Vyberte si správnou židli. Ovlivní vaše zdraví, pohodlí i efektivitu, radí fyzioterapeutka

Trávíte sezením většinu pracovního dne? My v redakci webu Prima Ženy ano. Proto jsme se pustily do testování kancelářských židlí, které nabízejí široké možnosti individuálního nastavení. Pojďte se podívat, co jsme zjistily.

Anatomie těla každého z nás má různé odlišnosti, které mohou mít velký vliv na to, jaké nastavení pro nás bude při sezení vhodné. Možnost přizpůsobit si kancelářskou židli svým potřebám je velmi důležitá. Díky ní můžeme dlouhodobě fungovat bez bolesti, přestože strávíme dlouhý čas v práci vsedě.

„Celkově lze říci, že správná židle podporuje správné sezení a ergonomický postoj, což přispívá k celkovému pohodlí, efektivitě a zdraví při práci u počítače. Je důležité investovat čas a úsilí do výběru židle, která splňuje individuální potřeby a požadavky každého uživatele,“ říká fyzioterapeutka Tereza Hochmanová.

To jsme ale v redakci webu Prima Ženy zjistily až ve chvíli, kdy jsme měly možnost si ergonomické a nastavitelné kancelářské židle vyzkoušet. Otestovaly jsme typ Liftor Active v několika provedeních.

Jaké jsou výhody kancelářských židlí Liftor Active?

  • Opěradlo se přizpůsobí zádům, protože speciální dvoudílná pohyblivá opěrka reaguje na pohyb těla a aktivně se přizpůsobuje poloze při sezení.
  • Na pohyb těla reaguje také synchronní houpací mechanismus.
  • Polohovatelná opěrka hlavy umožňuje zabránit nepřirozenému předsazení hlavy, které zatěžuje šíji a krční páteř. V případě potřeby jde opěrka i odejmout.
  • 3D měkčené područky jdou nastavit do stran i úhlově.
  • Podle sklonu opěrky se upraví i náklon sedáku.
  • Potahy sedáku i opěrky jsou z prodyšného materiálu.
  • Samozřejmostí je otočná konstrukce a tvrdá kolečka vhodná i pro koberce.
  • Židle mají certifikaci BIFMA a IGR (Institute for Health and Ergonomics).

Výběr kvalitní židle je podle fyzioterapeutky Terezy Hochmanové prospěšný hned v několika rovinách:

  1. Podpora správného držení těla: Ergonomická židle poskytuje správnou oporu pro páteř, záda, krk a hlavu, což přispívá k udržení přirozeného držení těla a minimalizaci bolestí zad a krku. Správně navržený sedák židle umožňuje, aby se nohy pohodlně dotýkaly podlahy a uživatel měl optimální úhel v kolenou, který by neměl být menší než 90 stupňů. Tím dochází k redukci tlaku na bedra a hýždě.
  2. Optimální poloha paží: Nastavitelné opěrky pro paže umožňují uživateli udržovat paže v přirozené poloze a tím minimalizovat stres a přetížení v ramenou a krku.
  3. Možnost pohybu a flexibilita: Židle s pohyblivým mechanismem umožňuje uživateli plynulý pohyb, což přispívá ke změně polohy a minimalizaci stresu na jednotlivých částech těla.
  4. Individuální přizpůsobení: Možnost nastavení výšky, sklonu a dalších parametrů židle umožňuje individuální přizpůsobení, což je klíčové pro optimální pohodlí svalů celého těla.

Osobní zkušenost redaktorek webu Prima Ženy s židlemi Liftor Active:

Marie

Maximálně mi vyhovují možnosti nastavení židle. Posouvat se dají područky i opěrka hlavy, takže mohu během práce měnit svoji polohu a tomu přizpůsobovat i židli. Každodenní sezení u počítače je jedním z důvodů, proč trpím na bolesti hlavy a migrény, ty se teď ovšem v posledních týdnech nedostavily. Správně nastavená židle mi pomáhá držet při práci tělo v ideální poloze. Samozřejmě také lépe vidím na monitor. Nastavitelná hlavová opěrka je skvělá!

Gábina

Při prvním posezení na židli jsem cítila nekomfort ze změny, ale rychle jsem si oblíbila její schopnost neustále reagovat na moji polohu a sílu, se kterou se opřu o opěrku nebo měním polohy. Pohyb židle není nijak rozechvělý nebo přehnaně houpavý, naopak je velmi přirozený. Líbí se mi, že tohle dynamické sezení udržuje svaly aktivní a sezení není strnulé, zároveň ale není tak nepřirozené a nepohodlné, jako třeba dlouhé sezení na gymnastickém míči, kterým už jsem židli také zkoušela nahradit.

Kristýna

Při sezení u počítače, kde trávím denně spoustu hodin, se většinou různě kroutím. Na židli Liftor Active mi proto nejvíc vyhovuje dvoudílná opěrka zad, která mě donutí sedět se zády opřenými rovnoměrně a bez vychýlení páteře. Překvapilo mě, že to ani při delším sezení není nepohodlné! Židle totiž tělo nenutí ke strnulému sezení, můžete se normálně opřít a uvolnit, klidně i zaklonit, na což reaguje taky sedák. Musela jsem si chvíli zvykat na posuvné opěrky, u své židle je mám pevné, a tak jsem tyto někdy při vstávání či sedání omylem posunula do jiné polohy. Dají se ale snadno vrátit zpět a je dobré, že se dají nastavit.

Kompletní nabídku kancelářských židlí Liftor Active včetně cen najdete >> TADY.

Jak si židli správně nastavit a čím ještě podpořit zdravé sezení?

Fyzioterapeutka Tereza Hochmanová doporučuje vybrat židli s dostatečnou podporou páteře a zaměřit se na správnou výšku židle, stolu a monitoru. Dále doporučuje užívání ergonomické horizontální myši, která horní končetinu tolik nepřetěžuje. Důležitý je samozřejmě také pohyb. „Dlouhodobé sezení bez dostatečného pohybu může vést k problémům s krevním oběhem, obezitou, svalovou slabostí a dalším zdravotním komplikacím,“ vysvětluje. „Každou hodinu udělejte krátkou přestávku, během níž můžete vstát, protáhnout se, udělat pár kroků nebo cvičení,“ radí odbornice, jak předejít dlouhodobé únavě, snížené produktivitě a zvýšenému riziku zdravotních problémů, které bývají s dlouhým sezením u počítače spojovány.

Podívejte se také na polohovací stoly Liftor, které vám umožní měnit polohy a pracovat i vestoje

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.