Jak nahradit vejce. 10 levných možností, které potěší i vegany

Vejce raketově zdražuje

Zdražování vajec je dlouhodobě palčivým tématem. Jejich cena meziročně narostla o 70 % a už v prosinci chovatelé drůbeže varovali, že tento trend bude pokračovat. Lidé proto pátrají po alternativách, které by místo této komodity při pečení a vaření použili.

Z dat ČSÚ vychází, že průměrný chovatel zdražil od ledna do října loňského roku výrobu jednoho vejce z 1,94 na 2,61 koruny, tedy o 34,5 procenta. Prodejci a obchodní řetězce za stejnou dobu zvýšili jeho cenu z 2,94 na 4,50 koruny, to je nárůst o 53 procent. Do cen se nyní navíc promítá i šíření ptačí chřipky a s ní související masivní vybíjení nosnic.

Leckdo se už kvůli vysoké ceně vajec už začal poohlížet po alternativách, které lze místo této komodity použít při pečení a vaření. Není jich málo a některé je navíc možné si za dobrou cenu vyrobit doma svépomocí. Čím vším lze vejce nahradit?

Jablečné pyré

Pokud si koupíte či doma sami uděláte pyré z vařených jablek, může být následně použito místo vajec v téměř jakémkoliv receptu. Pyré, které si vyrobíte doma, neslaďte a nepřidávejte do něj koření. Jestliže se rozhodnete pořídit v obchodě, dejte si pozor na dochucovadla a v případě slazené varianty posléze na cukru uberte. Jedno vejce pak nahradíte 65 gramy produktu.

Banán

V množství 65 gramů místo jednoho vejce lze rovněž použít rozmačkaný banán. U tohoto ovoce je ale třeba počítat s tím, že má velmi silnou chuť, kterou budete ve výsledném výrobku stoprocentně cítit. Proto je tato alternativa vhodná například při pečení dortů, buchet či muffinů.

Lněné semínko a chia

Lněná a chia semínka jsou velikostně drobná a velmi výživná. Můžete si je namlít doma sami, případně v obchodě koupit už rozmělněný produkt. K nahrazení jednoho vejce v receptu stačí jednu lžíci libovolných semínek smíchat se třemi lžícemi vody, dokud se směs zcela nepropojí a nezhoustne. Hotový výrobek může mít oříškový nádech, proto je tato směs vhodná například do palačinek, lívanců či sušenek.

Ocet a jedlá soda

Pokud smícháte čajovou lžičku jedlé sody s polévkovou lžící octa, dokážete tak ve většině receptů nahradit jedno celé vejce. Tyto dvě suroviny nastartují chemickou reakci, která produkuje oxid uhličitý a vodu, díky čemuž například buchty budou lehké a vláčné.

Hedvábné tofu

Takzvané hedvábné tofu má větší obsah vody než to klasické, a proto má jemnější konzistenci. Vzhledem k tomu, že je samo o sobě v podstatě bez chuti, ho lze použít ve větším množství receptů. Jedno vejce nahradí hedvábné tofu o hmotnosti 60 gramů.

Jogurt a podmáslí

Jogurt i podmáslí fungují jako dokonalé náhrady vajec především v pečených receptech. K náhradě jednoho vejce stačí 60 gramů jedné z těchto surovin. Při koupi jogurtu je však potřeba dávat pozor na obsah cukru, aby příliš neovlivnil chuť výsledného produktu.

Kořenový škrob

Na internetu běžně dostupný kořenový škrob je získáván z oddenků rostlin zvaných maranta. Ve formě prášku připomíná škrob kukuřičný a je možné ho sehnat v obchodech se zdravou výživou či na e-shopech. Směs dvou lžic kořenového škrobu a tří lžic vody v receptu nahradí jedno vejce.

Aquafaba

Možná jste tento název nikdy neslyšeli, ale nejde o nic exotického. Aquafaba je vývar z luštěniny, konkrétně z cizrny či bílé fazole. Konzistencí připomíná syrový bílek a k nahrazení jednoho vejce stačí tři polévkové lžíce. Aquafabu lze navíc skvěle využít i v receptech, které vyžadují jen bílek.

Ořechové máslo

Másla z arašídů, kešu či mandlí mohou bez problémů nahradit vejce, v obchodě si však musíte dát pozor, abyste koupili máslo jemné, nikoliv s kousky ořechů. Místo jednoho vejce pak poslouží 60 gramů jakéhokoliv z nich.

Perlivá voda

Perlivá voda může mnoho pečených receptů ozvláštnit tím, že hotový výrobek zbaví suchosti a zároveň mu díky bublinkám zajistí vláčnost. Místo jednoho vejce stačí přidat 60 gramů sycené vody, zcela nejlepší výsledky bude možné pozorovat u buchet.

Sdílejte článek