Superúplněk nás v srpnu čeká hned dvakrát. Zbavte se zlozvyků a přejte si přání

Pokud milujete pozorování letní oblohy a hlavně úplňků, tak si v srpnu přijdete na své. Čekají nás totiž hned dva superúplňky. A nejsou ledajaké. Váže se k nim celá řada pověr a mýtů.

O superúplňku mluvíme, když je měsíc nejblíže k Zemi. A ty srpnové takové budou oba dva. Měsíc se zdá mnohem větší, vědci udávají, že o 8 až 14 %, a také jasnější (o 16 až 30 %) oproti jiným úplňkům. Ten dnešní vyhlížejte přesně ve 20 hodin a 31 minut a říká se mu podle starých indiánských tradic jeseteří. V srpnu totiž vyrážejí jeseteři na svou každoroční plavbu do mělkých vod, aby se třeli.

Vyznáte se v úplňcích?

Možná už vám jde ze všech těch modrých, mikro a superúplňků hlava kolem. Jak a podle čeho se rozlišují?

  • Superúplněk – mluvíme o něm, když je Měsíc nejblíže k Zemi, připadá nám pak jasnější a větší, než tomu je u ostatních úplňků.
  • Mikroúplněk – ten nastává ve chvíli, kdy je Měsíc od Země nejvíce vzdálený a my ho vnímáme jako menší a mnohem méně jasný.
  • Modrý úplněk – ten nastane 30. srpna a neznamená to, že Měsíc na obloze zmodrá. Pojmenování pochází z anglického „once in a blue moon“, což volně přeloženo znamená „jednou za uherský rok“. Jde o to, že vidět úplněk v jednom měsíci hned dvakrát není obvyklé a časté. Takže označení modrý znamená, že jsou dva úplňky v jednom kalendářním měsíci. Dochází k tomu proto, že úplněk nastává jednou za 29,5 dne. Poslední takový úkaz jsme mohli pozorovat v roce 2018 a podle NASA nastane znovu až v roce 2037.
  • Krvavý úplněk – tento název už má co do činění s barvou Měsíce. Nastává, když prochází stínem Země a my ho můžeme vnímat jako červený.

Magický úplněk

Měsíc lidstvo fascinuje už od nepaměti. Nejen odborníci, ale i umělci se snažili přijít jeho záhadám na kloub. Nebo jej alespoň ve svých dílech oslavovali. A není divu, úplněk má totiž na člověka velmi silný vliv, který můžete pociťovat už tři dny před samotným úplňkem a pak tři dny po něm. Typická je nervozita, roztěkanost, přecitlivělost, můžete trpět nespavostí. V době kolem úplňku více krvácejí rány a hůře se hojí, také se prý v těchto dnech rodí více dětí.

Zbavte se zlozvyků a přejte si přání

Podle dávných tradic je úplněk časem, kdy se nejlépe zbavíte všech svých zlozvyků. Pokud chcete skoncovat s kouřením, popíjením alkoholu nebo začít s hubnutím, pak právě teď je k tomu ten nejlepší čas. Vyzkoušejte úplňkový půst, který je velmi očistný. Lidé v dřívějších dobách a vlastně dodnes věří, že magický Měsíc v úplňku má moc plnit přání. Tak si dnes něco přejte a nezapomeňte, že vaše přání by mělo zaznít v přítomném čase a neměli byste používat zápory. I sny jsou prý v tuto noc magické. Mohou vám přinášet důležitá poselství.

Čtěte také: Jeseterový a modrý superúplněk ovládnou srpnovou oblohu. Vážou se k nim zajímavé mýty a legendy

Rozhodně se však bezhlavě nevrhejte do nových dobrodružství ani nečiňte žádná zásadní rozhodnutí. Pod vlivem úplňku jsme více citliví, plní emocí a později byste svých rozhodnutí mohli litovat. Tak si dejte raději čas na rozmyšlenou. A co se týká lidových pověr, traduje se, že oblečení poprvé vyprané za úplňku dlouho nevydrží. Takže s praním nových kousků, o které nechcete brzy přijít, raději počkejte do zítra. Říká se také, že děti narozené při úplňku jsou v životě úspěšné a vytrvale si jdou za svými sny a cíli. Při úplňku byste neměli pracovat a hýbat s půdou, tak si dnes dejte od zahradničení pauzu a sejděte se s přáteli.

Zdroj: space.comalmanac.comdailymail.co.uk


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.