DiCaprio, Kunis či Spielberg. Které hvězdy mají ukrajinské kořeny a jak pomáhají?

Světové celebrity se od začátku ruské invaze na Ukrajině snaží pomáhat nejrůznějšími způsoby. Mezi nejčastější patří finanční dary, dobročinné sbírky a charitativní akce. Osobnosti, které mají ukrajinské kořeny, pak pochopitelně tuto situaci vnímají ještě o něco více osobně. Patří mezi ně například Mila Kunis, Milla Jovovich nebo Leonardo DiCaprio. Jak se slavní rozhodli pomáhat a jaké pocity v nich aktuální konflikt vzbuzuje?

Válka na Ukrajině trvá už 18 dní. O život při ní doposud přišlo asi 14 tisíc lidí a tato čísla zdaleka nejsou konečná. Miliony lidí byly nuceny opustit své domovy a vydat se na cestu bez jistot a do neznáma.

Mila Kunis nikdy nebyla pyšnější, že je původem Ukrajinka

Své o tom ví i hollywoodská herečka Mila Kunis (38), která se narodila v ukrajinském městě Černovice. Do USA se její rodina odstěhovala, když jí bylo sedm. „Bylo to po rozpadu Sovětského svazu. Panoval hluboký komunismus a rodiče chtěli, abychom já a můj bratr měli budoucnost. Všeho nechali a odjeli s 250 dolary,“ řekla v minulosti v rozhovoru pro Los Angeles Times.

Spolu se svým manželem Ashtonem Kutcherem (44), jenž má dokonce české kořeny, se rozhodli založit sbírku pro ukrajinské uprchlíky, na niž přispěli částkou tři miliony dolarů. „Události, které se odehrávají na Ukrajině, jsou zdrcující. Na tomto světě není místo pro tak nespravedlivý útok proti lidskosti,“ uvedla herečka ve videu na instagramovém profilu svého muže.

„Vždycky jsem se považovala za Američanku, pyšnou Američanku. Miluju tuhle zemi za všechno, co udělala pro mě a mou rodinu. Ale nikdy jsem nebyla víc hrdá na to, že jsem Ukrajinka, než dnes,“ dodala Kunis, která se společně s Kutcherem už v roce 2019 sešla na večeři s ukrajinským prezidentem a v současnosti největším hrdinou země Volodymyrem Zelenským a jeho chotí Olenou Zelenskou.

Štědrý dar Leonarda DiCapria zahalen tajemstvím

Mezi další, kdo vyjádřili podporu této zemi, patří hvězdný Leonardo DiCaprio, o jehož spojitosti s Ukrajinou nedávno informovala některá světová média. Podle jistých zdrojů má Leo ukrajinské příbuzné. Tuto informaci sdílel například účet Visegrád 24 na Twitteru. „Leonardo DiCaprio poslal 10 milionů dolarů na pomoc Ukrajině. Jeho babička z matčiny strany se narodila v Oděse,“ psalo se v příspěvku.

Podle CNN se však tato informace nezakládá na pravdě. „DiCaprio nevěnoval 10 milionů dolarů Ukrajině a nemá žádného člena rodiny z Oděsy ani nikde jinde v této zemi,“ uvedl zdroj blízký herci. Podle něj DiCaprio rozhodně stojí za Ukrajinou a poskytl humanitární dary několika organizacím, ale uvedená částka byla jiná.

Další celebritou, která má kořeny na východě Evropy, je například modelka a herečka Milla Jovovich (46), která se narodila v Kyjevě. „Jsem zlomená a nemám slov, snažím se zpracovat události tohoto týdne, které se odehrávají na Ukrajině, kde jsem se narodila,“ napsala Jovovich ke svému příspěvku na Instagramu. „Moje země a lidé jsou bombardováni. Přátelé a rodina v úkrytu. Moje krev a moje kořeny jsou jak z Ukrajiny, tak i z Ruska,“ informovala hvězda snímku Resident Evil.

K Ukrajině se hrdě hlásí i milovník boršče Steven Spielberg

Ukrajinský původ byste možná nečekali u režiséra Stevena Spielberga. Tvůrce velkofilmů jako Čelisti, E. T. – Mimozemšťan, Schindlerův seznam, Jurský park či Zachraňte vojína Ryana se však ke kořenům svých prarodičů hrdě hlásí, a mezi jeho nejoblíbenější jídla dokonce patří boršč. Část rodiny z Ukrajiny má také Dustin Hoffman, jehož prarodiče byli ukrajinští Židé. Dědečka a pradědečka mu zabili bolševikové v ruské občanské válce, hercova prababička přežila tamní koncentrační tábor a na začátku 30. let pak emigrovala do USA za příbuznými.

Modro-žlutá krev díky předkům koluje i v těle zpěváka Lennyho Kravitze, kouzelníka Davida Copperfielda, představitele slavného agenta Muldera v seriálu Akta X Davida Duchovného, herce Sylvestera Staloneho či písničkáře Boba Dylana.

Ukrajinský původ však mají také celebrity v českých končinách. V poslední době je v této souvislosti asi nejskloňovanější jméno modelky a ředitelky České Miss Taťány Makarenko či herečky Elizavety Maximové, která má zároveň příbuzné i v Rusku.

Sdílejte článek
Štítky válka Leonardo DiCaprio rodina charita Ukrajina Mila Kunis celebrity předci ukrajinské kořeny

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.