpečí. Teď si konečně mohou oddechnout. Po třech týdnech se se svým synem a rodinou sešli v Polsku.

Rusko-ukrajinská dvojice žije společně s dětmi v Londýně, část rodiny má ovšem stále na Ukrajině. Kvůli pandemii koronaviru prarodiče svá vnoučata dlouhou dobu neviděli, a tak se Vasyl s Taťánou rozhodli, že ročního Míšu pošlou načas k babičce a dědovi na Ukrajinu. Ten spatřil své příbuzné vůbec poprvé, protože se narodil během lockdownu. Představu o idylické rodinné dovolené ovšem narušila válka a vpád ruských vojsk.

Nemusíme ani popisovat, jak šílený strach rodiče malého chlapce zažívali. Po vypuknutí války přestala na Ukrajině fungovat letecká doprava a Vasyl s Taťánou se opravdu báli, že svého Míšu už nikdy uvidí. „Kdyby mi to někdo před rokem, nebo šesti měsíci, řekl, že v 21. století vypukne válka, nikdy bych nevěřila, že se to opravdu stane,“ svěřila se maminka malého chlapce serveru Daily Mail. Ona sama pochází z ruského Jekatěrinburgu, její partner je z Ukrajiny. I proto se jich tento konflikt dotýká daleko citelněji. Vůbec nechápou, že tyto dva národy teď válčí proti sobě.

Chlapec cestoval z Ukrajiny sám, s igelitkou a číslem na ruce. Už je s rodiči

Mladý pár nemohl jen nečinně sedět a čekat, co se s jejich synem a příbuznými stane, proto se vypravil do Polska s nadějí, že se jim podaří utéct a společně se zase setkají. Taťána Zavjalovová, která v Londýně pracuje v developerské firmě, popsala, že poslední dny byly pro ni velmi psychicky náročné. „Celé to bylo dramatické, opravdu velmi dramatické. Ale nakonec jsme tu všichni a jsme velmi šťastní,“ dodala pro Daily Mail a z fotek je opravdu cítit velká úleva.

Ukrajinští příbuzní společně s malým Míšou museli zvládnout část cesty na hranice pěšky, takže byli vysílení, ale o to víc nadšení, že se jim podařilo dostat se do bezpečí. Společně teď v polském uprchlickém táboře čekají na víza. „Čekáme až budou schválena víza pro naše příbuzné a všichni budeme moci žít ve Velké Británii,“ vysvětlila Taťána plány do budoucna.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.