Celebrity

8. března 2024 16:05

David Laštovka

Tomáš Holý okouzlil Marii Poledňákovou i spolužáky na právech. Říkali mu Božský

TOP STAR magazín 2018 (12) - Hvězda týdne - Tomáš Holý

Život nejslavnějšího českého dětského herce Tomáše Holého vyhasl tragicky. Zemřel v pouhých 21 letech při dopravní nehodě. Přestože se stal hvězdou, až do smrti zůstal skromný. Ke své nejznámější roli se dostal náhodou.

Poprvé se Tomáš Holý před kamerou objevil v osmi letech, v roce 1976, v komedii Marečku, podejte mi pero! Šlo ale pouze víceméně o malý štěk. Opravdová sláva přišla až o rok později, a to díky režisérce Marii Poledňákové, která mu svěřila hlavní roli ve svém filmu Jak vytrhnout velrybě stoličku. To, že si nakonec vybrala právě jeho, byla ovšem velká náhoda.

Čtěte také: Královna komedií Marie Poledňáková točila i s angínou a uplácela děti, vzpomíná filmový historik

Základem všeho bylo vybrat hlavní dětskou roli Vaška. To bylo alfou a omegou toho, zda se film stane úspěšným. Proto byl konkurz důkladný. Do smíchovského Národního domu přišlo téměř dvě stě dětí, ale žádné, které by na první pohled režisérku Marii Poledňákovou okouzlilo.

„Většinu jsem poslala domů a nechala si kolem sebe partičku asi dvanácti kluků. Tomáš Holý byl mezi nimi nejmladší, do debaty se vůbec nezapojil, ani jednou nepromluvil. Přitom iniciativa dětí a jejich spontánní reakce jsou při výběru mnohdy rozhodující. Na Tomáše jsem nebyla nijak soustředěná, zdál se mi příliš malý a pochybovala jsem, že by byl schopen vydržet dlouhé natáčení,“ vzpomínala ve své knize režisérka.

Nejslavnější roli získal díky ztracenému kulichu

Udělala rychlý škrt. Pět kluků si pozvala další den na kamerovou zkoušku, všechny ostatní včetně Holého poslala domů. „Za chvíli se ale Tomáš do sálu nečekaně vrátil. Zůstal stát ve dveřích, nepromluvil, jen ukazoval rukama. Zeptala jsem se ho, co tedy chce. Z jeho pantomimy jsem pochopila, že si tu zapomněl kulicha. Řekla jsem pomocnému režisérovi, aby toho prcka zítra také přivezl na zkoušku,“ vylíčila Poledňáková.

Mohlo by vás zajímat: Jak Poledňáková objevila hereckou hvězdu. Holý zprvu neměl šanci, odstávaly mu uši, říkala

Díku tomu, co se odehrálo na dalším castingu, u ní v žebříčku stoupl ještě výše. „Bylo Mikuláše a v noci napadla spousta sněhu. Všechny děti dojely v pořádku, jen Tomáš se na konečné stanici tramvaje vyválel v mokrém sněhu, a než pro něj dorazil autokárek z Barrandova, byl promáčený až na kůži. Kostymérky mu sušily kalhoty a punčocháče na topení a já si říkala, že tahle jeho spontánnost by se nám do jeho role hodila,“ poznamenala režisérka.

Říkali mu Božský

Definitivně se pro Holého rozhodla, když ho nechala nanečisto zkoušet scény se svými filmovými rodiči: Janou Preissovou a František Němcem. „Začala jsem tušit, že ostatní kluci vůbec nemají šanci. Tomáš spletl, co se dalo. Breptal, culil se, byl tak bezprostřední a něžný! Moje intuice mi napověděla, že nikdo jiný malého Vaška hrát nemůže,“ uvedla Marie Poledňáková.

Herec Filip Antonio zavzpomínal na Marii Poledňákovou. Vybrala si ho díky znamení, které přišlo od zesnulého Tomáše Holého:

Přestože byl Holý miláčkem národa a nejoblíbenějším dětským hercem, rozhodl se ve 13 letech uměleckou kariéru ukončit. Začal studovat práva a mezi spolužáky byl velmi oblíbený. Říkávali mu Božský. Jeho život 8. března 1990 tragicky ukončila autonehoda v Kytlici, kde měl chalupu. Zemřel pouhých devět dní před 22. narozeninami. Před smrtí randil s tehdy začínající zpěvačkou Lucií Bílou. Byli spolu čtyři měsíce a bylo to mezi nimi vážné.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.