Léčba vínem: Každý den a po troškách
Enoterapie neboli léčba vínem funguje jen v případě, že jde o opravdu kvalitní nápoj Zdroj: Thinkstock
Zdravotní účinky vína znají už po staletí lidé napříč kulturami a sociálními skupinami. Francouzští umělci i moravští strýcové. A lékaři je většinou nepopírají. Málokdo ale ví, že jde o propracovanou léčebnou metodu.
Pít víno v malých dávkách se doporučuje každý den. Jen tak je možné zabránit vzniku volných radikálů a využívat prospěšných antioxidačních vlastností polyfenolů. Prevence a léčba různých onemocnění hroznovým vínem, přesněji oblíbeným mokem vzniklým po jeho zkvašení, se nazývá enoterapie. Tato metoda spočívá ve využití biologicky aktivních chemických sloučenin, zejména bioflavonoidů a vinného lihu, obsažených ve víně.
Pro účely enoterapie jsou vybírány pouze takové vinné moky, které ve 100 mililitrech obsahují dostatečné množství biologicky aktivních látek a zároveň nepřekračují horní přípustnou hranici denní spotřeby.
Kolik a kdy vypít?
Frekvence užívání vína je hlavním faktorem v prevenci srdečních onemocnění. Pijete-li ho střídmě každý den (ideálně během jídla), má nápoj výrazný ochranný účinek. Ale pozor, masivní spotřeba alkoholu o víkendech nemá žádný pozitivní efekt. Naopak může mít škodlivé vedlejší účinky.
Enoterapeutické dávky se pohybují v rozmezí 100 až 250 ml v závislosti na obsahu bioflavonoidů, antioxidační aktivitě, zdravotním stavu člověka, jeho pohlaví a věku.
Mírné pití = delší život
Studie ukazují, že při umírněném užívání vína se úmrtnost na ischemickou chorobu srdeční snižuje o 15–60 % ve srovnání s rizikem u lidí, kteří víno nepijí.
Zemím, kde jsou hrozny pěstovány historicky a kde jsou uctívány léčebné a preventivní vlastnosti vín, patří ve statistikách přední místa v žebříčku průměrné délky života. V zemích, jako jsou Francie, Řecko, Itálie a Španělsko, je nízká úmrtnost na kardiovaskulární onemocnění. Oproti tomu v anglosaských, zejména severských státech, je míra úmrtnosti z této příčiny až čtyřikrát vyšší.
Antioxidační účinek bioflavonoidů ve víně je velmi silný. Padesátkrát silnější než účinek vitaminu E.
Co víno umí
– Zvyšuje systolický krevní tlak, kdežto diastolický zůstává beze změny, popř. se mírně sníží. Pulz se stává plnějším a pomalejším.
– Blokuje zpětné stahování cév a zejména křeče způsobené stresem.
– Resveratrol ve víně váže a odstraňuje z těla volné radikály, normalizuje hladinu tuků (včetně cholesterolu) a krevní cukr. Má onkoochranný účinek, podporuje normální funkci krevních destiček, snižuje krevní viskozitu, napomáhá zachování elasticity cévních stěn. Neutralizuje uvolňování histaminu a díky tomu působí protizánětlivě, antibakteriálně a antialergicky.
– Stimuluje centrální nervový systém (díky obsahu fenolických kyselin).
– Obsažené flavonoly zpomalují tvorbu katarakty, snižují riziko poškození pankreatických buněk, stimulují srdeční činnost.
– Antokyany ve víně podporují strukturu kolagenu a zabraňují jejímu zničení. Neutralizují volné radikály a brání syntéze lipidových peroxidů. Zpomalují proces stárnutí.
– Polyfenoly, konkrétně epikatechin gallát, mají schopnost zvýšit funkční aktivitu systému detoxikace cizorodých látek a významně snížit riziko rakoviny prsu, prostaty, plic nebo tlustého střeva.
Léčba vínem v historii
– Homér v Iliadě zmiňuje dva lékaře, kteří podávali víno zraněným, zřejmě jako antistresový prostředek a analgetikum. Víno používali i při ošetřování ran.
– Hippokrates poukazoval na použití vína při léčbě různých chorob (a na kontraindikace v některých případech). Říkal, že „víno je úžasně přizpůsobeno organismu člověka – zdravého či nemocného“.
– Platon nazýval víno „mlékem starců“, již tehdy věděl, že víno zpomaluje stárnutí.
– Galén poukázal na nutriční a tonizující vlastnosti vína.
– Celsius ve svých spisech zanechal řadu receptů na lékařská vína.
– Louis Pasteur zase tvrdil: „Víno je právem považováno za nejzdravější a nejhygieničtější nápoj.“
V drtivé většině jde o vína červená. Bílá vína v porovnání s nimi obsahují méně bioflavonoidů.
Léčivá sezení s vínem
V ruských a francouzských anti-agingových a rehabilitačních centrech Longway nabízejí dokonce i skupinová enoterapeutická sezení pod odborným dohledem. Sezení trvají zhruba 20 minut a probíhají dvakrát denně po dobu 15–20 dnů v příslušném baru. Každý pacient zde samozřejmě konzumuje víno ve správné indikaci (www.antiage-med.ru).
Hlavní složky léčivých vín
Pozitivní vliv vína na kardiovaskulární systém má na svědomí především etanol – vinný líh. Bioflavonoidy obsažené v tomto nápoji pak zajišťují i antioxidační stránku: působí proti předčasnému stárnutí.
Vinný líh
Fyziologicky působí ve dvou úrovních – ředí krev (snižuje přilnavost krevních destiček, snižuje hladinu fibrinogenu a způsobuje pokles hladiny lipoproteinů) a zvyšuje průměr věnčitých tepen. Pozor, alkohol obsažený ve víně nesmíme zaměňovat s alkoholem získávaným destilací nebo rektifikací. Alkohol ve víně je vyroben zkvašením hroznů, je konečným produktem alkoholového kvašení a látkové výměny v kvasinkách. Líh je v suchém přírodním vínu z révy obsažen v malých koncentracích (do 15 %), doprovázen dalšími látkami a vždy konzumován společně s jídlem.
Bioflavonoidy
Zpevňují kapiláry, mají protizánětlivé a antialergické účinky. Vykazují také antisklerotické, antihypertenzní, antiulcerní a hepatoprotektivní účinky. Působí proti arytmii, mají pozitivní vliv na látkovou výměnu v myokardu. Bioflavonoidy mají schopnost měnit reakci těla na alergeny, viry a karcinogeny. Zdvojnásobují odolnost kapilár. Mezi bioflavonoidy patří mj. populární resveratrol.
Koncentrace bioflavonoidů ve víně
Závisí na způsobu výroby vína. Tyto látky jsou obsaženy už v hroznech (asi 60 % v jadérkách a 20 % ve slupkách). Červená vína obsahují průměrně 1500–6600 mg/l polyfenolů. Bílá vína mnohem méně, maximálně 1000 mg/l. Je to vysvětlováno technologií výroby: ve výrobě červeného vína figurují vedle hroznové šťávy i dužina z hroznů, slupky, stopky a především jadérka. Bílé víno vzniká pouze z hroznové šťávy.
Obsah bioflavonoidů v léčivých vínech
Fenolové kyseliny – min. 100 mg, max. 300 mg
Flavonoly – min. 30 mg, max. 100 mg
Polyfenoly – min. 200 mg, max. 600 mg
Aptotsiany – min. 50 mg, max. 150 mg
Stilbeny – 10 mg, max. 40 mg
Zdroj: časopis Health&Beauty
Zaujal vás tento článek? Můžete si jich přečíst mnohem víc. Prolistujte si zdarma jedno z čísel časopisu Health&Beauty:
Rádi byste, aby vám časopis Health&Beauty chodil rovnou do schránky? Doporučujeme zřídit si předplatné tištěné verze časopisu za pouhých 196 Kč za rok. Roční předplatné obsahuje 4 výtisky. TIŠTĚNÉ PŘEDPLATNÉ ČASOPISU HEALTH&BEAUTY – 196 Kč (4 VYDÁNÍ) Objednávejte na asistent@luxuryguide.cz. Do předmětu vpište "předplatné" a do textu zprávy svoji adresu. Harmonogram vydání: březen, květen, srpen, listopad. ELEKTRONICKÉ PŘEDPLATNÉ ČASOPISU HEALTH&BEAUTY – 48 Kč (4 VYDÁNÍ) Objednávejte na https://cs.publero.com/title/health-beauty.