Celebrity

29. listopadu 2023 16:12

Šarlota Chmelařová

Viewegh o lásce k ukrajinské uprchlici: Přísahám, chtěl jsem být jen milý pan domácí

Michal Viewegh v Show Jana Krause

Michal Viewegh patří mezi nejúspěšnější české autory. Když v minulosti nabídl azyl ukrajinské uprchlici se synem, ani ve snu by ho nenapadlo, že z toho bude láska a také námět na další román. Spisovatel promluvil o vztahu, své práci a také zdraví.

Michal Viewegh patří bezpochyby mezi nejprodávanější a také nejplodnější současné české autory. Jeho knihy byly častokrát přeneseny i na filmová plátna. Díky svým poutavým příběhům a osobitému stylu psaní si získal srdce čtenářů napříč širokou veřejností.

Mohlo by vás zajímat: Michal Viewegh ztratil chuť žít. Poté, co přežil klinickou smrt, ho opustila žena

Ačkoliv je v pracovní rovině velice úspěšný, v osobním životě si prošel těžkými chvílemi. Před více než deseti lety u něj došlo k roztržení aorty a byl ve velice vážném zdravotním stavu. Následky náročného období pociťuje dodnes. „Trošku mám sklon k ukřivděnosti,“ přiznal v Show Jana Krause bestsellerový autor, který má podle moderátora tendenci stále polemizovat s osudem o tom, zda si svůj úděl zaslouží. „Myslím, že pokud budeme věřit na spravedlivý osud, tak každému by měl měřit trošku spravedlivěji,“ dodal Viewegh s tím, že podle něj by „svině měly být potrestány“. Zároveň také připustil, že se v podstatě podruhé narodil. „Přežije to jeden člověk z deseti, takže asi ano,“ dodal spisovatel.

Dobrý skutek mu do života přinesl lásku

Jeho život se nyní ale díky nové lásce opět obrací k lepšímu. S jeho současnou partnerkou ho svedly dohromady dějinné události, když nabídl možnost ubytování ukrajinským uprchlíkům. „Ozvala se mi hned druhý den paní ze Sázavy, že má doma Ukrajinku se synem, který je protivný, ať si pro ně přijedu,“ uvedl Michal s úsměvem. „A musím říct, že v té chvíli jsem se zalekl své ušlechtilosti, ale nakonec to dobře dopadlo,“ dodal autor v premiérovém dílu pořadu Show Jana Krause, který můžete sledovat ve středu 29. listopadu ve 21:35 na Primě.

Čtěte také: Michal Viewegh o nové lásce a krutém osudu: Zasloužil jsem si lekci, ne zničený život

Začátky společného bydlení byly poněkud rozpačité a někdy až komické. „Najednou řešíte společné vaření, nakupujete nádobí do pokoje pro hosty a na obrazovce vám naskočí ukrajinská televize a vy se toho nemůžete zbavit, až pak zjistíte, že si s tím malej hrál…“ popsal spisovatel jejich soužití. „Kde je psáno, že dobročinnost má být idyla, že jo? To bychom měli poskytnout nějakou oběť,“ dodal Viewegh a pokračoval v líčení příběhu: „Ten Saša neposlouchal ani matku, natož mě. Ale já jsem zjistil, a to už mi říkala ta paní, která je předtím ubytovala, že mluví dobře česky, protože tady dřív pracovala v Čechách, takže to byla jaksi velmi podstatná okolnost,“ zmínil autor bestsellerů s tím, že jazykovou bariéru tedy řešit nemuseli.

Mohlo vám uniknout: Michal Viewegh o trapných začátcích: Máma mi doporučovala, ať jdu raději malovat

Postupně se z toho stal láskyplný vztah, který mu zároveň posloužil jako námět pro nový román s názvem Malý Gatsby a Carmen z Chodoriva. Příběh knihy je inspirován skutečností. „Přísahám, že jsem chtěl být hodný a milý pan domácí,“ dodal se smíchem Viewegh. „Jiné motivy jsem neměl. Pak se nám to zvrtlo,“ uzavírá viditelně spokojený autor. Jak ale zdůrazňuje, jejich vztah měl velice pomalý a počestný průběh.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.