Celebrity

28. října 2022 18:00

Tomáš Durčák

Zdena Mašínová odmítla převzít vyznamenání pro otce. Stydí se za to, že je Češka

Prezident Miloš Zeman (78) letos 28. října naposledy rozdá státní vyznamenání a mezi oceněnými bude in memoriam také Josef Mašín (†45). Jeho dcera Zdena Mašínová (88) však Řád Tomáš Garrigua Masaryka z rukou současné hlavy státu převzít odmítla.

„Bylo mi sděleno, že má být předáno vyznamenání našemu otci panem prezidentem. Vyznamenání by měla převzít paní ministryně obrany Jana Černochová, protože já ho odmítám převzít z rukou prezidenta,“ zareagovala dcera slavného odbojáře ze druhé světové války na informaci pro Seznam Zprávy.

Vztah rodiny Mašínů s prezidentem je na bodě mrazu

Rodina Mašínů má dlouhodobě k českému státu velmi kritický vztah a činy Zdeniných bratrů Josefa (90) a Ctirada (†81), kteří při své snaze utéct z komunistického Československa na Západ zastřelili příslušníka SNB a pokladníka, dodnes vzbuzují mezi veřejností rozporuplné názory.

Podívejte se na rozhovor s Barbarou Masin, dcerou Josefa Mašína ml.:

Zatímco Poslanecká sněmovna letos opět navrhla vyznamenání celé odbojové skupiny bratří Mašínů, prezident Zeman dlouhodobě jakékoli ocenění pro Josefa či Ctirada odmítá. Kvůli rozdílným politickým názorům by ostatně dcera Josefa Mašína odmítla ocenění jakéhokoli svého příbuzného ze strany současného prezidenta.

„Absolutně by nepřistoupil k tomu, aby ho, pokud jde o jméno Mašín, jakýmkoli způsobem ocenil,“ řekla Zdena v roce 2018 Radiožurnálu. „Z takových rukou nemůžu nic přijmout. Nikdy, nikdy, nikdy. Takové individuum, co nás cpe na východ, do Kremlu, Číňanům, je podle mě nedůvěryhodné a nebezpečné, dodala pro iDNES.cz.

Řád Tomáše Garrigua Masaryka, který je druhým nejvyšším státním vyznamenáním, by tedy 28. října měla místo Mašínovy dcery převzít ministryně obrany Jana Černochová.

Dcera Josefa Mašína prožila těžký život

Zdena Mašínová se na rozdíl od svých bratrů narodila s vážným postižením nohou, na nichž se jí zcela nevyvinuly klouby. Velkou část dětství proto strávila u lékařů. Zároveň odmalička zažívala pravidelné návštěvy a výslechy gestapa, které pátralo po jejím otci.

Po zatčení rodičů a popravě otce Josefa v roce 1942 nacisté plánovali její dva bratry odeslat do Německa na převýchovu a poněmčení. Do tohoto plánu však jakkoli zdravotně postižené děti nespadaly, a tak by osmiletou Zdenu čekala plynová komora.

Od jisté smrti a odsunu k náhradním rodičům nakonec trojici dětí zachránila babička, které se podařilo přesvědčit gestapo, že z nich vychová slušné občany německé říše. Ani po válce však Zdena neměla snadný život a poté, co v roce 1953 její bratři utekli na Západ, zažívala neustálé výslechy, věznění a další formy perzekvování ze strany komunistického režimu.

Podobné články

Porevoluční stav Česka dlouhodobě kritizuje

Byť se sametovou revolucí komunistický teror skončil, Zdena Mašínová se dlouhodobě nebojí dnešní poměry v České republice i provedení samotné revoluce kritizovat. „Že s touto sebrankou, která tady zničila společnost, něco vyřešíte demokraticky, bylo naivní. No a teď už je to tady. Grebeníček vykřikoval v devadesátém roce na Václaváku: My máme času dost! A bohužel je to pravda,“ řekla Mašínová v rozhovoru pro iDNES.cz v roce 2013.

Ve stejném interview také prohlásila: „Nacismus bohužel takřka vymýtil naši elitu. Jednak emigrací a jednak fyzickou likvidací těch opravdu nejstatečnějších lidí. A na to okamžitě navázal komunistický režim. Člověk začne být přizpůsobivý, ustupovat. A tomu, co žijeme teď, říkám druhá normalizace. Ovšem dnes nevím, kde brát vzory a jak se proti tomu postavit.“

„Stydím se za to, že jsem Češka. Prezidentská funkce by se měla na nějakou dobu zrušit. Náš hrad českých králů je doslova zneužit. Máme tam třetího alkoholika. Tam, kde byl zločin, musí být trest. Jsem svým rodičům vděčná za to, že jsem si mohla zachovat čisté svědomí až do konce svého života a že jsme zaujali takové postoje, jaké jsme zaujali. Nelitovala jsem toho ani okamžik,“ dodala.

Podobné články

Podobné články


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 16. 4. 2024

Pokud se dnes budete muset vypořádat se zklamáním, snažte se, aby vás to nezlomilo, Berani. Můžete obdržet dopis nebo telefonát, který vám přinese méně příznivé zprávy. Možná, že někdo, koho jste chtěli vidět, nebude moci přijít. Snažte se nenechat si tím zkazit náladu. Takové věci se stávají. Zaměstnejte se.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.