Superúplněk nás v srpnu čeká hned dvakrát. Zbavte se zlozvyků a přejte si přání

Pokud milujete pozorování letní oblohy a hlavně úplňků, tak si v srpnu přijdete na své. Čekají nás totiž hned dva superúplňky. A nejsou ledajaké. Váže se k nim celá řada pověr a mýtů.

O superúplňku mluvíme, když je měsíc nejblíže k Zemi. A ty srpnové takové budou oba dva. Měsíc se zdá mnohem větší, vědci udávají, že o 8 až 14 %, a také jasnější (o 16 až 30 %) oproti jiným úplňkům. Ten dnešní vyhlížejte přesně ve 20 hodin a 31 minut a říká se mu podle starých indiánských tradic jeseteří. V srpnu totiž vyrážejí jeseteři na svou každoroční plavbu do mělkých vod, aby se třeli.

Vyznáte se v úplňcích?

Možná už vám jde ze všech těch modrých, mikro a superúplňků hlava kolem. Jak a podle čeho se rozlišují?

  • Superúplněk – mluvíme o něm, když je Měsíc nejblíže k Zemi, připadá nám pak jasnější a větší, než tomu je u ostatních úplňků.
  • Mikroúplněk – ten nastává ve chvíli, kdy je Měsíc od Země nejvíce vzdálený a my ho vnímáme jako menší a mnohem méně jasný.
  • Modrý úplněk – ten nastane 30. srpna a neznamená to, že Měsíc na obloze zmodrá. Pojmenování pochází z anglického „once in a blue moon“, což volně přeloženo znamená „jednou za uherský rok“. Jde o to, že vidět úplněk v jednom měsíci hned dvakrát není obvyklé a časté. Takže označení modrý znamená, že jsou dva úplňky v jednom kalendářním měsíci. Dochází k tomu proto, že úplněk nastává jednou za 29,5 dne. Poslední takový úkaz jsme mohli pozorovat v roce 2018 a podle NASA nastane znovu až v roce 2037.
  • Krvavý úplněk – tento název už má co do činění s barvou Měsíce. Nastává, když prochází stínem Země a my ho můžeme vnímat jako červený.

Magický úplněk

Měsíc lidstvo fascinuje už od nepaměti. Nejen odborníci, ale i umělci se snažili přijít jeho záhadám na kloub. Nebo jej alespoň ve svých dílech oslavovali. A není divu, úplněk má totiž na člověka velmi silný vliv, který můžete pociťovat už tři dny před samotným úplňkem a pak tři dny po něm. Typická je nervozita, roztěkanost, přecitlivělost, můžete trpět nespavostí. V době kolem úplňku více krvácejí rány a hůře se hojí, také se prý v těchto dnech rodí více dětí.

Zbavte se zlozvyků a přejte si přání

Podle dávných tradic je úplněk časem, kdy se nejlépe zbavíte všech svých zlozvyků. Pokud chcete skoncovat s kouřením, popíjením alkoholu nebo začít s hubnutím, pak právě teď je k tomu ten nejlepší čas. Vyzkoušejte úplňkový půst, který je velmi očistný. Lidé v dřívějších dobách a vlastně dodnes věří, že magický Měsíc v úplňku má moc plnit přání. Tak si dnes něco přejte a nezapomeňte, že vaše přání by mělo zaznít v přítomném čase a neměli byste používat zápory. I sny jsou prý v tuto noc magické. Mohou vám přinášet důležitá poselství.

Čtěte také: Jeseterový a modrý superúplněk ovládnou srpnovou oblohu. Vážou se k nim zajímavé mýty a legendy

Rozhodně se však bezhlavě nevrhejte do nových dobrodružství ani nečiňte žádná zásadní rozhodnutí. Pod vlivem úplňku jsme více citliví, plní emocí a později byste svých rozhodnutí mohli litovat. Tak si dejte raději čas na rozmyšlenou. A co se týká lidových pověr, traduje se, že oblečení poprvé vyprané za úplňku dlouho nevydrží. Takže s praním nových kousků, o které nechcete brzy přijít, raději počkejte do zítra. Říká se také, že děti narozené při úplňku jsou v životě úspěšné a vytrvale si jdou za svými sny a cíli. Při úplňku byste neměli pracovat a hýbat s půdou, tak si dnes dejte od zahradničení pauzu a sejděte se s přáteli.

Zdroj: space.comalmanac.comdailymail.co.uk


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.