Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Jíte jogurty? 10 věcí, které byste o nich měli vědět

Jogurt patří mezi potraviny, které většinou jíme každý den. Neustále o nich slýcháme, že nám prospívají. Podle čeho byste je ale měli vybírat, aby vám jejich konzumace dělala opravdu dobře?
Vydáno: 17.09.2018
Není jogurt, jako jogurt
Není jogurt, jako jogurt Autor: mlekovaszdravi.cz
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
  • Jak se rodí kvalitní jogurt 

Kvalitní jogurt je vyroben ze šetrně získaného a správně ošetřeného mléka, do něhož se přidá jogurtová kultura. Kysaný mléčný výrobek vznikne působením kyseliny mléčné. Tu vytvářejí ušlechtilé bakterie jogurtové kultury z laktózy (z mléčného cukru). Díky působení kyseliny mléčné poklesne pH a bílkoviny obsažené v mléce změní svou strukturu. Prokysáním jogurtovou kulturou se stane z mléka jogurt.

  • Jogurt je lék

Z pohledu výživy patří jogurt již dlouhou řadu let mezi nejvýznamnější skupinu mléčných výrobků. Díky pozitivním účinkům byly jogurty dokonce dříve prodávány v lékárnách coby lék. 
„Bílý jogurt je zdrojem řady tělu prospěšných živin včetně bílkovin, tuků, sacharidů, vitamínů a minerálů, zvláště vápníku. Ve srovnání s mlékem obsahuje nižší podíl laktózy, a to díky působení jogurtové kultury. Tím se stává snáze stravitelným i ve vyšším věku,“ uvádí Jan Škoda z firmy Hollandia Karlovy Vary, s. r. o. 

  • Probiotika nejsou ve všech jogurtech

Probiotika jsou živé mikroorganismy, které v přiměřeném množství příznivě ovlivňují náš organismus, zejména složení jeho střevní mikroflóry. Nicméně sledujte pečlivě etikety, protože tolik prospěšná probiotika nejsou ve všech jogurtech, jak si můžeme nesprávně myslet.

  • Co nesmí obsahovat bílý jogurt?

Pro výrobu bílého jogurtu se mohou použít pouze látky mléčného původu – tzn. mléko a výrobky z něho – tedy mléčná bílkovina, sušené mléko apod., smetana, popřípadě jejich směsi, a mléčná kultura. Takovýto bílý jogurt nesmí obsahovat žádné škroby či jiné stabilizátory.

  • Čím se dochucují ovocné jogurty?

Pokud preferujete ovocné jogurty, můžete si koupit ovocný jogurt nebo výrobek s ovocnou příchutí. Vybírat tedy můžete mezi poctivými jogurty s opravdovým ovocem nebo jogurty ochucenými pouhým ovocným aroma. Sledujte proto etikety, kde se musí uvádět podíl ovoce (ovocné složky) a její složení.

  • Přidává se do jogurtů cukr?

Cukr se do jogurtů vůbec přidávat nemusí, bylo by to zbytečné. Nicméně samotný jogurt samozřejmě cukry obsahuje – mléčný cukr (laktózu) a v ovocných jogurtech bývá cukr součástí ovocné složky.

  • Co je to pektin? A není škodlivý?

Pektin je přírodní složka. Přirozeně se vyskytuje ve všech typech ovoce, kde je hlavní složkou vlákniny. Má pozitivní účinky na zdraví a jeho množství se liší v jednotlivých druzích ovoce. Čistý pektin byl v poslední době „znovuobjeven“ jako nejpřírodnější látka pro zavařování. Jeho konzumace rozhodně nepřináší žádná zdravotní rizika, jen samé benefity.

„Pektin do jogurtu nepřidáváme přímo, je součástí ovocných složek. Protože v selských ovocných jogurtech nepoužíváme žádná aromata, musíme používat speciálně vybrané odrůdy vyzrálého ovoce. Obecně platí, že čím je ovoce zralejší, tím obsahuje pektinů méně. Při použití ovocného komponentu bez pektinu by se ovoce po naplnění smíchalo se zaočkovaným mlékem a jogurt by neuzrál. Také bychom nemohli zaručit rovnoměrnost rozložení kusového ovoce ve všech kelímcích. V ovocném komponentu je ale pektinu jen minimální technologické množství,“ vysvětluje odborník.

  • Co je čirá tekutina na povrchu jogurtu?

Jde o uvolněnou syrovátku, které se vůbec nemuste bát. Není na závadu a její mírné uvolnění je zpravidla způsobeno skladováním výrobku v jiné než svislé poloze.

  • Jak se liší selský jogurt od ostatních?

Selské jogurty se liší v mnoha ohledech. Jsou vyráběny unikátním způsobem zrání v obale za použití kravského mléka.

„U nás do složení syrového mléka nezasahujeme – neodebíráme tuk, prostě ho používáme tak, jak ho krávy nadojily," vysvětluje Jan Škoda.

  • Proč nejsou české jogurty 100% bezlaktózové?

Jogurty s obsahem 0,01 % laktózy splňují limity pro označení bezlaktózový výrobek, ale kvůli podmínkám české národní legislativy se tak dosud nemohly označovat. „Okolní státy mají k označování bezlaktózových výrobků výrazně benevolentnější přístup. Proto jsou u nás k dostání jogurty z jiných zemí EU, které jsou označeny ´Bez laktózy´, nicméně obsahují 0,1 % laktózy, tedy o řád víc než výrobky z ČR,“ vysvětluje odborník. „Nicméně nedávno proběhla změna legislativy, díky čemuž budeme moci také u našich produktů uvádět, že jsou zcela ´Bez laktózy´,“ dodává Jan Škoda.

-jk-

Článek je zařazen v: jogurt
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama