Celebrity

8. listopadu 2022 15:07

Josef Šťastna

Zemřela Marie Poledňáková. Královna rodinných komedií odešla ve věku 81 let

Zemřela Marie Poledňáková

Jak vytrhnout velrybě stoličku, S tebou mě baví svět, Líbáš jako Bůh... Nejen těmto snímkům vdechla život legendární režisérka Marie Poledňáková, která zamířila do filmového nebe ve věku 81 let.

O úmrtí režisérky Marie Poledňákové informovala rodina a společnost Falcon. Do roku 2016 byla Poledňáková velmi aktivní, po prodělané mozkové příhodě ale výrazně ubrala na pracovním tempu a nakonec se uzavřela doma a přestala chodit do společnosti.

Poledňáková stála za rodinným filmem S tebou mě baví svět (1982), který diváci v celonárodní anketě zvolili českou komedií století. Film o výletu tatínků a dětí na horskou chatu získal Zvláštní cenu na mezinárodním filmovém festivalu v Gijonu 1983 a v roce 2000 Zlaté jablko za nejúspěšnější dětský snímek století.

Jak dnes vypadají děti ze S tebou mě baví svět?

Do dějin české kinematografie se Poledňáková zapsala také jako objevitelka dětského herce Tomáše Holého, jenž zemřel v pouhých jednadvaceti letech. Prvním televizním projektem, který slavná režisérka natočila, bylo drama Otevřený kruh z roku 1973.

Poledňáková odešla obklopená rodinou

Po mozkové mrtvici se o ni svědomitě staral její syn. Režisérka trávila čas v malé vilce v Nebušicích. „Od té doby, co paní Poledňáková zkolabovala, jsme ji viděli jen párkrát. A poslední dva roky už vůbec ne,“ popsala v roce 2020 jedna ze sousedek pro deník Blesk.

Podle ředitele společnosti Falcon Jana Bradáče odešla Poledňáková poklidně, obklopená rodinou. „S hlubokou lítostí a smutkem vám oznamuji, že dne 8. listopadu 2022 v dopoledních hodinách zemřela paní Marie Poledňáková. Odešla v klidu, uprostřed rodinného kruhu. Během svého bohatého života se zapsala nesmazatelně do paměti milionů českých filmových i televizních diváků všech generací. Jménem rodiny předem děkuji všem za respektování soukromí. Informace o místě, čase a způsobu rozloučení s Marií Poledňákovou budou včas zveřejněny,“ stojí v prohlášení společnosti.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.