Životní styl

24. července 2023 08:50

Komerční sdělení

Za adrenalinem a dobrodružstvím: Nejnebezpečnější sporty světa

Sport je pro mnohé způsobem, jak se zbavit stresu, udržet se v kondici a objevovat nové hranice vlastních schopností. Nicméně existují sporty, které se řadí mezi ty nejnebezpečnější na světě. Tyto aktivity vyžadují nejen fyzickou připravenost a odvahu, ale také pevné nervy a respekt k rizikům, která s sebou nesou. Které sporty patří k těm nejnebezpečnějším?

Extrémní horolezectví

Pokud hledáte vrcholové zážitky, doslova a do písmene, extrémní horolezectví je tou správnou volbou. Tento sport vás zavede na vrcholy nejvyšších hor, do prostředí s drsnými podmínkami a nebezpečnými výzvami. Jako horolezec musíte čelit pádům, lavinám, extrémnímu mrazu, a dokonce i výškové nemoci. Pevné lano, odvaha a dobře promyšlený plán tak musí být vašimi nejvěrnějšími spojenci. Existují ale také ti, kteří se na strmé skalní stěny vydávají bez jakéhokoliv jištění. Patří mezi ně i Alex Honnold, který zdolal nejvyšší skalní stěnu o výšce 900 metrů, El Capitan v Yosemitském národním parku, a to za pouhé 3 hodiny a 56 minut.

Base jumping

Zatímco někteří z nás se spokojí s bungee jumpingem, ti odvážnější si vybírají base jumping. Tento sport je jako létání s ptáky, jen s malým rozdílem – tím ptákem jste vy. Skočit z pevných objektů, jako jsou budovy, mosty nebo skály, a zažít pocit volného pádu s otevřeným padákem je rozhodně zážitek, který se zapíše do paměti. Nicméně vyžaduje okamžitou reakci, precizní plánování a zkušenosti, protože nebezpečí číhá v každém okamžiku. Jeden z nejdelších basejumpingových skoků se povedl v roce 2012 Norům Espenu Fadnesovi a Jokkemu Sommerovi, kteří skočili z hory Jungfrau a překonali vzdálenost 15 kilometrů a dosáhli rychlosti až 250 km/h. Takovýto skok v horách ale určitě není pro žádné nováčky a amatéry, jelikož vyžaduje absolutní přesnost, skvělou kondici a zkušenosti.

Tip: Abyste měli při sportování vždy vše pod kontrolou, využijte například chytré hodinky Apple Watch. Nejsou totiž pouze stylovým doplňkem, ale poskytnou vám také užitečné informace a funkce, které vám pomohou zůstat v bezpečí. Apple Watch dokážou sledovat tepovou frekvenci, poskytnout vám informace o vašem pohybu, rychlosti, ale třeba i nadmořské výšce nebo hloubce. A mají také SOS funkci, díky které můžete rychle kontaktovat záchrannou službu nebo sdílet svou polohu.

Automobilové závody

Pro mnoho lidí je rychlost jako droga a závodní automobilový sport je jejich prostředkem k dosažení extrémního vzrušení. Závody Formule 1, NASCAR a dalších motorsportů nabízejí adrenalinovou jízdu, která je spojena s obrovskými rychlostmi a tvrdými srážkami. Tyto disciplíny představují nejen nebezpečí pro jezdce, ale také pro celý tým. Nicméně s technologickým pokrokem a bezpečnostními opatřeními se riziko vážných zranění snižuje. Přesto je nutné mít respekt k rychlosti a neustále zlepšovat bezpečnostní standardy, aby se minimalizovalo nebezpečí na okruhu a předcházelo se nehodám, jako byla ta v roce 1974 na okruhu NASCAR – v masové nehodě se tehdy střetlo 28 vozů.

Potápění na velké hloubky

Potápění na velké hloubky nebo potápění do jeskyní jsou jedinečným způsobem, jak objevovat podvodní svět. Tento sport ale vyžaduje výcvik, zkušenosti a vybavení, abyste přežili v náročných podmínkách. Hloubky, do kterých se potápěči potápějí, přinášejí rizika jako dekompresní nemoc či ztráta vědomí. Je třeba mít pevné nervy, skvělou disciplínu a do puntíku dodržovat bezpečnostní postupy, abyste mohli prozkoumávat tajemství pod hladinou bezpečně. Zejména jeskynní potápění není pro rekreační potápěče a amatéry, kteří by mohli v uzavřeném prostoru jeskyně snadno zpanikařit. Své o tom ví i Daniel Hutňan, český jeskynní potápěč, který od roku 2003 prozkoumává i podvodní jeskyně v Mexiku, kde nalezli například kompletní kostru 3metrového prehistorického lenochoda.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.