Z šatů do uniformy. Statečné ukrajinské ženy, které bojují za svobodu své země

Ukrajinky poslali vzkaz rusům

Válečný konflikt na Ukrajině už trvá přes měsíc a za tu dobu se do něj zapojila řada známých osobností, ale i obyčejných lidí z řad civilistů. Nejenom muži, ale také ženy se rozhodly bránit svou vlast a postavit se proti invazi ruských vojsk. Podívejte se na odvážné dámy, které prakticky ze dne na den vyměnily šaty za vojenské oblečení a riskují vlastní život v boji za svobodu své země.

Ženy mají v ukrajinské národní obraně důležitou roli již od roku 2014, kdy se jich v reakci na ruskou agresi v regionu Donbas zapojilo více než 13 000. Představitelky něžného pohlaví sice ze začátku nesměly působit na bojových pozicích, to se ale změnilo v roce 2018, kdy vzešel v platnost vojenský zákon, který dal ženám v armádě stejná práva. Ženy byly součástí válek vždy, i když se na jejich úlohu často zapomíná. Pokud zrovna nepůsobí přímo na bojišti, pomáhají, jak se dá. Vaří například jídlo pro vojáky nebo ošetřují zraněné.

V současnosti se do bojů na Ukrajině zapojilo zhruba 9 000 odvážných žen. Mezi nimi se najdou i známé osobnosti. Uniformu oblékly například političky, ukrajinská miss, biatlonistka i další sportovkyně. Spousta z nich se zbraněmi často neměla absolutně žádné zkušenosti a vše se učí za pochodu. Jejich odvaha a odhodlání jsou vskutku inspirativní.

Ženy, které mají „koule“

O tom, že se může dokonalý život ve vteřině změnit v peklo na zemi, ví své například bývalá Miss Ukrajiny z roku 2015 Anastasiia Lenna. Její instagramový profil byl přehlídkou luxusního života plného cestování, sportu a zábavy. Nyní u ní na sociálních sítích najdete spíše příspěvky s válečnou tematikou. Svět informuje o aktuálních hrůzách, přidává reálné fotografie z terénu a snaží se lidi vybízet k nejrůznějším formám pomoci pro ukrajinské ozbrojené síly. Sama se aktivně zapojuje do obrany své země a se zbraní v ruce se vydává vstříc nebezpečí.

„Kdokoli překročí hranice Ukrajiny s úmyslem zabrat naše území a útočit, bude zabit,“ vzkazuje modelka v jednom ze svých příspěvků na sociálních sítích.

Další ženou, která stojí za zmínku, je například šestatřicetiletá poslankyně Kira Rudyk. „Budeme-li muset, vystřelíme ze zbraní. Chránit to, co milujeme, chránit naši půdu, chránit naši zemi,“ hlásá sympatická blondýnka, která na sociálních sítích pózuje například i s kalašnikovem v ruce.

„Učím se používat kalašnikov a připravuji se na nošení zbraní. Zní to šíleně, protože by mě to ještě před pár dny ani nenapadlo. Naše ženy budou chránit naši půdu stejně jako naši muži,“ hlásá hrdě politička, která se velmi aktivně projevuje i ve světových médiích.

Posilou v armádě se stává i řada známých sportovců. Mezi nejnovější členky patří také čtyřiadvacetiletá biatlonistka Anna Krivonosova. Mladá závodnice vyměnila modrou kombinézu za maskáčové oblečení a malorážku nahradila kalašnikovem.

„Bolí mě pohled na naše rozbombardovaná města, zničené školy a nemocnice. Dokud nepřišli Rusové, byl tu mír. My nepotřebujeme osvobodit, proboha, od koho?“ uvedla medailistka na svém Instagramu. Připojila se tak k dalším známým sportovcům a osobnostem, které svou odvahou inspirují nejen běžné obyvatele Ukrajiny, ale také celý svět.

Sdílejte článek
Štítky válka armáda Ukrajina ženy v armádě