VIDEA Recepty na premiérové menu s neobvyklými pokrmy
V 6. dílu premiérové řady oblíbené kuchařské televizní show Teď vaří šéf připravil Zdeněk Pohlreich menu složené z neobvyklých pokrmů. Těšte se na exotické pokrmy a dva dezerty!
V 6. dílu premiérové řady oblíbené kuchařské televizní show Teď vaří šéf připravil Zdeněk Pohlreich menu složené z neobvyklých pokrmů. Těšte se na exotické pokrmy a dva dezerty!
Celý díl Teď vaří šéf! si může pustit také ONLINE na Prima PLAY
Dobrou chuť vám přeje autor receptů Zdeněk Pohlreich.
POLÉVKA S TOFU
tofu drůbeží vývar mrkev bílá ředkev brokolice fazolové lusky hráškové lusky čerstvý špenát salát lístky shiso sůl
Mrkev a ředkev nakrájejte na plátky a vložte do osolené vroucí vody, povařte a přeceďte. Brokolici, lusky a špenát krátce povařte a pak rychle zchlaďte, aby zelenina neztratila barvu.
V hrnci ohřejte drůbeží vývar a na pár vteřin v něm ohřejte tofu.
Do misky nandejte nejdříve zeleninu, pak tofu a vše zalijte teplým vývarem. Podávejte.
FLAT BREAD
na těsto: 250 g hladké mouky 20 ml mléka 85 ml teplé vody 4 g sušeného droždí telecí žebra mrkev řepa rukola 1/2 cibule chilli paprička tymián rozmarýn petrželka olivový olej sůl pepř na omáčku: smetana křen sůl pepř
Telecí žebra osolte a opepřete z obou stran. Vložte do pekáčku a přidejte nakrájenou cibuli, tymián, rozmarýn, kousky chilli papričky a mrkev. Přikryjte alobalem, vložte do trouby předehřáté na 170 stupňů a pečte doměkka.
Celou řepu osolte, opepřete, zakápněte olejem, přidejte tymián a rozmarýn, zabalte do alobalu a vložte do trouby.
Mezitím si připravte těsto: v míse smíchejte mouku, mléko, vodu a droždí, vytvořte těsto, misku zabalte do fólie a nechte vykynout na teplém místě.
Vykynuté těsto vyválejte, přendejte na plech a pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů.
Teď si připravte křenovou omáčku: smetanu lehce vyšlehejte, nastrouhejte do ní křen, osolte, opepřete a promíchejte.
Upečené maso oberte, nakrájejte nadrobno, dosolte a opepřete a přidejte petrželku.
Chleba vyndejte z trouby, potřete omáčkou, nandejte nakrájenou řepu, maso, navrch znovu přidejte trochu omáčky a posypte rukolou pokapanou olivovým olejem.
TURECKÁ POLÉVKA Z ČERVENÉ ČOČKY
125 g červené čočky 1 lžíce rajského protlaku 1 lžíce hladké mouky 250 ml mléka 2 rajčata 1 ředkvička 1 cibule 2 stroužky česneku sušená chilli paprička petrželka olivový olej sůl pepř
Cibuli nakrájejte nahrubo a orestujte na olivovém oleji. Přidejte pokrájené stroužky česneku, chilli papričku a pak zaprašte trochou mouky. Vmíchejte rajský protlak, červenou čočku a dužinu z rajčat. Promíchejte, zalijte vodou, osolte a opepřete. Nechte povařit asi 15 minut, dokud čočka nebude měkká. Potom mírně promixujte, vlijte trochu mléka a nechte ještě chvíli povařit.
Do misky nasypte kousek nakrájeného rajčete, pokapejte olivovým olejem a osolte. Zalijte polévkou, vložte zbytek rajčat, nakrájenou ředkvičku, petrželku, zakápněte olejem a podávejte.
LÍVANCE ZE ŠPALDOVÉ MOUKY S RAKYTNÍKOVÝM KOMPOTEM
100 g špaldové mouky 50 ml mléka 100 g másla 1 vejce moučkový cukr prášek do pečiva med na omáčku: plody rakytníku cukr med
V kastrůlku ohřejte mléko a nechte v něm rozpustit med. Odstavte a pak přisypte mouku, prášek do pečiva a promíchejte. Přidejte vejce a spojte. Nakonec vmíchejte rozpuštěné máslo.
V hrnci smíchejte plody rakytníku s cukrem a trochou medu a nechte prohřát.
Na pánvi rozehřejte máslo a usmažte na něm lívance. Talíř posypte moučkovým cukrem, přendejte na něj lívance a posypte rakytníkovým kompotem. Navrch ještě pocukrujte a podávejte.
ČOKOLÁDOVÝ DORT S CHILLI A MOŘSKOU SOLÍ
200 g hořké čokolády 3 lžíce mandlové mouky 150 g cukru krupice 200 g másla 4 vejce kypřicí prášek moučkový cukr chilli paprička mořská sůl maliny jahody
Ve vodní lázni rozpusťte hořkou čokoládu a máslo. V hmoždíři rozmělněte mořskou sůl a čerstvou chilli papričku.
V míse rozšlehejte vejce, pak přidejte mouku, kypřicí prášek, cukr a spojte. Směs vlijte do rozpuštěné čokolády s máslem, pak přidejte sůl a chilli.
Formu vystelte pečicím papírem a vložte na plech. Vlijte těsto, vložte do trouby předehřáté na 165 stupňů a pečte asi 35 minut.
Dort nakrájejte, nandejte na talíř, posypte moučkovým cukrem a ozdobte čerstvými malinami a jahodami.