Celebrity

25. května 2023 06:00

David Laštovka

Jiřina Švorcová po sobě zanechala desítky milionů. Manžela podváděla se slavnými kolegy

Národem milovaná, ale zároveň i nenáviděná herečka a přesvědčená komunistka. To byla Jiřina Švorcová. Od jejího narození právě uplynulo 95 let. Umírala jako velmi bohatá žena. Komu bezdětná umělkyně odkázala svoje jmění?

Po svém druhém manželovi akademickém malíři Vladimíru Šoltovi, který tragicky zemřel jedenáct let po svatbě poté, co doma spadl ze schodů, Jiřina Švorcová zdědila honosnou vilu v Praze. Podobné nemovitosti se v současné době prodávají za desítky milionů korun. Přepychový dům na atraktivní adrese postavil těsně před válkou Šoltův otec a herečka v něm strávila zbytek života.

Pár let před smrtí přepsala část své vily na bratra Václava, ponechala si ovšem bezplatné právo dům obývat až do svých posledních dnů. „Jsem ráda, že bydlím ve svém. Na vysokou činži bych neměla,“ sdělovala v knize Jiřina Švorcová osobně.

Smutný konec. Byla upoutaná na lůžko

Dožít doma se jí ale nepoštěstilo. Poslední měsíce byla upoutaná na lůžko v léčebně dlouhodobě nemocných, kde 8. srpna 2011 ve věku 83 let zemřela. Velmi ji trápilo, že se nedočkala vlastních potomků. Sama totiž pocházela ze čtyř dětí.

„Buď vám je Bůh dá, nebo nedá. Mně je nedal. Můj první muž napřed děti nechtěl, změnil názor až když už naše manželství nebylo funkční, a to jsem už zase nechtěla já. S druhým manželem Vladimírem jsme si děti přáli, ale nevyšlo to. V každé rodině je někdo, kdo nemůže mít děti. Většinou člověk nemá šanci se rozhodnout,“ říkávala Švorcová.

Manželovi nasadila parohy s Řehořem a Valou

Jejím prvním manželem byl dirigent Armádního uměleckého souboru Jindřich Rohan. Vzornou ženou ovšem nebyla a věrnost jí nic moc neříkala. Nejdříve ho začala podvádět s kolegou z Vinohradského divadla Zdeňkem Řehořem, do kterého se zamilovala. „Byla to velká láska, chtěla jsem s ním žít. Přiznala jsem se doma Jindrovi. Zachoval si klidnou hlavu. Nechal mě, počkal, až to odeznělo,“ prozradila v knize Jiřina Švorcová osobně. Poté se zaláskovala do herce Jiřího Valy a s manželem se po třech letech rozvedla.

Mohlo by vás zajímat: Jiřina Švorcová své manžele podváděla. Kteří herci patřili mezi její milence?

Zrada od Jiřiny Jiráskové

Jenže Vala brzy začal dělat přesně to, co ona svému prvnímu muži. Vala se nechal svést její nejlepší kamarádkou z divadla Jiřinou Jiráskovou, s kterou dokonce Švorcová obývala společnou šatnu. „Jak už to tak bývá, vědělo to celé divadlo, jen já ne. Dozvěděla jsem se to až díky skandálku, když do divadla přišel tehdejší manžel Jiráskové Pleskot a dal Valovi po představení přes hubu,“ přiblížila v knize Švorcová. Oběma nakonec odpustila a Valu vzala zpátky na milost. S přestávkami spolu prožili osm let. „Vraceli jsme se k sobě a zase rozcházeli. Bylo to bolestné,“ přiblížila herečka.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.