zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
zpět

Horoskop pro Vás každý týden

Stačí vybrat znamení a zadat Váš email. Jednou týdně vám zašleme horoskop pro vaše znamení.

reklama

návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

Rádi byste zhubli? Pomůže vám tento kaktus

Rádi byste zhubli? Zkuste to s opuncií
Autor: istock.com/ Rádi byste zhubli? Zkuste to s opuncií
motlovk , Vydáno: 14.05.2017
Při shazování nadbytečných kil vám může pomoci jedna velmi cenná a užitečná rostlina pocházející ze Střední Ameriky.

reklama

Nopál – krásný středoamerický kaktus (česky zvaný opuncie) s mnoha ostny, velkými květy a plody, které mají nejen příjemnou chuť, ale i překvapivé účinky na zdraví člověka. Plody nopálu znali již staří Aztékové a využívali je nejen jako výživnou potravinu, ale i jako lék na řadu chorob. Obsahují totiž celou řadu pro naše tělo nezbytných látek. Důležitý je zejména vysoký obsah pektinů, minerálů (zejména vápníku, hořčíku, draslíku a železa), vitaminů (A, B1, B2, B3 a C), tzv. esenciálních, pro tělo nezbytných aminokyselin a také vlákniny.

Poradí si s kily i nemocí

Plody nopálu díky obsažené vláknině rychleji vyvolávají pocit sytosti, výrazně zlepšují trávení a pomáhají udržet střeva v dobré kondici. Proto jsou vítanou pochoutkou při redukčních dietách. Obsažené látky se rovněž vážou na tzv. špatný cholesterol i tuky a tím brání jejich vstřebávání do těla. To výrazně snižuje riziko vzniku různých srdečních onemocnění. Zvýšený obsah aminokyselin zase zlepšuje funkci žaludku, ledvin, slinivky a jater a tím šetří tlusté střevo a chrání jej před vznikem nádorových onemocnění. Mezi další velmi důležité vlastnosti opuncie patří i schopnost regulovat hladinu cukru v krvi.

Plody opuncie jsou zdravé a velmi chutné Foto: Plody opuncie jsou zdravé a velmi chutné, Foto: istock.com

Jak jej konzumovat

Nopál je součástí mnoha doplňků stravy. V mleté sušené podobě jej můžete přidávat do různých jídel nebo si připravit očistný a posilující nápoj. Stačí, když rozmícháte půl lžičky nopálu v jedné deci vody a vzniklou směs vypijete vždy půl hodiny před snídaní a před večeří. Na trhu je k dostání i jako džus nebo olejíček. V Mexiku zkušené kuchařky opuncii používají při přípravě marinád, polévek, pečiva, zákusků a marmelád, nebo jej podávají jako vařenou, pečenou či grilovanou zeleninu. Z plodů se dá udělat i salát nebo lahodný nápoj.

Mohlo by vás také zajímat:

Chcete zhubnout zdravě a bez diet? Zkuste přerušovaný půst

Přerušovaný půst: Účinná metoda, jak zhubnout zdravě a bez diet

Zvyky, které nedovolují zhubnout. Jak je změnit?

Zvyky, které vám nedovolují zhubnout. Jak je změnit?

Zdroj: Fithall.cz

reklama

Související témata: dieta , hubnutí , cholesterol , vitamíny , zdravý životní styl , opuncie , nopál

reklama

Přečtěte si také

reklama