Celebrity

12. srpna 2024 06:00

Marie Makovská

Tomáš Maštalír srovnal Mádlův film se situací na Slovensku: Za svobodu se vyplatí bojovat

Tomáš Maštalír promluvil o médiích a politické situaci na Slovensku

Herec, režisér a scenárista Jiří Mádl přichází s novým filmem Vlny. Díky němu si lidé mohou připomenout, že svoboda slova a nezávislé zpravodajství nebyly (a někdy stále nejsou) samozřejmostí. Slovenský herec a představitel jedné z hlavních rolí, Tomáš Maštalír, srovnal film Vlny s aktuální politickou situací na Slovensku.

Herec Tomáš Maštalír, kterého můžete znát například z filmů Nikdy neříkej nikdy, Prvok, Šampón, Tečka a Karel nebo z minisérie Vytoč mého agenta, si zahrál také v novém filmu Jiřího Mádla Vlny. Film vznikal zhruba deset let a během té doby se mnohé změnilo, ovšem právě teď, když vstupuje do kin, se zdá být ještě více aktuální než kdy dřív.

Dobový snímek odhaluje napínavé a utajené příběhy novinářů Československého rozhlasu, kteří chtějí na konci 60. let i během chvíle, kdy vojska Varšavské smlouvy překročila československé hranice a bez vědomí tehdejších státních orgánů vpadla na území Československa, přinášet nezávislé zprávy za každou cenu.

Přečtěte si také: Táňa Pauhofová se setkala s bývalou láskou. Tomáš Maštalír je v seriálu jejím agentem

Za svobodu se vyplatí bojovat

„V době, kdy se film natáčel, a sice před rokem v létě, ta situace nebyla tak žalostná, jako se stala za poslední rok. V září jsme měli volby a zformovala se vláda, která to vzala ‚od podlahy‘. A ten film zčistajasna nabral na Slovensku úplně jiné grády. Je nebezpečně moc věcí, které se začínají podobat tomu, co se děje u nás na Slovensku. Takže já si jen velmi přeji, aby tento film mohl být nějakou vzpruhou k procitnutí a možná i inspirací, že za dobrou věc, spravedlivost a svobodu se vyplatí bojovat,“ popsal Tomáš Maštalír v rozhovoru, který si můžete pustit v úvodu článku.

Objektivní média teď na Slovensku „překáží“

Jak přiznal, sám v poslední době zprávy bedlivě sleduje a pozoruje, že svoboda a objektivita se někdy vytrácí. „Je pravda, že v poslední době visím na zprávách. Telefon mám pořád u sebe a internet je dostupný víceméně všude. Takže v podstatě v každé volné chvíli čtu zprávy. Zdrojů je více a snažím se vybrat ty, které jsou pro mě relevantní a které se snaží realitu a dění objektivizovat. A to jsou právě ta média, která současné koalici u nás na Slovensku překáží,“ řekl herec.

Muž mnoha tváří

Ve filmu Vlny má Tomáš Maštalír roli záporáka, který hlavního hrdinu svede na scestí. Jakoukoliv svou roli si ale užívá a váží si toho, když její ztvárnění diváci zhodnotí jako věrohodné. „My jsme interpreti a jistým způsobem se vždy musíme adaptovat a vypořádat se s nabídkou a příležitostí, která přijde. Vždycky je to výzva, někdy větší, někdy menší... ale ta schopnost adaptability a schopnost napojit se na nějaký charakter a ztvárnit ho přesvědčivě – to je jedna z věcí, kterou máme na té práci rádi,“ vysvětlil herec a dodal: „Po tomto filmu mi někteří známí říkali, že mě v něm nesnášeli. Ale naštěstí to byli známí, kteří vědí, jaký jsem.“

Sdílejte článek
Štítky Slovensko film rozhovor Tomáš Maštalír média herec Československý rozhlas Jiří Mádl Vytoč mého agenta umění a zábava Vlny

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 17. 9. 2024

Berani, dnes budete nejšťastnější mimo dosah zvědavých očí. Nemáte náladu na přátelství ani na účast v planých pomluvách. Zdá se, že už nějakou dobu vedete stejné rozhovory se stejnými lidmi. Cítíte se tak znuděně, že byste mohli křičet. Abyste se tomu vyhnuli, stravte dnes klidný čas o samotě, pokud můžete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.