Celebrity

3. července 2022 06:05

Vanesa Havlíková

Tomáš Satoranský jako bůh českého basketbalu: Prohrávat neumím už od dětství

Nejúspěšnější český basketbalista Tomáš Satoranský (31) září jako hvězda americké NBA i jako dvojnásobný otec. Nejlépe placený sportovec u nás se v legendární červené pohovce u Jana Krause rozpovídal o své sportovní kariéře, o tom, jak to chodí v nejlepším basketbalovém klubu na světě a nezapomněl ani zmínit své plány do budoucna.

Elitní basketbalista Tomáš Satoranský hraje už řadu let v zahraničních basketbalových klubech. V roce 2012 byl draftován týmem Washington Wizards a stal se tak čtvrtým Čechem v NBA v historii.

Časté stěhování s rodinou

Posledních pět let už hraje dvoumetrový basketbalista výhradně v Americe a zažil zde několik přestupů mezi týmy, někdy dost složitých. „Většinou se člověk v dnešní době bohužel informace o změně dozví ze sociálních sítí,“ posteskne si. „Dost často jsou momenty, že člověk jde na trénink a čte si na Twitteru, kde se dozví, že už na tréninku dávno být nemá a že má letět do Portlandu. Což je občas krutý.“ Protože má dvě malé děti, nestěhuje se s celou rodinou, ale sám. „Je to celkem komplikované, takže pak už se člověk těší, aby hrál jenom ten basket a nemusel řešit a vyřizovat tuhle logistiku,“ vysvětluje hrdý tatínek.

Hrdý tatínek

Tomáš, který měří 201 cm je kromě svých mimořádných sportovních dovedností známý také tím, že se věnuje dětem, jak jen může. Co se týče svého soukromí, tak to si velmi střeží a málokdy se podělí o rodinné zprávy. Nejlépe placený český sportovec má se svou manželkou Annou děti dvě, tříletou holčičku Sofii Gie a druhé miminko, které se narodilo před rokem.

Bez prohry už od malička

Rozdíl v basketbalu v zahraničí oproti Evropě je i v tom, co se od hráčů očekává. Dle Tomáše mu ale prý úspěchy ve státech dřívější hra v Evropě nezaručila. „V mém případě mi to, že jsem šel tou evropskou cestou, k ještě většímu úspěchu v Americe moc nepomohlo,“ myslí si. „Byl jsem vedený k basketu evropskými kouči, k tomu, být součástí týmu z pozice rozehrávače, což jsou myslím moje největší přednosti, dělat spoluhráče lepšími, tak v Americe je to ne vždy vyžadováno. Spíš musíte dělat nějakou show nebo dávat body. Je to spíš o individuálních výkonech.“ To podle něj vyžaduje především velké ambice. „Mně dost pomohlo to, že jsem od malička neuměl prohrávat. V Americe je podle mě strašně důležité, že se nespokojíte s jakýmkoli výsledkem. Rivalita je tam pořád,“ vysvětluje basketbalista v pořadu Show Jana Krause.

Sdílejte článek
Štítky Amerika rodina Evropa Twitter Jan Kraus dcera otec NBA Tomáš Satoranský basketbal Washington Wizards tatínek Portland Trail Blazers

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.