Celebrity

28. března 2024 17:10

David Laštovka

Zdeněk Svěrák si s Ladislavem Smoljakem koupili chalupu. Odcizili se kvůli rolím

TOP STAR 10.12.2016 - Zdeněk Svěrák

Herec Zdeněk Svěrák je autorem mnoha legendárních českých komedií. Řadu z nich napsal se svým kdysi nerozlučným parťákem Ladislavem Smoljakem. Proč se jejich cesty rozešly a po revoluci už žádný společný film nenatočili?

Jáchyme, hoď ho do stroje!, „Marečku, podejte mi pero!“, Na samotě u lesa, Kulový blesk, Trhák, Jára Cimrman, ležící, spící, Rozpuštěný a vypuštěný, Nejistá sezona. To je výčet slavných českých komedií z péra Zdeňka Svěráka a Ladislava Smoljaka. Jeden čas si byli natolik blízcí, že si společně zakoupili i chalupu. A právě tam začaly první jejich spory.

„Bylo to tak, že nám vždycky manželky sdělily: ‚Řekni Láďovi, že tohle a tohle by nemělo být...‘ A Láďovi zase jeho paní: ‚Řekni Zdeňkovi, že...‘ Každý jsme si to pak v noci v hlavě probírali, jak to tomu druhému další den řekneme, aby to nevypadalo, že jsme naočkovaní... Ale ten druhý to stejně na tom druhém hned poznal, že dostal úkol,“ vzpomínal Zdeněk Svěrák v televizním dokumentu Tatínek, který o něm natočil jeho syn Jan. „Pokud bychom tam byli jen my dva sami, klapalo by to,“ zmínil v dokumentu Ladislav Smoljak.

Co definitivně narušilo jejich přátelství?

Zásadní zlom v jejich vztazích ale nastal kvůli zfilmování jejich divadelní hry Rozpuštěný a vypuštěný. „Myslel jsem si na roli inspektora Trachty, kterou jsem v divadle hrával na střídačku s Láďou Smoljakem. On ale tenkrát řekl, že by to ve filmu chtěl obsadit hlavně profesionálními herci. Myslíte si na hlavní roli, pak vám řekne, že budu hrát hajného. Když se s tím smíříte, oznámí vám, že už to slíbil Hrušínskému a že budu hrát průmyslového básníka. Naštvalo mě to,“ přiznal Svěrák.

Čtěte také: Láska na první pohled i zálety. Když bylo Svěrákovi 50, podvedl manželku s mladou herečkou

Kvůli tomu chtěl dokázat, že hrát umí a Smoljak ho podceňuje neprávem. „Došlo tam z mé strany k efektu dožrání. Říkal jsem si, že mu ukážu a naučím se hrát pro film,“ poznamenal Zdeněk Svěrák, který začal spolupracovat s režisérem Vítem Olmerem. Ten s ním následně krátce po sobě natočil hned dva celovečerní filmy: Co je vám, doktore? a Jako jed, v němž mu svěřil hlavní roli.

„Že to Zdeněk nesl těžce, jsem poznal až později. Myslel jsem, že to vezme profesionálně. On to však cítil jako křivdu a poznamenalo to náš vztah. Vždycky jsme si dávali číst věci, které jsme napsali, aby jeden druhému řekl své připomínky, najednou mi je už k přečtení nedával,“ vzpomínal Ladislav Smoljak.

Předtím, než se Zdeněk Svěrák narodil, došlo v jeho v rodině k obrovské tragédii. Před ním přišel na svět chlapeček, který se jmenoval stejně jako on – Zdeněk Svěrák. Bohužel ho stihl krutý osud. „První Zdeněk Svěrák byl moc pěkný kluk, jak vzpomínali rodiče, měl veselé řeči, vejšplechty. Když mu bylo pět let, šlápl na rezatý hřebík a zemřel na otravu krve. Já byl ten druhý Zdeněk Svěrák, potom co umřel,“ přiblížil Svěrák v dokumentu Tatínek. Tento životní příběh popsal ve filmu Obecná škola, který byl nominován na Oscara za nejlepší zahraniční film.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.