Móda a krása

15. září 2023 15:45

Marie Makovská

Svetr za cenu luxusní vily. Roztomilý kousek po princezně Dianě se vydražil v aukci

Červený svetr se stádem bílých a jednou černou ovečkou je nepřehlédnutelný. Roztomilý kousek navíc skrývá svůj šlechtický příběh, je totiž propojen s oblíbenou princeznou Dianou, která za nešťastných okolností zemřela v roce 1997. Populární svetřík se díky tomu prodal za astronomickou částku.

V aukci v New Yorku se vydražil červený svetr s ovečkami, který na sebe princezna Diana poprvé veřejně oblékla v roce 1981 na pólo. Neskutečná částka 1,14 milionu dolarů je podle CNN nejvyšší, za kterou kdy byl kdo schopný nějaký svetr zakoupit. Dosavadní rekord držel olivově zelený kousek po frontmanovi kapely Nirvana Kurtu Cobainovi, který se v roce 2019 vydražil za 334 tisíc dolarů.

V přepočtu na české koruny tak svetr s ovcemi po princezně Dianě vyjde na podobnou cenu jako například pěkná rodinná vila se zahradou a bazénem. Šikovní nadšenci by si mohli uplést podobný, nicméně v tomto případě je historická hodnota konkrétního svetříku pro mnohé nevyčíslitelná.

Princezna Diana byla ve společnosti vždy naprosto úchvatná:

Diana měla na sobě v průběhu let spoustu ohromujících outfitů, které za sebou nechaly stopu v historii módy. Od nezapomenutelných svatebních šatů až po černé sametové koktejlky. Přednedávnem se do aukce dostaly také šaty, které princezna Diana nosila, či její luxusní náhrdelník. O všechny kousky je vždy enormní zájem, pravděpodobně se však dočkají pouze čestných míst ve vitrínách. Nikdo ovšem nečekal, že veškerou módu včetně luxusních rób strčí do kapsy pletený svetr, a to dokonce s cenou 14krát vyšší, než se původně odhadovalo.

Byl vytvořen v roce 1979 návrhářkami pleteniny Sally Muir a Joannou Osborne pod jejich značkou Warm & Wonderful, má vzor bílých ovcí uspořádaných do řad a v přední části svetru vyčnívá z davu jedna černá. Zajímavostí je, že svetry pro Dianu vznikly dva. První totiž musela reklamovat kvůli malému kazu, přičemž jí Muir a Osborne upletly zbrusu nový, který následně oblékla opět na pólo v roce 1983.

Sdílejte článek
Štítky aukce Princezna Diana dražba móda svetr

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.