Tereza Ramba prošla velkou proměnou. Herečka předvedla strhující výkon v Zápisníku alkoholičky

Deník alkoholičky

Tolik očekávané filmové zpracování knižního bestselleru Zápisník alkoholičky v režii Dana Svátka navazuje na úspěch filmu Úsměvy smutných mužů, který jen v České republice vidělo na dva miliony diváků. Tentokrát je v hlavní roli žena - v podání skvělé Terezy Ramby.

Tvůrčí tým režiséra Dana Svátka, který natočil divácky úspěšný i kritikou oceňovaný film Úsměvy smutných mužů (Cena filmových fanoušku, Český lev 2018) přichází se stejným tématem, tentokrát viděný z pohledu ženy. Se scénáristkou Martou Fenclovou se ujali bestselleru Michaely Duffkové Zápisník alkoholičky o příběhu ženy bojující se závislostí na alkoholu.

Kromě hlavní ženské postavy v podání Terezy Ramby se můžete těšit na Miroslava Hanuše, Martina Fingera, Jana Plouhara, Oskara Hese, Miloslava Königa či Báru Lukešovou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tereza Ramba už se nestydí svlékat ve filmu. Někdy jsou kozy důležitější, říká

Nový celovečerní film Zápisník alkoholičky vypráví dramatický a silný příběh mladé ženy bojující se závislostí na alkoholu. Hlavní hrdinkou (byť se nám jako hrdinka někdy nejeví) je mladá máma, která se rozhodla nevzdat, nastoupit léčbu a bojovat se svou závislostí i o svou rodinu. Chcete vědět, proč je tak těžké přiznat si problém s pitím? Proč není překážkou závislosti ani malé dítě? Co bylo hrdince motivací k léčbě a jak vypadal první rok po ní? Tyto a mnohé jiné odpovědi přináší autentická, otevřená a upřímná filmová zpověď abstinující alkoholičky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Porno ke svobodné společnosti prostě patří, říká Martin Finger o novém kontroverzním filmu

Co považovala na své roli za nejtěžší hlavní hrdinka?

„Nejtěžší pro mě bylo přijmout fakt, že moje postava se na určitou dobu dokáže absolutně vzdát jakékoliv zodpovědnosti. Otřáslo to všemi tématy, které jsou ve mě hluboce zakořeněné, jako je jistota, láska, pevnost, otevřelo to témata jako je třeba selhání. Musela jsem se podívat sama na sebe, na svůj svět a svoji růžovou bublinu. Spoustu věcí o kterých jsem naprosto přesvědčená znovu prozkoumat. Paradoxně jsem díky tomu zjistila, jak pevné a zdravé jsou. Zjistila jsem, že čerpám z velké lásky a že se mám kam vracet. Že mám neuvěřitelnou základnu doma. To a mnoho dalšího mi role dala. Taky spoustu nových přátelství, ve všem jsme byli spolu, odžili jsme si fakt hodně,“ prozradila herečka Tereza Ramba.

Přáním tvůrců filmu je nejen zaujmout co nejvíce filmových diváků, ale také otevřít celospolečenskou debatu týkající se závislosti na alkoholu u žen. Pití u žen je jiné, někdy se stane, že si ani roky nikdo ničeho nevšimne. Přitom právě u žen závislost na alkoholu prudce roste. Proto je třeba o ní mluvit, neodsuzovat a bez obalu ukázat, že tato závislost se týká i žen a jedinou možnou cestou, jak z toho ven, je vyhledat odbornou pomoc. A přesně o to se snaží i nový celovečerní film Zápisník alkoholičky.

S tím souhlasí i režisér filmu Dan Svátek „Čím víc jsem se zabýval problematikou ženské závislosti, tím víc jsem si uvědomoval, jak moc je odlišná od té mužské. Závislost u žen, která velmi často začíná na mateřské, víc ohrožuje rodinu jako celek, protože je na ženách logicky více závislá. Zvlášť když jsou děti malé,“ a dodává: „Jak jsme se přesvědčili z několika testovacích projekcí Alkoholičky, tento příběh otevírá dveře třináctých komnat mnoha lidí a ti pak nacházejí odvahu, stejně jako autorka knižní předlohy, aby vyšli se svým příběhem ven. Pevně věřím, že film pomůže, stejně jako před léty pomohly Úsměvy smutných mužů těm, kteří se závislosti bojují, nebo mají v rodině někoho, kdo je na alkoholu závislý. A těch je bohužel opravdu velmi mnoho.“

Film Zápisník alkoholičky bude mít v tuzemských kinech premiéru 11. 7. 2024.