Móda a krása

11. října 2024 06:00

Marie Makovská

Stylista slavných Miroslav Romaniv: Češi jsou v oblékání ryze praktický národ, to je super

ON TOPIC: Stylista Miroslav Romaniv – celý díl podcastu o módě a celebritách

Pokud vás zajímá móda, letos jste mohli o Mírovi slyšet třeba ve spojitosti s filmovým festivalem v Karlových Varech, na který oblékal hned několik slavných umělců. Miroslav Romaniv má jako stylista spoustu zkušeností, přesto je skromný, a možná i díky tomu si ho vybírají pro spolupráci i zahraniční celebrity. V našem podcastu ON TOPIC promluvil o detailech „ze zákulisí“ své práce a poradil, jak zařídit, abyste měli vždycky co na sebe.

Kdo je Miroslav Romaniv

Studoval grafický design v Ostravě a do Prahy odjel hned po škole takřka bez peněz. V rámci Fashion Weeks, kde dvakrát do roka vypomáhal produkci, se dostal k módní branži, ale mezitím pracoval také v knihkupectví, v marketingu nebo jako grafik. Jednoho dne dostal ve firmě, kde zrovna pracoval, nabídku stát se pánským stylistou. Teď už se stylingu věnuje deset let a pracuje na volné noze, obléká mnoho slavných tváří a spolupracuje se známými časopisy. Od roku 2019 tvoří pár s youtuberem Kovym (Karlem Kovářem).

Letos stylista Miroslav Romaniv na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary oblékal například sestry Geislerovy nebo Elišku Křenkovou, které na červeném koberci zazářily. „Letos byly krásné recenze, až tedy na jednu, kdy bylo horko a jeden redaktor napsal něco ve smyslu, že by mě snad profackoval za to, že jsem Aně Geislerové dal ve 30 stupních kožený outfit. Na druhou stranu na filmovém festivalu jde prostě o to, aby jí to slušelo a Aňa s tím byla spokojená. Myslím si, že se nám to povedlo, takže na teplotu si tam úplně nehrajeme,“ zavzpomínal s úsměvem na akci, která každoročně probíhá na začátku července.

Jaké to je oblékat známé tváře? A nesetkává se Miroslav Romaniv při své práci s „hvězdnými manýry“ slavných? „Pro mě je důležité, abychom se s těmi lidmi na sebe nějak naladili. Moje práce je v podstatě o tom, že narušuji komfortní zónu lidí,“ vysvětlil. Dodal ale, že si ho klienti vyhledají většinou už na základě jeho stylu, a tak se spolu vždy dokážou naladit na stejnou notu.

Moje práce je v podstatě o tom, že narušuji komfortní zónu lidí.

Velkými událostmi tohoto roku byly pro stylistu také vzácný rozhovor se zpěvačkou Lady Gaga nebo spolupráce s fotografem světových hvězd Brucem Weberem. O obou otevřeně promluvil v našem rozhovoru, který si můžete pustit v úvodu článku.

Každý by měl mít doma ‚uniformu‘

I přes své světové zkušenosti umí Miroslav Romaniv velmi dobře poradit i „obyčejným“ lidem. Chápe a sám zažívá dny, kdy člověk nestíhá a je rád, že nahodí svetr a džíny. „Proto je fajn mít doma takovou ‚uniformu‘, v podstatě tu každodenní kapsulový šatník, ze kterého když si vezmete cokoliv, tak to k sobě nějak sedne,“ popsal.

Co by v něm nemělo chybět? „Úplný základ je mít tam alespoň jedny džíny, klidně světlé nebo tmavě modré. Potom nějaké chinos kalhoty nebo kalhoty jednoduchého rovného střihu, opět černé nebo třeba béžové. A potom bílé, šedé a černé triko. To jsou úplně základní věci. Pak by bylo fajn mít sako, protože nikdy nevíte, kdy se může hodit. A dále jednoduchý svetr nebo mikinu,“ vyjmenoval.

Míra Romaniv také doporučil, koho z české scény sledovat pro inspiraci v oblékání: „Třeba Alex Sedláčková, Bé Hà Nguyen nebo Zuzka Stráská… To jsou všechno holky, které umí krásně kombinovat kousky, ať už to jsou nějaké výrazné barvy, vzory, ale stejně tak i minimalistické věci. A také ukazují, že i za rozumnou cenu se dá vytvořit krásný styl.“

Jak si stojí Češi v módě?

Český národ je spojován s ponožkami v sandálech, podle Míry jsou ale Češi dost praktičtí a jediné, co by vyzdvihl, je, že by mohli více experimentovat. „Češi jsou ryze praktický národ, což je super – my si umíme poradit s čímkoliv, ale to se bohužel promítá i v tom oblékání. Občas musíme pracovat na nastavení mysli u některých klientů, že oblečení nemusí jenom plnit funkci toho, abychom nechodili po ulicích nahatí, ale že to může být i nějaké vyjádření toho, jak se cítím, co mám rád nebo jakou funkci plním v povolání,“ popsal s tím, že Češi obecně v oblékání spíše nechtějí vystoupit mimo svou komfortní zónu.

Noste to, v čem se cítíte skvěle a pohodlně. A nebojte se experimentovat, váš vlastní styl pak vykrystalizuje sám.

Prstové boty? Panebože, nenoste to!

A co z módních výstřelků stylistu zaručeně nadzvedne ze židle? „Třeba tříčtvrťáky a vysoké ponožky, protože si potom říkám, k čemu si vlastně člověk bere zkrácené kalhoty, když k nim dá ty vysoké ponožky. Ale zase se může stát, že to třeba za rok bude trend, já už bych se nedivil ničemu,“ zasmál se a dodal, že takové ponožky v sandálech teď opravdu trendem jsou.

„Ponožky zažívají obrovský boom a nosí se opravdu v podstatě ke všemu. Ale ono také záleží, jaký typ obuvi člověk zvolí. Když se bavíme o typicky trekových sandálech s ponožkami, tak to je samozřejmě špatně. A přítel se mi často směje, protože ví, že nemám rád prstové boty, ale teď nedávno jsem je viděl na nějaké přehlídce, objevily se v kolekcích! Říkal jsem si ‚panebože, to ne.‘ Každopádně se nechci nikoho dotknout, kdo to nosí… ale nenoste to,“ uzavřel s úsměvem.

Co stylista Miroslav Romaniv dříve nosil, ale teď už by si to v žádném případě neoblékl? A jaké bylo spolupracovat s jedním z nejslavnějších fotografů hvězd nebo dělat rozhovor s Lady Gaga? Pusťte si celý díl podcastu ON TOPIC. Najdete ho v úvodu článku, ale už brzy také v podcastových aplikacích, na YouTube a Streamu.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 11. 10. 2024

Přemýšleli jste o stěhování? Možná jste si dokonce koupili nový domov. Ať už je vaše situace jakákoli, možná dnes vyřizujete nějaké papíry, možná smlouvu s realitní kanceláří nebo dodavatelem, možná dokumenty o úschově. To může být frustrující, protože znění dokumentů se může zdát nejasné. Vyřiďte si je. Nebudete toho litovat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.