Celebrity

28. ledna 2023 06:00

David Laštovka

Za Tři oříšky pro Popelku Karel Svoboda koupil luxusní vilu. Miliony vydělává i po smrti

Karel Svoboda

Před šestnácti lety spáchal sebevraždu hudební skladatel Karel Svoboda. Autor desítky slavných hitů, které se proslavily nejen v ČR, ale také v zahraničí, po sobě zanechal obrovské jmění. Dědicům po jeho smrti každý rok na účet přichází tučný balík peněz.

Ta zpráva tehdy šokovala celý národ a snad každý se ptal proč... Karel Svoboda měl na kontě řadu nesmrtelných hitů, které se proslavily i v zahraničí, několik úspěšných muzikálů i filmovou hudbu. Byl finančně zajištěný, slavný, měl rodinu, malého syna Jakuba, milující o 34 let mladší ženu Vendulu Svobodovou (nyní Pizingerovou).

Trpěl sice depresemi, ale že by se odhodlal až k takovému činu, nikdo nečekal. Svůj život ukončil 28. ledna 2007 ve své vile v Jevanech. Bylo mu 68 let. Podle verze vyšetřovatelů vyšel ve svetru ven a v ruce svíral legálně držený revolver. Prošel až ke vjezdovým vratům do zahrady, kde přiložil zbraň ke spánku a zmáčkl spoušť. Smrt přišla okamžitě.

Jeho písně však žijí dál a hrají se po celém světě dodnes. Dědicům, kterými jsou vdova Vendula, její syn Jakub a Svobodovy děti z prvního manželství (Petr a Jana), tak od Ochranného svazu autorského (OSA) a Intergramu přichází na účet velké částky. Jak informoval deník Blesk, jen od OSA je to každý rok okolo 30 milionů korun.

Prokletá vila v Jevanech

Už v totalitních dobách vydělával Karel Svoboda velké peníze. Například za hudbu k pohádce Tři oříšky pro Popelku v té době inkasoval více než 40 000 korun, za což si mohl zakoupit honosnou vilu v Jevanech. Štěstí mu ale nepřinesla. Na rakovinu v ní zemřela jeho první manželka Hana, v pouhých čtyřech letech na leukémii jeho dcera Klárka, a nakonec i on sám...

Mohlo by vás zajímat: Pohádku Tři oříšky pro Popelku provázel odporný puch. Z čeho filmaři vyrobili sníh?

Vzhledem k tomu, že se dopis na rozloučenou nikdy nenašel a měsíc před smrtí Karel Svoboda podstoupil operaci srdce, která dobře dopadla, a měl spoustu plánů do budoucna, objevily se spekulace, že se o sebevraždu nejednalo.

Vendula Pizingerová, vdova po zesnulém skladateli, však ví své. Podle ní bojoval s bipolární poruchou, která je charakterizována jako závažné duševní onemocnění, při kterém dochází k periodickým změnám nálady a psychického stavu. Léčit se podle ní ale odmítal.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.