9. prosince 2015 04:20
Lucie PrůchováNěco pro pivaře a nejen pro ně: Tohle jste o pivu věděli?
Holdujete tomuto lahodnému hořkému moku? Potom jste pravděpodobně věděli, že patří k nejstarším alkoholickým nápojům. První zmínky o pivu jsou z roku 8000 př. n. l., a to z oblasti Blízkého východu, přesněji území dnešního Iráku, Sýrie, Izraele, Libanonu, Turecka a Egypta.
Ale nechme historii historií a pojďme se podívat, jak a z čeho se „dnešní“ pivo připravuje! Základní suroviny jsou:
Voda
Je to surovina, která dodává pivu chuť (také vás to překvapilo?) Ano, je to tak, kvalita vody ovlivňuje, jakou bude mít pivo chuť. Proto se pivovary staví v místech, kde se nachází zdroj kvalitní vody. A věděli jste, že na jeden litr piva jí „padne“ čtyři až osm litrů?
Ječmen
Tedy vlastně ječný slad, naklíčená zrnka ječmene, která se máčejí tři dny ve vodě a poté se suší. Ten nejkvalitnější ječmen má po usušení cca 65 % škrobu v sušině.
Chmel
Jelikož většina z vás, kteří jste otevřeli tento článek, jste opravdu „pivaři“, určitě víte, že chmel dodává pivu tu charakteristickou nahořklou chuť, pro kterou máme pivo tak rádi. Platí: Nemáte kvalitní chmel? Vaše pivo nikdy nedosáhne požadované hořkosti a nestojí tedy za nic.
A další potřebné informace, které dobrý pivař musí mít :-)
- Svého lahváče uchovávejte v temném, čistém a chladném prostředí
- Při jaké teplotě? Nejlepší je prý udržovat cca 6–10 °C
- Před nalitím tohoto lahodného moku je dobré ochladit sklenici (půllitr)
- Při nalévání mírně nakloňte sklenici, pivko lijte po stěně, nebudete muset čekat tak dlouho, než vám spadne pěna, a můžete si pochutnávat hned, aniž byste měli čepičku na špičce nosu.
- A pozor! Nepopíjejte pivo z flašky! Nedochází k uvolnění vůně a chuti.
Jaká jsou piva podle stupně alkoholu?
- Porter: To jsou tmavá piva, která mají více než 18° a obsahují cca 7 % alkoholu
- Speciální piva: Ta mají 13° a obsahují cca 5–6 % alkoholu
- Ležák: 11°–12,99° a 4–5 % alkoholu
- Výčepní: 7°–10,99° a 2–4 % alkoholu
- Stolní: má maximálně 6,99° a 1,2–2 % alkoholu
- Pivo s nižším obsahem alkoholu: Má jen 0,5–1,2 %
- Nealkoholické pivo: I to může malinko alkoholu obsahovat, ale pouze do 0,5 %
A jako perličku pro všechny milovníky piva tady máme 15 důvodů, proč si dát denně alespoň jedno pivo (schváleno pivaři)
- Pivo není jen chutné, ale i zdravé! Obsahuje spoustu vitamínů, hlavně „béčka“, a také poměrně vysoké množství minerálů (železo, hořčík, zinek). Nic se ale nesmí přehánět! Dejte si denně dva půllitry, obsahují 40 gramů alkoholu, což je v pohodě. Do 60 gramů je to „v cajku“.
- Chrání vaše tělo před infarktem! Věděli jste, že pivaři mají o 60 % menší pravděpodobnost než abstinenti, že ho dostanou? Když to nepřeháníte a nedáváte si denně 5 a více „kousků“ denně, potom pití piva potlačuje usazování tuku v cévách, srdci a mozku.
- Snižuje riziko mrtvice! Některé látky, které pivo obsahuje, totiž zabraňují srážení krevních tělísek. Skoro žádný pivař nemá sklerotické cévy.
- Pomáhá na cukrovku! Tělo lépe zužitkuje inzulín, který snižuje hladinu krevního cukru.
- Zlepšuje paměť a bystří rozum! Je vědecky dokázáno, že lidé, kteří si denně dopřávali litr piva, měli v testech daleko lepší výsledky než ti, kteří ho pili jen nárazově.
- Posiluje kosti! Chrání před osteoporózou (lámavostí kostí).
- Prodlužuje život! Prokázalo to více než padesát studií.
- Pomáhá ženám v přechodu! Obsahuje přírodní silikon, který posiluje kosti. Stejné účinky má ovšem i nealkoholické pivo.
- Skvěle působí na vaše zažívání! Při pravidelné konzumaci malého množství piva se prý snižuje podíl takzvaného špatného cholesterolu, škodícího tělu. Zapijte bůček pivem a snížíte tím riziko, které vzniká při konzumaci tučných a hutných jídel.
- Pomáhá proti stresu! Kdybyste to nevěděli, tak při stresu klesá naše imunita, a když si tedy dáte denně menší množství piva, obranyschopnost organismu se logicky zvýší.
- Doplňuje tělu potřebné tekutiny! Po sportu či manuální práci, při které se opravdu zapotíte, je nutné doplnit tekutiny. Pivo je na to jak dělané! Je plné vitamínů a pije se mnohem lépe než sklenice vody.
- Určitě po něm neztloustnete! Jak to? Je to zcela jednoduché. A sice po vodě a čaji je to nápoj s nejmenším počtem kalorií. Jeden půllitr obsahuje 190 kcal a to je o dost méně, než má třeba sklenička červeného vína (cca 370 kcal), o džusech, limonádách a dalších přeslazených nápojích ani nemluvíme. A proč se tedy říká, že "pivo dělá krásná těla" nebo že po pivu roste "pivní mozol"? Není to pivem samotným, je to tím, že podporuje chuť k jídlu a my se tedy cpeme, i když už máme plné žaludky.
- Snižuje riziko rakoviny! Opravdu, pivo totiž obsahuje antioxidanty, které ničí škodlivé volné radikály. Dejte si denně dva půllitry a navýšíte příjem antioxidantů o téměř 10 %.
- Vyčistí vaše ledviny! Při pravidelném proplachování ledvin pivem dosáhnete blahodárnějších účinků, než když si budete kazit chuť urologickými čajíčky. Je prevencí proti ledvinovým kamenům.
- Léčí vaše opotřebované hlasivky! Ale tady zapomeňte na pivo ze sedmého schodu. Mělo by být teplejší, tak nějak pokojové teploty. Pak bude na vaše hlasivky působit jako balzám.
- A nakonec to nejlepší… Pomáhá proti nevěře! Tedy alespoň v České republice. Je totiž dokázáno, že každý šestý Čech si zajde radši s kámoši na pivo, než aby se oddával nějakým prostocvikům. Je přece daleko méně namáhavé zvedat půllitry než milenku – a ještě se při popíjení s kamarády dobře pobavíte a nemusíte zatahovat onen „pivní mozol“. Pro úplnost je třeba ještě dodat, že pivo obsahuje serotonin (hormon štěstí), který se uvolňuje právě i při sexu. Několikrát pivo zachránilo i manželství, ale to u takových konzumentů, kteří dávají tak deset kousků denně, těm pak přijde jejich manželka i po 40 letech manželství krásnější než kdejaká sexbomba v programu pro dospělé.
Takže, na vaše a dejte si i na naše!