Celebrity

19. prosince 2023 09:00

David Laštovka

Bramborový salát podle celebrit. Janda do něj dává jablka a salám, Havlová lák z okurek

Co by to bylo za Vánoce bez bramborového salátu. Každá rodina má zaručeně ten nejlepší a nejchutnější ze všech. Receptů existuje celá řada, někomu vyhovuje více majonézy, jiní ho zase mají rádi odlehčený. Jak ho připravují slavné české osobnosti? Také u nich pestrost nezná mezí.

Recept na svůj osvědčený bramborový salát webu Prima Ženy prozradil šéfkuchař Zdeněk Pohlreich, ale také známé osobnosti ze světa showbyznysu. Jaký salát bude při štědrovečerní večeři servírovat herečka Jana Boušková, zpěvák a frontman skupiny Olympic Petr Janda, zpěvačka Heidi Janků nebo zpívající herečka Petra Černocká? Svůj tajný tip letos prozradila i Dagmar Havlová.

Bramborový salát s hrubozrnnou hořčicí podle Zdeňka Pohlreicha

Budete potřebovat:

  • 600 g malých, ve slupce uvařených brambor
  • 100 g kyselých okurek
  • 120 g polníčku
  • 3 lžíce pažitky
  • 4 cibule
  • 3 lžíce másla
  • 2 lžíce tymiánu
  • 4 lžíce cukru
  • 5 lžic hrubozrnné hořčice
  • 4 lžíce červeného vinného octa
  • 2 lžíce estragonu
  • 200 g zakysané smetany
  • sůl, pepř

Postup:

Nakrájenou cibulku orestujte na pánvi. Přidejte tymián a nechte zkaramelizovat. Na další pánvi povařte ocet, hořčici a nechte vychladnout. Postupně přidejte smetanu, estragon, sůl a pepř. Uvařené brambory oloupejte, nakrájejte a dejte do mísy. Přidejte pokrájené kyselé okurky, cibuli a směs se smetanou. Promíchejte a dejte vychladit. Nakonec přimíchejte polníček, ozdobte pažitkou a dejte na chladné místo odležet.

Bramborový salát z jablka podle Jany Bouškové

Recept získala od herečky Dany Medřické, maminky svého manžela, herce Václava Vydry.

Budete potřebovat:

  • brambory
  • majonézu
  • kořenovou zeleninu
  • cibuli
  • sůl, pepř
  • dvě oloupaná jablka

Postup

Brambory uvařte a nechte vychladnout. Všechny potraviny pak promíchejte a nechte uležet jeden den v lednici.

Bramborový salát s jablkem a hráškem podle Petra Jandy

Potřebujete

  • 1 kg brambor
  • 1 až 2 kyselé okurky
  • 1 vejce
  • 1 až 2 cibule
  • 1 až 2 jablka
  • 1 lžíce kapary
  • 3 až 4 plechovky hrášku
  • majonéza
  • šťáva z citrónu
  • sůl
  • 20 dg šunkového salámu

Postup

Uvařte brambory a mezitím si připravte všechny ingredience, které nakrájejte na drobné kousky. Následně smíchejte vše dohromady a důkladně promíchejte. Poté nechte v chladu uležet a servírujte.

Staročeský bramborový salát podle Heidi Janků

Potřebujete

  • 1 kg brambor
  • 200 g kořenové zeleniny
  • 3 vejce
  • 200 g nakládaných okurek
  • 1 cibuli
  • 1 jablko
  • 250 g bílého jogurtu
  • 250 g majonézy
  • plnotučná hořčice
  • sůl, pepř

Postup

Všechny suroviny (včetně uvařených a vychladlých brambor) nakrájejte na malé plátky, důkladně promíchejte. Následně dochuťte solí, černým pepřem, plnotučnou hořčicí a lákem z okurek.

Bramborový salát podle Petry Černocké

Potřebujete

  • 1 kg brambor
  • 6 vajec
  • 2 kyselé okurky
  • lžíce hořčice
  • 250 g majonézy
  • 2 červené cibule
  • kyselé houbičky podle chuti
  • jablečný ocet

Postup

Uvařte brambory a nechte je vychladnout. Všechny suroviny nakrájejte na drobné kousky, smíchejte s hořčicí a majonézou. Hotový salát nechte vychladit.

Tip Dagmar Havlové

I Dagmar Havlová nám nakonec prozradila svůj tajný recept. „Já dělám tatínkův salát. Do brambor naliji lák z okurek, přidám cibuli, okurku, vajíčko. Nedávám jablíčko, ale hrášek a mrkev. Pak to vše promíchám a on je díky tomu láku z okurek, který se nasaje do brambor, takový vláčný.“