Astročlánky

26. července 2023 06:30

Petra Martišková

Svatá Anna přináší chladná rána. Dny se zkracují a ochlazují. Co můžete čekat?

Léto se pomalu láme do své druhé poloviny a přicházejí chladnější noci a mlhavá rána. To vše s sebou nese svátek sv. Anny, který připadá na 26. července a váže se k němu celá řada lidových tradic a pranostik. Jak se dříve tento den slavil a co všechno můžete očekávat?

Matka Panny Marie

Svatá Anna, matka Panny Marie a babička Ježíše Krista, s manželem Jáchymem dlouho nemohla počít dítě, tak Jáchym odešel do pouště, aby se tam modlil a držel půst po celých čtyřicet dní a jeho modlitby byly vyslyšeny. Narodila se jim dcera Marie, Jáchym se však její dospělosti nedožil, zemřel krátce po jejím narození. Oproti němu Anna se prý dožila požehnaného věku.

Její svátek, který připadá na 26. července, začala církev oficiálně slavit od konce středověku. Svatá Anna se stala patronkou a ochránkyní těhotných žen, porodu i matek, ale také mlynářů, horníků, krejčích a čeledínů. Lidé se k ní modlili a věřili, že je ochrání také před bouřkami a ničivým krupobitím, nebo že naopak přinese déšť, když krajinu sužovalo dlouhé sucho.

Čtěte také: Svatá Anna, chladna zrána. Podle lidové pranostiky se léto láme, nastává čas vlahých nocí a mlhavých rán

Dny se krátí a ochlazují

Svátek sv. Anny připadá na dobu, kdy příroda v našich zeměpisných šířkách zažívá období letního rozkvětu a změn. Avšak právě s oslavami jejího svátku se léto láme do své druhé poloviny a noci už bývají oproti dnům velmi chladné a rána mohou být mlhavá. Od letního slunovratu, který byl 21. června, se dny začínají zkracovat a noci prodlužovat. Do dne svátku sv. Anny je to až o hodinu.

S tímto dnem se pojí celá řad pranostik

  • Svatá Anna, chladno zrána.
  • Svatá Anna – chladné rosy zrána.
  • Svatá Anna zavádí žence do pšenice.
  • Svatá Anna chléb podává.
  • Svatá Anna - vše dozrává.
  • Svatý Jakub poseče, svatá Anna napeče.
  • Je-li svatá Anna prokřehlá, přijde zima studená.

Tradice a oslavy

V dřívějších dobách, zejména ve středověku a v období baroka, byl svátek svaté Anny velmi oblíbeným a význačným dnem. Lidé chodili do kostela na speciální bohoslužby zasvěcené svaté Anně a modlili se za rodinné požehnání, plodnost a bezpečí. V některých obcích se konala procesí, při kterých se lidé shromáždili a pochodovali se sochou svaté Anny nebo s relikvií této světice kolem kostela nebo vesnice. To mělo symbolizovat věrnost a oddanost svaté Anně a přinést požehnání a ochranu pro celou vesnici.

Na venkově se konaly trhy a slavnosti, kde lidé prodávali a nakupovali zboží včetně zemědělských produktů a řemeslných výrobků. Tyto trhy byly často doprovázeny různými atrakcemi a také hostinami, při kterých se hojně pilo, jedlo a tancovalo.

Kam vyrazit slavit dnes?

Oslavy svátku svaté Anny probíhají na spoustě míst naší republiky dodnes. Většinou se konají bohoslužby a procesí, potom si můžete užít pouť, která je zpravidla plná nejrůznějších atrakcí a kolotočů pro děti, divadelních představení, hudebních vystoupení a setkat se můžete také s tradičními řemesly a ochutnávkou tradičních pokrmů.

Na slavnosti můžete vyrazit třeba do skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm, slavit budou také v Rokytnici v Orlických horách nebo v Mnichově Hradišti. Svatoanenské jarmarky pořádají na Božím Daru i v Žirči.

Zdroje: www.pranostik.czcs.wikipedia.org, Český lidový a církevní rok, Alena Vondrušková

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 4. 5. 2024

Berani, dnes se možná nebudete moci soustředit na práci. Vaše hlava může být v oblacích a váš smysl pro detail vás může poněkud zklamat. Netřeba dodávat, že tento den není vhodný k tomu, abyste se pouštěli do nových, obtížných nebo komplikovaných úkolů. Soustřeďte se na rutinní činnosti, které zvládnete bez přemýšlení. Takto zvládnete celý den, aniž byste se z toho zbláznili.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.