Celebrity

30. srpna 2024 13:28

David Laštovka

Řehoř podváděl manželku se Švorcovou. Když ho nechala, nenáviděl ji. Dítě si adoptoval

Kdo by neznal tatínka ze seriálu Taková normální rodinka a jeho želvičky. Anebo dobrosrdečného hajného z Krkonošských pohádek... Obě role představoval herec Zdeněk Řehoř. Od jeho smrti letos uplyne 20 let, 30. srpna si připomínáme 104 let od jeho narození. Jaké bylo jeho soukromí?

Zdeněk Řehoř byl mezi kolegy velmi oblíbený. Rád na něj vzpomíná i Roman Čada, který jako dítě zazářil v několika slavných českých filmech. S Řehořem se potkali například ve filmu Můj brácha má príma bráchu. „S panem Řehořem jsem hrál ve třech filmech, a tak jsme se už trochu znali. Byl to opravdu vynikající člověk. Na gymnáziu jsem byl pod jistým tlakem, abych pokračoval ve studiu režie na FAMU. Mé přípravy se ujal on. Velmi jsem si ho vážil,“ prozradil Roman Čada redaktorovi webu Prima Ženy.

Adoptoval si dceru

Zdeněk Řehoř se během života oženil dvakrát. První manželkou byla o čtrnáct let mladší herečka Věra Krpálková. Vztah ale měli spíše na dálku. Zatímco on měl divadelní angažmá v Praze, jeho žena až ve Zlíně. I proto se už po dvou letech rozvedli. S druhou ženou Janou Semerádovou mu manželství vydrželo až do konce jeho života. Museli ale překonat řadu krizí a překážek. Nemohli mít spolu děti, proto si z dětského domova adoptovali dceru Žandu. Řehoř se o ni krásně staral, dokonce ji s sebou brával do divadla a občas i na natáčení.

Utajovaný románek se slavnou herečkou

Jak po jeho smrti vyšlo najevo, věrný své manželce být nedokázal. Herečka Jiřina Švorcová v autobiografické knize Žena za pultem přiznala, že v době, když byl ženatý a ona vdaná, byli milenci. „Zamilovali jsme se, když jsme spolu hráli ve hře Neznámá hvězda. Byla to nádherná láska, a dokonce jsem se k ní tenkrát přiznala i svému manželovi Jindrovi. Řekla jsem mu, že se chci rozvést, protože mám ráda jiného. Byl to jeden z nejstrašnějších momentů, který jsem prožila. On se ale zachoval velice moudře. Nechal mě, aby to odeznělo,“ napsala ve svých pamětech Švorcová.

Čtěte také: Kontroverzní Jiřina Švorcová měla slabost pro slavné herce. Zanechala po sobě miliony

Z lásky se stala nenávist

Když se pak Švorcová s Řehořem rozešla a vrátila se ke svému muži, těžce to nesl a začal ji nenávidět. „Zdeněk mi to nikdy neodpustil. Z jeho strany to bylo velice vážné, chtěl si mě vzít. A když jsem se potom rozvedla kvůli Jirkovi Valovi (herec - pozn. red.), tak mi to už vůbec nemohl odpustit,“ vzpomínala herečka.

Na chalupě sousedil s Horníčkem a Brodským

Zdeněk Řehoř, rodák z Jičína, pro svůj nevšední herecký styl ve filmech představoval obvykle plaché hrdiny. Před kamerou se objevil ve více než šedesáti snímcích. Jeho divadelní kariéra je pak nejvíce spojena s Divadlem na Vinohradech, kde působil čtyřiačtyřicet sezón. Ve volném čase rád jezdíval na chalupu v Kytlici, kde jeho sousedem byl například Miroslav Horníček nebo Vlastimil Brodský. Ze světa odešel tiše a nenápadně, stejně tak jako celý život žil. Zemřel 8. listopadu 1994, ve věku čtyřiasedmdesáti let.

Čtěte také: Drsné praktiky před natáčením slavných českých filmů za totality. Herci si kradli role

Původním vzděláním byl učitel. Miloval psy a věnoval se filatelii. Každou neděli chodil na burzy a vyměňoval si známky.

Vzpomínky na poslední natáčení

Jeden z posledních filmů, v němž si zahrál, byla Svatba upírů režiséra a scénáristy Jaroslava Soukupa. „Se Zdeňkem Řehořem jsem se poprvé setkal v únoru 1970, kdy jsem ho jako student režie FAMU obsadil do školního cvičení Konečná, které jsme natáčeli ve studiu FAMU v Klimentské ulici. Byl to vstřícný, decentní a skvělý člověk. Moc dobře se mi s ním pracovalo,“ zavzpomínal Jaroslav Soukup pro web Prima Ženy.

O rok později ho opět obsadil do školní televizní inscenace Smrt v podvečer. „To už jsme se lépe znali. Během natáčení se mě ptal, kde chci pracovat po skončení školy a podobně. Zmínil jsem se mu, že jsem napsal scénář podle povídky Františka Langra, který se jmenuje Poslední dopis. Zdeněk mi nabídl, že ho dá přečíst jednomu z vedoucích dramaturgů tehdejší Československé televize, kterého dobře zná… A o rok později podle něj vznikla televizní inscenace, kterou režíroval Jiří Bělka v hlavní roli s Janem Třískou,“ prozradil Jaroslav Soukup.

Čtěte také: Jana Hlaváčová měla být Ženou za pultem. O hlavní roli ji připravilo nařízení shora

Jako režisér se s Řehořem pak setkal až o mnoho let později, v roce 1993, kdy ho obsadil do role potulného mnicha ve výše zmíněné upírské komedii. „To bylo moje poslední setkání s tímto skvělým člověkem a hercem, protože o rok později zemřel. Vzpomínám na něj s úctou a láskou, protože mně byl povahově velmi blízký,“ uzavřel režisér a scénárista Jaroslav Soukup.

Česká herecká scéna oplakává Karla Heřmánka:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 11. 10. 2024

Přemýšleli jste o stěhování? Možná jste si dokonce koupili nový domov. Ať už je vaše situace jakákoli, možná dnes vyřizujete nějaké papíry, možná smlouvu s realitní kanceláří nebo dodavatelem, možná dokumenty o úschově. To může být frustrující, protože znění dokumentů se může zdát nejasné. Vyřiďte si je. Nebudete toho litovat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.