16. listopadu 2023 17:45

David Laštovka

Herec Jiří Vala opustil Švorcovou kvůli Jiráskové, s níž čekal dítě. Zničil ho alkohol

Od smrti nezapomenutelného českého herce Jiřího Valy, který patříval k idolům žen, 15. listopadu uplynulo 20 let. Zemřel pouhých dvanáct dní před svými 77. narozeninami. Na sklonku života ho sužovaly vážné zdravotní problémy. Bojoval s rakovinou, hodně pil, zanevřel na celý svět a umíral v zapomnění.

Velkou láskou Jiřího Valy byla herecká kolegyně Jiřina Švorcová. Jejich vztah započal během natáčení filmu Král Šumavy. Švorcová přitom v té době byla už tři roky vdaná za dirigenta Armádního uměleckého soboru Jindřicha Rohana. O dva roky starší Vala ji ale natolik učaroval, že se s manželem kvůli němu rozvedla. Jak se ale ukázalo, nebylo to šťastné rozhodnutí.

Manžel Jiráskové si to s Valou vyřídil ručně

Jiří se zanedlouho poté, co spolu začali žít, nechal svést její nejlepší kamarádkou z divadla Jiřinou Jiráskovou, s kterou dokonce obývala společnou šatnu. „Jak už to tak bývá, vědělo to celé divadlo, jen já ne. Dozvěděla jsem se to až díky skandálku, když do divadla přišel Jiráskové tehdejší manžel Pleskot a dal Valovi po představení přes hubu. Jiřině to s Jirkou (Valou - pozn. red.) ale nevyšlo, i když se snažila, a dokonce si ho chtěla pojistit těhotenstvím. Nějak ho podvedla a když potom za ním přišla, že je v jiném stavu, Jirka se strašně zašprajcoval a řekl ne,“ prozradila herečka ve své knize Jiřina Švorcová osobně.

Umíral v zapomnění. Bojoval s rakovinou a alkoholem

Jiráskovou, která šla na potrat a dítě si nechala vzít, poté požádala, aby se odstěhovala z jejich šatny, neboť si nedokázala představit, že by tam vedle sebe nadále seděly. Valovi ovšem odpustila a vzala ho zpátky na milost. S přestávkami spolu prožili zhruba osm let. „Vraceli jsme se k sobě a zase rozcházeli. Bylo to bolestné,“ dodala herečka.

Čtěte také: Mrazivý osud Jiřiny Švorcové a Josefa Langmilera. Zemřeli v tomtéž věku i ve stejný den

Vala se nakonec usadil a v roce 1974 si vzal za manželku Emílii Skálovou, s nímž měl syna Viktora. Jako přesvědčený komunista těžce nesl převrat v listopadu roku 1989. Přestaly se mu dostávat herecké příležitosti, zatrpkl na celý svět a umíral v zapomnění. Když onemocněl rakovinou, žal nad svým osudem „léčil“ alkoholem.

Jiřina Jirásková neměla děti. Kdo zdědil její majetek? (2018)


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.