Celebrity

23. března 2022 06:15

Anna Kopečková

Zelenskyj promluvil o svých dětech: Vědí, že vojáci umírají, aby ony mohly žít

Válečný konflikt na Ukrajině velmi silně doléhá i na děti a v mnohých vzbuzuje strach. Jak celou situaci vnímají potomci samotného prezidenta Zelenského, kteří i přes velké nebezpečí stále zůstávají s oběma rodiči ve své zemi?

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj celý svět každodenně překvapuje svou odvahou, vzdorem, houževnatostí, bojovností a upřímností. Z komediálního herce a moderátora zábavných pořadů se stal opravdový hrdina, který dokázal přesvědčit svůj národ, aby čelil mnohem mocnějšímu útočníkovi. Bezesporu na tom má podíl i jeho vypilovaný způsob mluvy a vynikající schopnost napojit se na emoce lidí. Zelenského dlouholetý přítel a kolega z filmové branže David Dodson o něm řekl, že je to takový Tom Hanks z Ukrajiny. „Mimo záři reflektorů je Zelenskyj bezesporu jednou z nejlaskavějších duší, jaké jsem kdy potkal. Když jste v jeho blízkosti, nemáte z něj dojem celebrity nebo odstupu. Cítíte se jako přítel. Máte pocit, že poslouchá,“ poznamenal.

Válka není jako fotbalový zápas

Když prezidenta Zelenského krátce po začátku invaze ruské síly označily za cíl číslo 1 a jeho rodinu za cíl číslo 2, odmítl nabídku na evakuaci z Ukrajiny. Zůstal uprostřed válečného konfliktu se ženou i dětmi, před kterými nic neskrývá. Ani hrůzy, které válka přináší. „Moje děti dobře vědí, co se děje. A já netuším, jestli je to dobře, nebo špatně,“ řekl v rozhovoru s Fareedem Zakariou v jeho pořadu GPS vysílaném stanicí CNN.

Prezident a jeho manželka, ukrajinská první dáma Olena Zelenská, mají 17letou dceru Oleksandru a 9letého syna Kyryla. Zelenskyj svým dětem prý nic vysvětlovat nemusel. Samy velmi brzy zjistily, že na Ukrajině zuří válka a kdo je nepřítel. „U nás doma máme stejnou svobodu slova jako v naší zemi. Vědí, za co bojujeme. Tomu všemu rozumí. Moje děti jsou hrdé na Ukrajinu, velmi hrdé,“ pokračoval Zelenskyj v rozhovoru pro CNN. „Upřímně věří v naše vítězství. Ale nemohou v něj věřit tak, jako kdyby šlo o skóre v nějaké hře, třeba ve fotbale – jako když jsme my zabili 10 lidí z Ruska a oni zabili pět lidí z Ukrajiny. Prostě věří, že dobro zvítězí,“ dodal.

V poslední době má Zelenskyj jen málo příležitostí vidět svou rodinu, o které se říká, že je dobře ukrytá. Prezident se soustředí hlavně na práci. Denně se radí s generály, jedná po telefonu se zástupci západních zemí, navštěvuje zraněné vojáky a civilisty a točí videa na sociální sítě, aby lidé viděli, že je stále v Kyjevě, přestože ruské útoky na hlavní město jsou stále častější a intenzivnější.

Děti musí vědět, že jiní umírají kvůli tomu, aby mohly žít

Prezident v rozhovoru také naznačil, že chce, aby jeho děti pochopily, čemu musí Ukrajinci čelit při obraně své země. „Abychom zvítězili, musí se dobří lidé obětovat. Naštěstí našim dětem nemusíme nic vysvětlovat,“ řekl CNN a dodal, že jeho dcera a syn mohou volně sledovat jakákoli videa a zprávy o válce.

„Mým dětem by nemělo být zakazováno vidět jakákoli videa o tom, co Rusko způsobilo,“ řekl. „Můj syn si toho musí být dobře vědom. Protože dokud je naživu, znamená to, že nějaký příslušník ukrajinské armády o svůj život právě přichází.“

Usínám s informací o zabitých dětech

Na otázku, jak on osobně zvládá strach a stres z války, Zelenskyj odpověděl, že dělá jen to, co dělají všichni ostatní na Ukrajině. Nejtěžší je pro něj vědět, kolik lidí, včetně dětí, umírá. „Držím se docela dobře. Momentálně je mou nejslabší stránkou ztráta lidí, ztráta dětí v tomto obrovském množství obětí,“ řekl a zkroušeně svá slova doplnil: „Chodím spát s informací o dětech, které byly zabity. A modlím se.“

Podrobnosti o počtech obětí válečného konfliktu se každým dnem mění. Podle OSN od začátku války na Ukrajině zahynulo nejméně 925 civilistů a podle posledních údajů ukrajinské prokuratury zahynulo už 115 dětí a 148 nezletilých obyvatel země utrpělo zranění. A přestože ze země před válkou uprchlo už více než 3,5 milionu lidí, Ukrajinci se nevzdávají. Přesně jak to řekl jejich prezident v prvních dnech bojů ve svém projevu k Evropské unii: „Nikdo nás nezlomí, jsme silní, jsme Ukrajinci. Život zvítězí nad smrtí. A světlo zvítězí nad temnotou.“

Sdílejte článek
Štítky válka OSN CNN Tom Hanks rozhovor Ukrajina Evropská unie děti Volodymyr Zelenskyj Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Olena Zelenská Jelena Zelenskaja ruská invaze na Ukrajinu