Celebrity

8. listopadu 2022 15:07

Josef Šťastna

Zemřela Marie Poledňáková. Královna rodinných komedií odešla ve věku 81 let

Zemřela Marie Poledňáková

Jak vytrhnout velrybě stoličku, S tebou mě baví svět, Líbáš jako Bůh... Nejen těmto snímkům vdechla život legendární režisérka Marie Poledňáková, která zamířila do filmového nebe ve věku 81 let.

O úmrtí režisérky Marie Poledňákové informovala rodina a společnost Falcon. Do roku 2016 byla Poledňáková velmi aktivní, po prodělané mozkové příhodě ale výrazně ubrala na pracovním tempu a nakonec se uzavřela doma a přestala chodit do společnosti.

Poledňáková stála za rodinným filmem S tebou mě baví svět (1982), který diváci v celonárodní anketě zvolili českou komedií století. Film o výletu tatínků a dětí na horskou chatu získal Zvláštní cenu na mezinárodním filmovém festivalu v Gijonu 1983 a v roce 2000 Zlaté jablko za nejúspěšnější dětský snímek století.

Jak dnes vypadají děti ze S tebou mě baví svět?

Do dějin české kinematografie se Poledňáková zapsala také jako objevitelka dětského herce Tomáše Holého, jenž zemřel v pouhých jednadvaceti letech. Prvním televizním projektem, který slavná režisérka natočila, bylo drama Otevřený kruh z roku 1973.

Poledňáková odešla obklopená rodinou

Po mozkové mrtvici se o ni svědomitě staral její syn. Režisérka trávila čas v malé vilce v Nebušicích. „Od té doby, co paní Poledňáková zkolabovala, jsme ji viděli jen párkrát. A poslední dva roky už vůbec ne,“ popsala v roce 2020 jedna ze sousedek pro deník Blesk.

Podle ředitele společnosti Falcon Jana Bradáče odešla Poledňáková poklidně, obklopená rodinou. „S hlubokou lítostí a smutkem vám oznamuji, že dne 8. listopadu 2022 v dopoledních hodinách zemřela paní Marie Poledňáková. Odešla v klidu, uprostřed rodinného kruhu. Během svého bohatého života se zapsala nesmazatelně do paměti milionů českých filmových i televizních diváků všech generací. Jménem rodiny předem děkuji všem za respektování soukromí. Informace o místě, čase a způsobu rozloučení s Marií Poledňákovou budou včas zveřejněny,“ stojí v prohlášení společnosti.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 4. 2024

Je jistě jasné, že svým činům věříte, Berani. Necítíte žádný strach ani pochybnosti, když postupujete ke svým cílům a plujete po klidném moři pod jasnou oblohou. Tato nová atmosféra je pravděpodobně výsledkem vašeho obnoveného odhodlání. Za své úspěchy se rozhodně odměňte, ale s pořádnou oslavou byste měli ještě pár dní počkat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.