Celebrity

24. prosince 2023 08:30

Eliška Reiglová

Vánoční tabu v královské rodině: Děti nesmí večeřet s rodiči a pohádky jsou zakázané

Vánoce jsou pro mnohé z nás záminkou k zaslouženému odpočinku, posedávání u televize a ujídání cukroví. Britská královská rodina je ale známá tím, že musí dodržovat svůj protokol a mimo jiné i nepsaná pravidla. To není něco, od čeho by si její členové mohli na svátky odpočinout. Jsou věci, které přímo nesmí dělat.

Královská rodina běžně tráví Vánoce a Nový rok v Sandringhamu, tedy na místě, které zesnulá královna Alžběta II. ze srdce milovala. Přestože expertka na britské aristokraty Jennie Bond tvrdí, že král Karel III. k svátkům přistupuje uvolněněji než jeho matka, jsou pravidla, která musí být nekompromisně dodržována. Kterých 5 věcí je tabu?

1. Děti u stolu s rodiči

Přestože pro většinu lidí jsou Vánoce právě o pospolitosti a maximu času stráveného s rodinou, během štědrovečerní večeře sedí princ George, princezna Charlotte a princ Louis u jiného stolu než jejich rodiče a další starší příbuzní. Dokonce sedí rovnou i v jiné místnosti.

Bývalý královský kuchař Darren McGrady deníku Independent prozradil, že tato separace je běžná u každé formální večeře. „Nemohou sedět s dospělými, dokud neovládnou umění zdvořilé konverzace,“ vysvětlil, proč je zavedeno tak zvláštní pravidlo.

2. Monopoly po večeři

Členové královské rodiny jsou známí svou vášní pro hry a sporty, především Kate Middleton a princ William, kteří jsou často k vidění na událostech s tímto spojených. I během svátků si rádi u krbu něco zahrají, ale při výběru hry jsou Monopoly nemyslitelné. Ještě za svého života je totiž zakázala sama královna.

„Nemáme povoleno hrát Monopoly. Je to proto, že lidé se během této hry stávají zlomyslnými, což může v rodině vyústit v hádky,“ prozradil princ Andrew, jak ho cituje deník The Sun, na jedné společenské akci v roce 2008.

3. Brzký spánek

Při formálních událostech královské rodiny, mezi něž patří i Vánoce, se považuje za neslušné, aby šel kdokoliv z členů do postele dřív, než půjde ulehnout panovník. Královna ráda pobývala vzhůru do pozdních hodin, což bylo náročné zejména pro princeznu Dianu, která naopak byla ranní ptáče a chodívala spát brzy.

S králem Karlem III. to možná bude ještě náročnější. „Večeří neuvěřitelně pozdě, pak jde ještě vyřídit nějakou práci a kolikrát se stane, že usne na stole a probudí se s papírem přilepeným k obličeji,“ řekl o svém otci v minulosti princ Harry.

4. Sledování televize

Pohodový Štědrý den pro leckoho zahrnuje i čas strávený u televize, ať už u pohádek nebo svátečních komedií. Král Karel III. ovšem není příznivcem televize a když se na svátky sejde s členy rodiny, které běžně pohromadě nevídá, chce čas s nimi strávit aktivněji. Odpočívání před obrazovkou je tak v podstatě tabu.

Na daný den je naplánováno mnoho jiných aktivit, mezi něž spadá například bohoslužba nebo procházka v přírodě. Televize má údajně být zapnutá jedině v momentě, kdy je vysílán proslov panovníka k britskému lidu.

5. Drahé a sentimentální dárky

Přestože jsou Vánoce pro královskou rodinu formální událostí, její členové je nevnímají jako příležitost k předávání darů, které druhého rozplakají nebo ho přinutí přemýšlet nad jeho cenou. Rozbalování dárků má být zábavnou chvílí, kdy se všichni společně zasmějí nad tím, co pod stromečkem našli.

„Čím humornější dárky si rozbalí, tím šťastnější jsou. Harry jednou daroval královně zpívající rybu, ze které byla nadšená. Král a jeho manželka mají podobný smysl pro humor a tuto tradici tak zmizet nenechají. Myslím si, že pohled na jinak seriózní aristokraty by v takovou chvíli leckoho pobavil,“ řekla odbornice Jennie Bond deníku The Sun.

Podívejte se, jak na vánoční úklid:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 9. 5. 2024

Berani, dnes můžete být požádáni, abyste zpomalili. Ať už to přijde v podobě pokuty za překročení rychlosti nebo odřeného kolena, když zakopnete, musíte tomuto poselství naslouchat. Klíčové pro vás nyní je, abyste v důsledku tohoto zpomalení nepropadali přílišným emocím. Vězte, že je to pro vaše vlastní dobro. Nestěžujte si na to, prostě to udělejte.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.