Velikonoční cukroví: Krásná dekorace i dárek pro koledníky
Sladké cukroví nepatří jen k Vánocům. Upéct si ho můžete i na Velikonoce. Nejenže vypadá krásně. Udělá radost každému, kdo ho od vás dostane pro štěstí.
S pečením byste měli začít co nejdřív, aby se cukroví stihlo do Velikonoc dostatečně rozležet a bylo hezky křehké. Ale existují samozřejmě i triky, jak rozležení urychlit - stačí do krabice s cukrovím dát jedno jablko. Můžete použít stejná těsta, z kterých pečete sladkosti i na Vánoce – těsto na perníčky, linecké, kakaové cukroví…
Pokud vám chybí dobrý recept, my pro vás dva máme:
Těsto na perníčky
Co budete potřebovat:
• 500 g hladké mouky
• 200 g moučkového cukru
• 2 lžíce kakaa
• 2 lžičky koření do perníku
• 1 lžičku jedlé sody
• 180 g medu
• 1 lžíci rumu
• 2 vejce
+ hladkou mouku na vál a vejce na potření
1. Na vál prosejte mouku, cukr, kakao, perníkové koření a jedlou sodu. Přidejte med, rum a vejce a vypracujte vláčné a lesklé těsto, které se nesmí lepit. Zabalte ho do mikrotenového sáčku a nechte alespoň 24 hodin odležet v lednici.
2. Pak těsto na pomoučeném válu znovu propracujte, rozdělte na několik částí a rozválejte na placky silné asi 4 mm. Vykrojte z nich požadované tvary, rozložte je na plech vyložený papírem na pečení a v troubě vyhřáté na 160–180 °C upečte dozlatova.
3. Ještě horké perníčky ihned po vyjmutí z trouby potřete rozšlehaným vejcem a nechte dobře vychladnout na rovné podložce a pak podle chuti ozdobte.
Křehké těsto
Co budete potřebovat:
• 2 žloutky
• 80 g cukru
• 1 sáček vanilinového cukru
• 150 g tuku na pečení
• 250 g polohrubé mouky
+ hladkou mouku na vál a případně marmeládu na slepení
1. V míse ušlehejte žloutky s oběma druhy cukru, přidejte změklý tuk a mouku a vypracujte vláčné těsto.
2. Těsto rozválejte na pomoučeném válu na plát, vykrojte z něj požadované tvary, přeložte je na plech vyložený papírem na pečení a upečte je v troubě vyhřáté na 170 °C dorůžova (asi 10 minut).
3. Upečené tvary nechte vychladnout na rovné podložce a pak je případně ještě po dvou slepte k sobě marmeládou. Nakonec je podle chuti ozdobte.
Dokonalá poleva
Na zdobení je ideální bílková poleva, kterou si podle potřeby obarvíte potravinářskými barvami. Kromě toho můžete použít i různé bonbóny, cukrové sypání, marcipán nebo třeba mašličky.
Jak připravit bílkovou polevu
Budete potřebovat 160 až 200 g moučkového cukru (podle velikosti bílku). Dvakrát ho prosejte a smíchejte s 1 lžičkou škrobové moučky. Přidejte 1 bílek a 1 lžičku přecezené citronové šťávy a vše třete čistou vařečkou asi 15 minut, dokud není poleva hustá a zářivě bílá. Hotovou polevu ihned překryjte potravinářskou fólií, aby nevysychala a na okrajích se netvořily krystalky, které by pak ucpávaly otvor ve zdobicím sáčku.
Pokud chcete polevu obarvit, rozdělte ji do několika skleniček a do každé vmíchejte trošku potravinářské barvy (barvy stačí opravdu malinko a pokud máte barvu práškovou, rozpusťte ji nejdříve v několika kapkách vody nebo citronové šťávy).
Jak zdobit
Na zdobení tenkými linkami polevy budete potřebovat hlavně trpělivost a pevnou ruku. A pak také zdobicí kornoutek. Můžete si ho vyrobit smotáním trojúhelníku vystřiženého z papíru na pečení nebo z celofánu, případně použít mikrotenový sáček s miniaturním odstřihnutým rohem. Na každou barevnou polevu použijte samostatný sáček.
Cukroví ozdobte nejdříve tenkou linkou polevy (bílé nebo barevné), kterou nakreslíte obrysy. Ty pak vyplňte stejnou barvou polevy (aby se poleva dobře roztírala na plochu, trochu ji zřeďte citronovou šťávou). Když poleva zaschne, můžete na cukroví domalovat pomocí kornoutku detaily.
Kuřátka
Jsou vyrobená ze slepovaného cukroví (dva kousky slepíte k sobě marmeládou). Nejdříve si nakreslete bílou polevou obrys skořápky, vyplňte ho bílou polevou a nechte zaschnout. Pak udělejte modré tečky a opět nechte zaschnout. Žlutou polevou nakreslete obrys tělíčka, vyplňte ho žlutou polevou a po důkladném zaschnutí dokreslete barevnými polevami chmýří, oči a zobáček (ten můžete vyrobit i z kousků bonbónů, které přilepíte troškou polevy).
Foto: theberry.com
Ptáčci
Barevnou polevou si namalujte tenkou linkou obrys každého ptáčka, vyplňte ho polevou a nechte dobře zaschnout. Pak domalujte křidélka, zobáčky a oči.
Foto: etsy.com
Zajíčci
Z těsta upečte dva různé tvary – vajíčka a menší zajíčky. Vajíčka ozdobte barevnou polevou a když téměř zaschne, můžete ji opatrně pocákat zředěnou černou potravinářskou barvou, aby byla kropenatá. Zajíčky ozdobte čokoládovou polevou nebo také barevnou bílkovou polevou a když téměř zaschne, přilepte na ně oči z cukrových perliček a případně i mašličky (můžete si je udělat z polevy nebo vystřihnout z želé bonbónů...)
Foto: bakeat350. com
A znovu zajíčci
Aby ušáci stáli, upečte si kromě nich i menší kolečka a potřete je zelenou polevou nebo na ně přilepte kolečka vykrojená ze zeleného marcipánu. Zajíčky potřete bílou polevou a když zaschne, udělejte jim z hustší polevy ocásky. Po dokonalém zaschnutí zajíčky přilepte troškou polevy na zelené podložky.
Foto: flickr.com
A ještě jednou zajíčci
Tyhle zvládnete opravdu levou zadní. Na každého nakreslete pomocí barevné polevy tenkou linkou obrys, vyplňte ho barevnou polevou a když zaschne, udělejte na zajíčky bílou polevou malé puntíky.
Foto: latanadelconiglio.com
Když poleva nestačí
Kromě polevy můžete na zdobení využít třeba marcipán nebo fondán. Cukroví nejdříve potřete polevou a když dokonale zaschne (ideálně až druhý den), přilepte na něj tvary vykrojené z rozváleného marcipánu nebo fondantu. Pokud nemáte vhodné vykrajovátko, použijte nůž nebo malé nůžky. Jako lepidlo poslouží trocha vody, alkoholu nebo třeba kukuřičného sirupu. Drobné detaily nakonec můžete domalovat jedlými fixami (ano, to opravdu existuje, seženete je v obchodech s cukrářskými potřebami).
Foto: thedecoratedcookie.com
Teď něco pro začátečníky. Tři jednoduché postupy, které zvládne opravdu každý:
A nakonec vajíčka
Jaké by to byly Velikonoce bez malovaných vajíček? Je jedno, jestli jsou z vyfouklých nebo vařených vajec nebo třeba upečená z těsta. Tady je malá inspirace, jak si můžete sladká vajíčka ozdobit:
Mohlo by vás také zajímat:
Podobné články