Bočanová o autistické 20leté dceři Márince: Už chápe včera a zítra. Je jak pětiletá

Mahulena Bočanová v Show Jana Krause

Byť se starosti a radosti rodičů vychovávajících děti s autismem díky mnoha iniciativám dostávají stále více do povědomí veřejnosti, pořád je potřeba o poruše autistického spektra nejen z negativního, ale i pozitivního pohledu šířit osvětu. A přesně to měla za cíl vernisáž autistických umělců, jež se uskutečnila v Činoherní kavárně. Moderátorka Mahulena Bočanová (55) při té příležitosti promluvila o své dceři.

Márinka (20) je dcerou Mahuleny Bočanové a producenta Viktora Mráze (55), který byl hereččiným manželem v letech 2001 až 2009. Rozvod znamenal, že naprostá většina tíhy spojené s péčí o dítě trpící nejen lehkou formou autismu, ale posledních pár let rovněž epilepsií, padla právě na Bočanovou. Svou roli však bere s notnou dávkou optimismu a za každý den strávený s dcerou je vděčná.

„Márinka je velice krásná slečna, dvacítka, na které nic nepoznáte, dokud s ní nenavážete konverzaci. Ale zase je dobrá v komunikaci s lidmi. Není uzavřená, nebojí se jich, nevadí jí cizí prostředí, má lidi ráda,“ popsala Bočanová v pořadu Showtime. V Činoherním klubu vystupuje již od svých jednadvaceti let a aktuálně zde hraje v inscenaci Dámský krejčí.

Během lockdownu dcera udělala pokroky

Herečka rovněž přiblížila, jaké pokroky Márinka zvládla během pandemických lockdownů a na co se těší nyní, když už většina omezení neplatí: „Dá se říct, že se naučila vnímat časovou osu už třech dnů, což je skvělé, že chápe včera a zítra. To nám k životu bohatě stačí. Taky dobře mluví, rozpovídala se, používá minulý a budoucí čas. Moc ji zajímá, kdy půjdeme do aquaparku, do lunaparku, kdy pojedeme k moři, kdy budou palačinky, kdy budeme navlékat závodně korálky, kdy přijdou děti, kdy bude mít narozeniny, kdy jsou vánoce, kdy bude dětská párty, no prostě pětileté dítě,“ upřesnila.

I přesto, že výchova dcery s autismem a epilepsií rozhodně není žádný med, Mahulena Bočanová vše očividně zvládá nejen s nadhledem, ale i patřičnou energií. A navzdory mnoha omezením je pro ni dcerka velkým životním naplněním.

„Jsme jedna bytost se čtyřma nohama a je to hezké. Já jsem optimistický a silný člověk a ona žije tou mojí silou, kterou mně dává zase svojí něhou, čistotou a radostí ze života. Nevím, co bych bez ní dělala. Kdybych měla běžné dítě, ten život by byl pro mě asi prázdnější,“ je přesvědčená herečka. „Jsem za ni ráda a všichni taky říkají, že má kliku, že jsem zrovna já její máma. Jak říká Máňa, jsme silná dvojka, mamušendo, jsem tvoje nejlepší kamaráda až do konce života. A já na to, no jasně, ještě kdyby věděla, co to znamená,“ dodala.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.