Celebrity

8. března 2022 12:20

Anna Kopečková

Koller, Dusilová a Orozovič zpívají píseň pro Ukrajinu a vzkazují: Nevzdám se!

Hudba spojuje nejen v mírových dobách, ale i v těch válečných. Jsme v tom všichni spolu, vzkazují hudebníci z Česka, Ukrajiny, Ruska i Běloruska ve své unikátní písni Nevzdám se, kterou chtějí vyjádřit svůj nesouhlas s válkou na Ukrajině a podpořit mír.

Skladba Nevzdám se vznikla spojením dvou písní kultovní ukrajinské rockové kapely Okean Elzy, kterým dal novou podobu producent a hudebník Igor Ochepovsky. Rodák z Uralu, jenž žije v Česku, je vyhledávaným skladatelem, muzikantem a producentem a spolupracuje s umělci české alternativní a popové scény, například s Ewou Farnou. Skládá také hudbu pro film, divadlo nebo počítačové hry. Pro nahrání skladby oslovil téměř dvě desítky českých, ruských, běloruských i ukrajinských kolegů a kolegyň.

Zmíněné písně nejspíš českým posluchačům nic neřeknou, na východ od slovenských hranic jsou ale notoricky známé. „Pro Ukrajince, Rusy a Bělorusy to jsou naprosto ikonické písně, které všichni dobře známe. Naše národy a životy spojují nejen melodie, ale také témata o lásce, naději, odvaze a odhodlání. Zúčastnění muzikanti jsou jedni z nejlepších umělců, které znám. Kromě lásky k hudbě nás pojí také nesouhlasný postoj k aktuálnímu dění,“ přiblížil pozadí projektu Ochepovsky.

Natáčení proběhlo čtyři dny po začátku ruské invaze a z českých hudebníků Ochepovsky do studia pozval například bubeníka a zpěváka Davida Kollera, herce a zpěváka Igora Orozoviče, zpěvačky Lenku Dusilovou a Moniku Načevu nebo kytaristu Michala Pavlíčka.

Muzikant má promlouvat k lidem hudbou

Pomoci válkou ničené Ukrajině se snaží řada umělců, ať už finančními dary, nebo třeba ubytováním uprchlíků. Frontman kapely Lucie David Koller hned dva dny po vypuknutí války vyrazil spolu s manželkou půjčenou dodávkou na hranice Ukrajiny, aby pomohl prchající lidi převézt do bezpečí. O tom, jak může pomoci, přemýšlel i Igor Ochepovsky.

„Když mě má žena Alena ve čtvrtek ráno probudila s tím, že opravdu začala válka, byl jsem v šoku. Ihned jsem přemýšlel, co mohu dělat. Poslali jsme peníze na dobročinné organizace, obvolal jsem všechny přátele na Ukrajině a v Rusku, zjišťoval jsem, jestli mohu pomoci na hranicích. Nicméně jsem muzikant, promlouvám k lidem hudbou. A tak jsme se s Alenou pustili do akce a během dvou dnů vše domluvili. Zúčastnění rušili své původní plány, aby projekt podpořili, za což jim patří velký dík,“ vysvětlil okolnosti vzniku skladby Ochepovsky.

Za svou účast je rád i Michal Pavlíček, který si střihl velké kytarové sólo: „Jsem rád, že můžu aspoň zařvat na kytaru a poslat Putinovi tenhle vzkaz, že nebudeme tolerovat vraždění a nenávist a že chceme Ukrajině pomoct. Hudba útočí na emoce – a to nás může mobilizovat a povznést.”

Podporu potřebují i „obyčejní“ Rusové

Projekt #nevzdamse nemá poukázat jen na to, co se děje na Ukrajině, ale také na aktuální situaci obyčejných Rusů a Bělorusů, kterým hrozí za sebemenší podporu Ukrajiny přísné potrestání. Právě jim má skladba Nevzdám se dodat odvahu, aby vyslovili svůj nesouhlas a spojili se s těmi, kteří staví lidskost a morální hodnoty nad hranice států a ekonomické zájmy.

„Drobnost, jakou je změna profilové fotky na Facebooku nebo účast na demonstraci, může znamenat, že budete vy nebo vaše rodina přísně potrestáni. Že se už nikdy nebudete moci vrátit domů a vidět vaše nejbližší. I za tu cenu se musíme ozvat, ve hře je teď mnohem víc,“ uzavřel Ochepovsky.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.