Celebrity

21. března 2022 15:59

Milan Rozšafný

David Beckham dojal celý svět. Svůj Instagram svěřil ukrajinské lékařce

Legendární fotbalista David Beckham zase jednou ukázal, že rád propůjčuje svou obří popularitu dobré věci. O jakých hrůzách informovala na jeho instagramovém profilu ukrajinská lékařka?

Celebrity a významné osobnosti z celého světa hledají způsoby, jak co nejlépe pomoci válkou zmítané Ukrajině. Někteří posílají obří sumy peněz, další zakládají charitativní sbírky a jiní burcují politické lídry k daleko větší razanci a odsouzení Putinova režimu. Velmi neotřelý způsob pak zvolila sportovní legenda David Beckham, jenž se rozhodl k pomoci využít svůj velmi sledovaný instagramový profil, na němž má přes 72 milionů sledujících.

Svůj účet v emotivním videu na několik hodin předal ukrajinské lékařce a dětské anestezioložce Iryně, která aktuálně pomáhá ženám a novorozeným dětem v bombardovaném Charkově. Doktorka tak v Beckhamově stories sdílela neuvěřitelné příběhy matek, novorozenců a také lékařského personálu jedné z ukrajinských porodnic a ukazovala hrůzy, v nichž aktuálně musí žít.

První dny byly nejhorší

Ukrajinská vedoucí regionálního perinatologického centra v Charkově např. ve videu ukázala matky chovající své děti na postelích seřazených ve sklepních chodbách. Ne všechny pacienty se však v obtížných podmínkách podařilo převést do bezpečí. „První den války jsme přestěhovali všechny těhotné ženy a matky s novorozenci do sklepení. První dny byly nejtěžší. Museli jsme se naučit, jak pracovat i za bombardování. Bohužel jsme nemohli přenést děti z intenzivní péče, protože jsou závislé na přístrojích,“ popsala situaci Iryna.

Ukrajinská lékařka dále promluvila o dojemném příběhu matky Jany, která porodila během druhého válečného dne syna. Ten měl však problémy s dýcháním a lékaři museli bojovat o jeho život. „Chlapci už je teď lépe, ale dům jejich rodiny byl zničen a oni se nemají kam vrátit,“ řekla Iryna. Žena nadále popisovala, v jakých těžkých podmínkách doktoři i sestry v úkrytu pracují.

Lékaři neztrácejí naději

Jejich snaha o záchranu pacientů se neobejde bez slz a naprostého vyčerpání. Lékařský personál zde ostatně musí pracovat bez přestávky 24 hodin a sedm dní v týdnu. I přesto Iryna své poslání nevzdává. „Pravděpodobně riskujeme vlastní životy, ale nad tím vůbec nepřemýšlíme. Milujeme naši práci. Lékaři i sestry mají starosti, pláčou, ale nikdo z nás se nevzdá,“ dodala doktorka.

David Beckham pak ve svém příspěvku vyzval fanoušky k přispění na fond UNICEF, jenž se snaží lidem zasaženým v této oblasti pomoci. „Díky vašim darům pomáhají novorozencům přežít i v otřesných podmínkách kyslíkové generátory, které dostali,“ děkoval všem zúčastněným Beckham.

Slavný fotbalista je ostatně velvyslancem dětského fondu OSN UNICEF už od roku 2005, jeho aktuální pomoc a spolupráce s touto organizací proto není žádným překvapením. Sportovní legenda tak zase jednou ukázala, že má srdce na správném místě a nejspíš doufá, že mnoha lidem sdílením hrůzných příběhů z války otevře oči.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 23. 4. 2024

Dnes je v pořádku plakat, Berani. Uvolnění je rozhodující pro přijetí. Pokud nemáte pocit strachu a omezení, může pro vás být těžké prožívat radost a expanzi. Spojte dobré se špatným a nechte tyto dvě síly, aby se ve vaší bytosti harmonicky usadily. Proveďte přípravy, které vám umožní vzlétnout do velkých výšin. Ujistěte se, že jste připraveni přijmout výzvy, které s růstem přicházejí.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.