Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Bylinkový čaj: Umíte ho vybrat a správně připravit?

Bylinné čaje byly dříve v lékařství hodně využívány a i dnes se k nim vracíme a používáme je jako doplňkovou léčbu při nejrůznějších zdravotních potížích. Jenže jak si mezi širokou nabídkou čajů vybrat a jak je vůbec správně připravit, aby si zachovaly všechny léčivé účinky?
Vydáno: 14.01.2018, Anna Kopečková
Bylinkové čaje
Bylinkové čaje Autor: iStock
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

V přírodě najdeme nespočet bylinek, které mají na naše zdraví pozitivní vliv. Tyto rostlinky nám přirozeným způsobem pomohou doplnit minerály a stopové prvky, dochutí naše oblíbené pokrmy, pomáhají při léčbě dýchacích cest, ke správné činnosti ledvin, slouží jako prevence před srdečními a cévními problémy a jsou účinné proti migréně či bolesti kloubů.

Bylinkové vs. funkční čaje

Bylinkové čaje jsou rostlinné nálevy, které jsou připravovány pro jejich léčebné či preventivní účinky. Tyto čaje se však nedoporučuje pít dlouhodobě, protože jsou připravovány z rostlin, které mají, až na pár výjimek, nevyrovnaný obsah látek. Nálevy se obvykle připravují z jedné byliny a jsou určeny pro akutní potřebu, či ze směsi bylinek. Zvláštní skupinou bylinkových čajů jsou takzvané „funkční čaje“. Ty se využívají při řešení konkrétního problému. Výjimečné jsou díky pečlivě vybrané kombinaci bylinek, jejichž působení je mnohem výraznější, čímž se odlišují právě od klasických bylinkových čajů. Funkční čaje obsahují často kromě bylinek také kvalitní ingredience, jako jsou například kousky medu.

Bylinný čaj Foto:                                                                                                                Foto: profimedia.cz

 

Jak připravit kvalitní čaj

1. Kombinace bylinek

Při výběru kvalitního funkčního čaje se v první řadě zaměřte na to, co vás trápí, a pak na konkrétní zdravotní problém hledejte adekvátní směs bylin, případně i dalších ingrediencí. Pokud vás například bolí v krku, je vhodné vyhledat kombinaci eukalyptu, který podporuje normální činnost dýchací soustavy, heřmánku, jenž posiluje imunitní systém a podporuje přirozenou obranyschopnost organismu, a medu, jehož pravidelná konzumace může působit preventivně proti rýmě, zánětu průdušek a horních cest dýchacích. Mimo to je považován za přírodní antibiotikum. Při respiračních obtížích pomůže lipový květ, fenykl, anýz nebo mateřídouška. Tyto bylinky doporučují bylinkáři doplnit také tymiánem, šalvějí či mátou peprnou.

2. Ověřený výrobce

Zásadou číslo jedna by měla být jak u bylinkových, tak i funkčních čajů kvalita. Při jejich výběru se neřiďte pouze podle obalu. „Spoléhejte na ověřené výrobce nebo si zajděte pro bylinky do lékárny, kde mají garantovanou kvalitu, abyste nepili plevel a pesticidy namísto léčivého lektvaru,“ doporučuje praktická lékařka MUDr. Andrea Chromcová. Bylinných čajů je na trhu celá řada, a tak je někdy těžké vybrat ten správný.

3. Praktické a bezpečné balení

Na trhu se objevují jak čaje sypané, tak sáčkové. Sáčků se určitě bát nemusíte, již dávno neplatí zažitý mýtus, že kvalitní jsou pouze sypané čaje. Pokud si chcete tedy čaj připravit snadno a rychle, s klidným svědomím sáhněte po sáčkových. Je vhodné také vybírat takové, kde jsou baleny i jednotlivé sáčky. Obaly jednotlivých sáčků totiž slouží jako bezpečná bariéra, která brání kontaminaci pachy z okolního prostředí, a pomáhají uchovávat aroma čaje. A také je to hygienické.

4. Vhodné nádobí

Při přípravě bylinného čaje věnujte pozornost i nádobí, ve kterém čaj připravujete a do kterého ho naléváte. Obecně platí, že se nálevové sáčky dávají do porcelánových, skleněných či nerezových konviček a zalévají vroucí vodou. Pokud chcete zachovat lahodnou chuť čaje, vyhýbejte se přípravě ve slitinových konvicích či v konvicích z materiálů, v nichž je obsažená měď. „Dále při přípravě dbejte na to, abyste měli hrneček nebo konvičku přikryté pokličkou. V bylinkách jsou totiž éterické oleje, které krásně voní a léčí, ale vyprchaly by vám. Naopak po ukončení louhování hrneček odkryjte a při každém doušku vdechněte vlhký vzduch prosycený léčivou vůní,“ doporučuje MUDr. Andrea Chromcová.

5. Pozor na citron

Pokud máte rádi čaj s citronem, nejprve čaj vylouhujte, vyjměte sáček z konvičky či hrníčku a až poté přidejte citron. Kdybyste vymačkali citron do čaje v momentě, kdy se ještě louhuje, celý proces louhování byste tím zastavili. S používáním citronu buďte u bylinkových čajů opatrní, protože může nepříjemně změnit jejich chuť. Citron se lépe hodí do černých čajů či se samotnou vodou, kdy podpoří detoxikaci organismu, posílí vaši imunitu a dodá vám energii.

-jk-

Mohlo by vás taky zajímat:

Článek

top čaje - hlavní 2 Foto:

TOP 10 čajů, které by vám doma neměly chybět

Každý z nich má jedinečný přínos pro tělo a duši.
6 zásadních důvodů, proč pít zelený čaj každý den

6 zásadních důvodů, proč pít zelený čaj každý den


Článek je zařazen v: nachlazení, bylinky, citron, bylinkový čaj, funkční čaj
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama