Celebrity

22. ledna 2024 09:40

David Laštovka

Zahajského s Moučkovou dala dohromady Švorcová. Brejchová ho sbalila na jejich chalupě

Herec Jiří Zahajský, který zemřel ve věku 68 let, během života poznal dvě osudové ženy. Televizní a rozhlasovou hlasatelku Kamilu Moučkovou a herečku Janu Brejchovou. S oběma ho pojil velmi silný příběh. Nedávno jsme si připomněli jeho nedožité 85. narozeniny.

Jiří Zahajský se s o jedenáct let starší Kamilou Moučkovou poznal v době, kdy mu bylo třiadvacet let. Kamila už za sebou měla dvě nevydařená manželství a z nich tři děti. Seznámili se díky kontroverzní herečce, zaryté komunistce Jiřině Švorcové. „Přišla za mnou a řekla mi: ‚Kamilo, k nám do divadla nastoupil takový mladý, modrooký a hodný kluk z DAMU. Nemá kde bydlet, spí v divadelní šatně, nemohl by chvíli zůstat u tebe, než mu divadlo sežene byt?' Souhlasila jsem,“ vzpomínala Moučková ve své knize. A tak se zrodila velká láska. „Dal mi krásných jednatřicet let,“ sdělovala o Jiřím.

S Moučkovou čekali miminko

V roce 1968 spolu dokonce čekali miminko, ale Kamila si ho nakonec nechala vzít. „Tenkrát to pro mě bylo tak strašně náročný. Měla jsem pocit, že si to nemůžu dovolit. Jirka se ale zachoval fantasticky. Já jsem mu to řekla a ptala jsem se, co s tím, když mám už tři děti. A on řekl, že je to věc ženské. Že samozřejmě chlap, když miluje ženskou, tak s ní chce mít dítě, ale že snad není všem dnům konec,“ líčila Kamila Moučková v pořadu Příběhy slavných. Svého rozhodnutí pak litovala do konce svého života. Dítěte se už nedočkali a Zahajský se otcem nikdy nestal.

Osudová silvestrovská líbačka

V roce 1972 pro ně Zahajský v údolí Kokořínska zakoupil chalupu. Polorozpadlou roubenku dávali dohromady vlastnímu rukama několik let. Oba se hodně nadřeli, ale výsledek stál za to. Toto místo se stalo jejich druhým domovem. Harmonický vztah se jim rozpadl na začátku devadesátých let, kdy se Jiří zamiloval do herecké kolegyně Jany Brejchové. Krutou ironií osudu bylo, že Jana patřila k blízkým kamarádkám Kamily Moučkové, která jí pomáhala překonávat rozchody a těžké životní situace.

Stalo se to na Silvestra v roce 1992, kdy Jiří s Kamilou pozvali Janu na svou chalupu, aby poslední den roku nebyla sama a příchod nového roku s nimi oslavila. „Trochu jsme popili a my s Jirkou si dali o půlnoci pusu, ne úplně nevinnou. Bylo mi okamžitě jasné, že je to průšvih, a byla jsem rozhodnutá z něj vycouvat. Nechtěla jsem Kamile ublížit. Jenže jsem se cítila s Jirkou moc hezky, poskytoval mi klid, který jsem potřebovala. Přiznávám, že nakonec zvítězilo moje sobectví,“ prozradila Jana Brejchová v knize Moje máma Jana Brejchová, kterou o ní napsala dcera Tereza Brodská.

Matka Zahajského si Brejchovou oblíbila

Dobře si uvědomovala, že své blízké kamarádce ubližuje, a ani pro Zahajského to nebylo jednoduché. „Byl čestný, dlouho s Kamilou žil, navíc jí pomohl vychovat její děti, tak se po nějaké době ke Kamile dokonce vrátil. Ale asi za půl roku ji opustil definitivně,“ přiblížila herečka.

Mohlo by vás zajímat: Brodská vzpomíná na maminku. Jana Brejchová se zhroutila při natáčení slavného filmu

V roce 1997 se Brejchová se Zahajským vzali a stvrdili tak svoji lásku oficiálně. „Svatbu jsem nakonec udělala jen kvůli Jirkovi. Dodnes mě mrzí, že jsme se s Jirkou vzali až po smrti jeho maminky. Ta měla velikou radost, že je Jirka se mnou, a moc si naši svatbu přála, protože Jirka byl celý život svobodný. Občas jsem v životě něco důležitého prošvihla. Tohle je jedna z těch věcí,“ zmínila Jana Brejchová.

Kamila Moučková to od ní brala jako velký podraz a až do své smrti jí neodpustila. Jiří Zahajský zemřel 19. července 2007, ve věku 68 let. Příčinou byla rakovina.

Tereza Brodská napsala knihu o své  matce Janě Brejchové, která si vzala Jiřího Zahajského:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.