Celebrity

12. května 2022 05:30

David Laštovka

Vzestupy a pády Dominiky Gottové. Místo lásky ji Karel Gott zahrnoval penězi

Zpověď Dominiky Gottové

Život prvorozené dcery Karla Gotta Dominiky nikdy nebyl a není jednoduchý. Občas tak trochu připomínal horskou dráhu. Zpěvák před smrtí v knize Má cesta za štěstím přiznal, že částečně na tom vinu nese i on sám. Co ve výchově dělal špatně? A co mu na Dominice nejvíce vadilo?

Když se Dominika Gottová narodila, její slavný otec ji před světem několik let tajil. Zplodil ji s o čtyři roky starší tanečnicí Antonií Zacpalovou, která pro něj byla jen chvilkovou známostí. Poznali se během televizního natáčení písně Lady Carneval, kde Tonička tančila.

„Nabídl jsem jí odvoz domů. Nezůstalo jen u odvozu a já jsem nad ránem opouštěl její žižkovský byt s tím, že si někdy zavoláme. Uběhly asi dva roky a opět jsme se setkali při práci v Československé televizi. Ani slovem mi nevyčetla, že jsem se jí neozval. Jen se na mě opět dívala těma pronikavýma očima. Zase jsem neodolal a nabídl jí odvoz. Tentokrát ale naše cesta vedla ke mně do strašnické vily. Strávili jsme spolu hezký večer, po kterém jsem ji dopravil k ní domů na Žižkov. A to bylo všechno! Scénář, který jsem předtím – i poté – zažil ještě vícekrát. Považoval jsem to za hezkou epizodu,“ vzpomínal Gott ve své knize Má cesta za štěstím.

Zpočátku se Gott s Dominikou vídal jen zřídka a tajně

Jak přiznal, chvilkovou známost odvál čas a Antonii se poté už neozval. Uplynulo mnoho měsíců, než mu doma zazvonil telefon. „Tak kdy se přijdeš podívat? hlesla Tonka do sluchátka. Co prosím? V pozadí slyším dětský pláč, ale zatím se mi nic nespojuje. No kdy se přijdeš podívat na svou dceru? Naprosto jsem té otázce nerozuměl, vymykala se veškeré logice. Na jakou dceru? ptám se nechápavě. Na Dominiku! Je to naše miminko. Tvoje dítě,“ líčil v knize zpěvák chvíle, kdy se dozvěděl, že se stal otcem.

Nevěděl, jak s nenadálou situací naložit. Trvalo půl roku, než se na svou prvorozenou dceru přišel poprvé podívat. A prvních devět let jejího života ji navštěvoval jen zřídka a tajně. Se šťastnou novinkou se nepochlubil dokonce ani svým rodičům. „Uvědomuji si, že jsem zpočátku nebyl ideální otec, ale začal jsem se o svoji dceru starat, zatím alespoň finančně, jak se sluší a patří,“ uvedl Karel Gott.

Místo dárků po něm chtěla obálky s penězi

Že už není bezdětným mužem, oznámil po dlouhé úvaze jako prvnímu německému novináři, který s ním do Prahy přijel dělat rozhovor. „Kvůli čemu jsem s přiznáním tak dlouho otálel? Bál jsem se, že by mě lidé začali odsuzovat? Nebo jsem se strachoval, co na to řeknou fanynky? Bylo v tom asi obojí,“ přiznal zpěvák. Svůj vztah s Dominikou charakterizoval spíše jako kamarádský než jako otce s dcerou.

„Nikdy jsem na ni nebyl přísný, spíše jsem ji trochu rozmazloval. Snažil jsem se být nejen přítel a rádce, ale i velkorysý táta. Dostávala dárky podle toho, o co se právě zajímala. Od tenisových raket, značkového oblečení, kabelek a bot přes každoroční dovolené pro ni, maminku i mně neznámou babičku až po stále hodnotnější dary – šperky, chatu a drahá auta. Těšilo mě, že jí tím dělám radost. Byla zvyklá, že co chtěla, vždy záhy měla. Čas, který jsem pro ni neměl, jsem se snažil vynahradit alespoň takto neromanticky, materiálně. Později jsem si musel přiznat, že to asi nebyla nejlepší výchovná metoda,“ napsal ve své knize Gott.

Když Dominika dospěla a osvojila si svůj vlastní styl a vkus, nechtěla už, aby jí věci na sebe kupoval. „Zvykla si na neromantické dárky. Na obálky s penízky, jak tomu s oblibou říkala,“ líčil zpěvák. V té době k němu prý v některých věcech měla větší důvěru než ke své matce. „Svěřila se mi třeba, když měla svého prvního kluka. Na můj vkus dost brzy! To mě upřímně šokovalo. Ale nevypěnil jsem. Zpočátku se se mnou radila, vyslechla si můj názor, ale stejně si pak udělala, co chtěla. Mých rad příliš nedbala,“ poznamenal několikanásobný slavík.

Randila se ženatými hudebníky, dokonce i s Gottovým bubeníkem

Nejvíce ho trápilo, že si nenechala mluvit do svých krátkodobých a podle něj povrchních lásek. Většinou se jednalo o muzikanty z prostředí heavy metalu, který byl Dominice blízký. „Moc jsem korektnosti jejích partnerů nevěřil. Poté, co jsem ji od několika vztahů odrazoval, a někdy dokonce odradil, se mi postupně přestala svěřovat. Věděla, že s některými mladíky bych nesouhlasil, například se vztahem s bubeníkem mého orchestru Honzou Žižkou,“ konstatoval Gott. O jejich románku se dozvěděl až jako poslední.

„Začalo mi být nápadné, že šestnáctiletá Dominika, ačkoli fanynka úplně jiné hudby, se mnou najednou chtěla cestovat na mé koncerty. Byl jsem rád a nebránil jsem jí v tom. Jenom mi bylo divné, že se mnou v autě moc jezdit nechtěla, s klukama z kapely je prý větší legrace. Nějakou dobu jsem byl za pitomce, ale na oslavě mých padesátých narozenin už svůj vztah s Honzou Žižkou nijak netajili. Vadilo mi to. Honza se líbil ženskému publiku. Jako partnera své dcery jsem si ho neuměl představit,“ napsal ve své knize Gott. Dominika prý postupně měla známosti s různými rockovými hvězdami, ač někteří byli i ženatí. „Vzhledem k tomu, že se ale neprojevovala tak, že by chtěla dobýt natrvalo něčí srdce nebo partnera odvést od rodiny, nestaral jsem se o to,“ uvedl zpěvák.

Sekla i s prací, kterou jí sehnal Gott

Po hotelové škole nastoupila Dominika jako servírka do hotelu. Poté pracovala v několika restauracích a barech po Praze. Nikde ale příliš dlouho nevydržela. „Nelíbil se mi její životní styl, měla úplně přehozený denní režim. Proto jsem jí po čase nabídl práci v naší agentuře GoJa. Do kanceláře musela chodit, tuším, na osmou hodinu, což nebylo nic pro ni. U Františka Janečka vydržela asi tři čtvrtě roku a raději se opět vrátila ke své oblíbené noční práci barmanky nebo servírky,“ prozradil Karel Gott.

Časem jí ale pozornost lidí a nálepka Gottová začala vadit. „Trápilo ji, že v restauracích či barech ji lidé poznávají a ptají se, proč nedělá lepší práci, když je dcera Karla Gotta. Začala si pohrávat s myšlenkou, že už v naší zemi žít nechce. Jak jsem brzy pochopil, byl v tom opět muž a nemělo smysl jí plány ani známost rozmlouvat. V sedmadvaceti letech se Dominika rozhodla, že se vydá za svým štěstím. A to se mělo nacházet někde daleko od Česka a Čechů, hodně daleko ode mě,“ prohlásil zpěvák.

Nemocný manžel a boj o dědictví

Dominika se zamilovala do finského hudebníka Tima Tolkkiho, se kterým začala v jeho zemi žít. Jejich vztah je od začátku velmi bouřlivý. Několikrát se rozešli, pak zase dali dohromady. Timo trpí bipolární poruchou, která způsobuje značné výkyvy nálad, což bývá náročné nejen pro dotyčného člověka, ale i pro jeho nejbližší.

Přestože Dominiku slavný otec i na dálku finančně podporoval, peníze obvykle rychle prohýřila. Bojovala se závislostí na alkoholu a lécích a její život byl a stále je jako na houpačce. Ještě během života se Karel Gott rozhodl finančně vypořádat se svou rodinou. Dcerám Dominice a Lucii, které počal za svobodna, daroval každé v hotovosti šest milionů korun s tím, že se zřeknou dědického práva a jedinými dědici se po jeho smrti stanou manželka Ivana s dcerami Charlottou a Nelly. Lucie s Dominikou souhlasily a podepsaly potřebné dokumenty. Po Gottově smrti se však Dominika snaží závěť napadnout. Tvrdí, že se tehdy léčila ze závislosti na lécích a před soudem chce dokázat, že nebyla příčetná a k podpisu byla donucena.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.