Herečka Elizaveta Maximová na Českém lvu: Jsem zdrcená, mé srdce je s Ukrajinou i Rusy

Asi nikdo nečekal, že by ústředním tématem předávání cen Český lev vedle filmové tvorby nebyl válečný konflikt na Ukrajině. Prakticky všichni zúčastnění měli na svém oděvu připnuté žluto-modré stuhy či odznaky a v projevech vyjadřovali podporu okupované zemi. Vůbec nejemotivnější řeč pronesla herečka s rusko-ukrajinskými kořeny Elizaveta Maximová, kterou můžete znát mimo jiné ze seriálu Polda.

Vzhledem ke svému původu má Maximová příbuzné a přátele jak na ukrajinské, tak na ruské straně. Není tedy divu, že je pro ni aktuální vývoj konfliktu skličující. I proto se rozhodla před předáním Českého lva za nejlepší studentský film promluvit o tom, co právě prožívá. „Všem pocitům posledních dní dominuje obrovská bolest, o jejíž hloubce jsem nikdy předtím neměla ani představu,“ začala číst roztřesená herečka svůj projev.

„Není tajemstvím, že v České republice žiji odmalička. Mám ve své krvi mnoho různých národností i kultur, ale především ruské a ukrajinské kořeny, a proto je pro mě současná situace zdrcující. Moje srdce je dnes s Ukrajinou, s Ukrajinci, kteří hrdě a statečně brání svou zemi. S mou rodinou a přáteli, kteří žijí v neustálém ohrožení a kteří nechtějí či nemohou odjet,“ pokračovala Maximová se slzami v očích, kterým se neubránili ani další hosté přítomni v sálu.

Ve svém proslovu neopomněla zmínit ani rodinu a osoby na opačné straně barikády, které odsuzují ruskou agresi. „Moje srdce je i s mými blízkými žijícími v Rusku. S mými prarodiči, kteří po večerech poslouchali Echo Moskvy, jež je od včerejšího dne oficiálně zakázáno. S mladším bratrem, který byl zatčen na mírových protestech proti vládě v Moskvě. S ruskými občany, kteří jsou proti vládě diktátorského režimu a této válce. Vím, že takových je opravdu hodně,“ vyjádřila jednoznačně sounáležitost a svou dojemnou řeč zakončila rozhodnými slovy: „Nemohla jsem dnes mlčet a svou promluvou chci podpořit Ukrajince i Rusy, kteří chtějí mír.“

Půvabnou Elizavetu Maximovou můžete znát ze seriálu TV Prima Polda, kde si zahrála umíněnou dceru představitele hlavní role Davida Matáska. Herečka se narodila v ruské Kazani, od dětství však žije v Praze, kde v roce 2016 úspěšně absolvovala obor činoherní herectví na DAMU. Již v době studií hostovala v Národním divadle a v poslední době jste ji mohli vidět také ve filmech Modelář, Přání Ježíškovi či Matky.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.