Celebrity

10. ledna 2023 09:30

David Laštovka

Tajemství dabéra seriálu Simpsonovi Jaromíra Meduny. Syn pečuje o postiženou sestru

Simpsonovi III (2) - upoutávka

Herec a král českého dabingu Jaromír Meduna slaví 70. narozeniny. Syn Jan pokračuje v jeho šlépějích a před osmi lety byl dokonce za roli Viktora v inscenaci Viktor aneb Dítka u moci nominován na Cenu Thálie. K tomu se vzorně stará o svou postiženou sestru Terezu.

V seriálu Simpsonovi Jaromír Meduna dabuje několik postav. Od začátku Leváka Boba, od 27. řady televizního moderátora Kenta Broockmana a od 31. řady školníka Williho či mafiána Tlustého Tonyho. Jak sám ale přiznává, jednodušší pro něj je dabovat živé herce než animované postavičky, které začnou mluvit bez jakékoliv přípravy.

Kromě toho propůjčil svůj hlas takovým hvězdám, jako je Robert de Niro nebo Anthony Hopkins. Se žádným z nich se nikdy osobně nesetkal, což ho podle svých slov ale nijak netrápí. „Ani bych o to pravděpodobně nestál, protože nevládnu cizími jazyky,“ svěřil se s úsměvem v rozhovoru pro Český rozhlas.

Původně studoval ekonomii, ale na vysoké škole pochopil, že tento obor není tím, kterému by se chtěl jednou věnovat. Studium ukončil a přihlásil se na DAMU. První angažmá prožil v Ostravě v Divadle Petra Bezruče, odkud na dva roky zamířil do příbramského divadla. Následovalo Divadlo F. X. Šaldy v Liberci a pak už se profesně natrvalo usadil v Praze. Od roku 1986 působil v Městských divadlech pražských, Divadle Rokoko a od roku 2008 je členem hereckého souboru Divadla na Vinohradech.

Syn Jan Meduna také hraje, dcera je postižená

Jeho syn Jan, který v loňském roce oslavil 40. narozeniny, pokračuje v jeho šlépějích a stal se uznávaným a velmi obsazovaným hercem. Navíc má srdce na pravém místě. Obětavě se stará o svou milovanou sestru Terezu, která žije v ústavu pro mentálně postižené. „Rodiče dlouho hledali nějaký stacionář, kde se o postižené důstojně starají, a našli církevní Domov Svaté Rodiny v Praze na Petřinách. Tam teď Terezka bydlí, rodiče si ji berou na víkendy domů,“ svěřil se před několika lety časopisu Téma s tím, že svou sestru pravidelně a velmi rád navštěvuje.

Nosí jí dárky a povídá si s ní. Když účinkoval například ve hře pro děti O líné babičce, pozval ji na představení. „Teď už představení vydrží, je přece jen dospělejší, a navíc v téhle inscenaci je spousta písniček, což ji baví. Ale Terezka i špatně vidí, má asi šestnáct dioptrií. Očima většinou visí na tom, kdo tam s ní je. Co se odehrává na jevišti, nemá šanci moc sledovat. Do jaké míry si to užívá, to se člověk od ní snadno nedoví,“ dodal Jan Meduna.

Sdílejte článek
Štítky Simpsonovi rodina manželství herec dabér Jaromír Meduna Jan Meduna

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.