Influencerka propagovala veganství a tropickou dietu. Zemřela na podvýživu a vyčerpání

Svět ji na sociálních sítích znal pod pseudonymem Zhanna D'Art. Ruska Zhanna Samsonova (39) se zde dlouhodobě netajila tím, že její jídelníček tvoří výhradně veganská raw strava. Její velkou zálibou však byly i různé extrémní diety a způsoby stravování. Jeden z nich však nakonec organismus mladé ženy vyčerpal natolik, že zemřela.

Zhanna o sobě tvrdila, že se živí výhradně raw rostlinnou stravou již deset let. Mimo to však nacházela zálibu ve zkoušení různých ještě extrémnějších a radikálnějších způsobů stravování. Anebo hladovění – čas od času totiž praktikovala i takzvané „suché půsty“, kdy několik dní nic nejenže nejedla, ale ani nepila. Posledních zhruba šest let už také dle svých slov nepila žádnou vodu.

Místo toho veškeré její přijímané tekutiny pocházely pouze z ovocných a zeleninových džusů. Influencerka, která posledních sedmnáct let cestovala po Asii, 21. července během své cesty do Malajsie zemřela. Ruský deník Večerní Kazaň ve své zprávě o úmrtí influencerky citoval matku zesnulé ženy Veru Samsonovou, dle níž devětatřicetiletá Zhanna zemřela na infekci podobnou choleře, jejíž dopady ještě umocnilo její rizikové stravování.

Oficiální příčina úmrtí Samsonové však zatím nebyla určena a rodina se snaží prokousat byrokratickými nařízeními, aby mohla tělo zesnulé dcery dostat zpět do Ruska. Vera novinářům vysvětlila, že její dcera se původně měla v den své smrti vrátit zpět do rodné Kazaně. Popsala také, že s dcerou vedla letitý spor, neboť s jejím stylem stravování nesouhlasila a neustále na ni naléhala, aby do jídelníčku zařadila vyváženější stravu. Avšak marně.

Veganství je v dnešní době velmi populární styl stravování i u celebrit:

Původně veganka se postupně přesunula na čistě raw stravu a jak ukazuje i její Instagram, živila se téměř jen ovocem a zeleninou. Své recepty, které sdílela téměř 20 000 sledujícím, pak označovala jako „zdravé“. Letmý pohled do historie jejích fotografií však každému velmi rychle ukáže, že jak šel čas, působila Zhanna stále hubeněji a nezdravěji, přičemž na svých posledních snímcích už připomíná spíš oběť anorexie než někoho, kdo se stravuje zdravě. Není se čemu divit, když její běžný oběd se skládal z porce jednoho celého melounu a mrkvové šťávy.

V jiném videu se zase ruská influencerka chlubila, že si pochutnává na cherry rajčatech s avokádem a avokádovým džusem. „I když pro vás většinou chystám skvěle vypadající raw pokrmy, já sama se stravuju hodně jednoduše. Žádný olej, žádná sůl, žádné dehydrované potraviny a žádný protein,“ stojí v jednom z postů Samsonové.

Kromě vlastní matky se jí k přechodu na vyváženější a méně extrémní stravu snažili přesvědčit i její přátelé, avšak marně. A nezdravý apetit se pro ni bohužel stal osudným, když chytila střevní infekci, s níž si její oslabené, vyčerpané tělo zkrátka nedokázalo poradit. Zhanna rovněž při náznaku jakékoli nemoci ráda držela celé dny suché půsty, což dost možná provedla i nyní. Stejným způsobem před dvěma lety bojovala i se svou infekcí nemoci covid-19. Několik jejích přátel a známých se pro ruská média vyjádřilo o jejím hrozivém, nezdravě hubeném vzhledu.

„Bydlel jsem o patro výš než ona a popravdě jsem se každý den ráno děsil toho, že najdu její mrtvé tělo. Podařilo se mi ji přesvědčit, aby se začala léčit, ale nakonec to nedokázala,“ popsal jeden z přátel Samsonové, že sice na nějaký čas odjela domů s cílem přejít na zdravější stravu, ale nakonec utekla do Asie a vrátila se zpět výhradně k ovoci a zelenině, které konzumovala posledních pět let před svou smrtí. „Doslova se nám ztrácela před očima. Jenom její oči a krásné vlasy trochu vyvažovaly hrozivý pohled na její tělo, zmučené touhle idiocií. Pardon, jestli jsem moc necitlivý,“ vypověděl frustrovaně další přítel Zhanny.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.