Otrava jídlem: Jak ji poznáte a co všechno ji může způsobit?
Objímáte záchodovou mísu a skoro se modlíte, aby to už přestalo. Situace, kterou snad zažil každý z nás. Jenže někdy je tento typ čištění organismu nutným zlem, aby se v něm udržela rovnováha a zbavil se nežádoucích vetřelců. Co kromě alkoholu nebo těhotenství nejčastěji bývá na vině? Otrava jídlem!
Zhruba jeden ze šesti Američanů nebo přibližně 48 milionů lidí v USA prožije (podle Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv – FDA) během jednoho roku otravu jídlem. Onemocní tedy nějakou chorobou přenášenou potravinami.
Jestliže příliš neřešíte, co konzumujete, můžete se snadno nakazit nějakým virem, bakterií nebo parazitem, kteří ve vašem těle způsobí nepříjemnou spoušť. Na vině nemusí být jenom konkrétní potravina, ale také způsob jejího skladování nebo zpracování.
Jak ovšem rozeznáte otravu z jídla od běžného onemocnění nezpůsobeného tím, co pozřete? A jak se zase můžete dostat do původní kondice?
Symptomy signalizující otravu
Příznaky otravy jídlem, které prožijete, se budou lišit podle toho, čím přesně bylo vaše jídlo kontaminováno (např. bakteriemi salmonely nebo listerie). Nejvyšší riziko otravy potravinami mají velmi mladí nebo naopak staří lidé a také ti, kteří mají oslabený imunitní systém. Během několika hodin, nebo dokonce až dnů se projeví některý z těchto příznaků, případně jejich kombinace, které signalizují, že jste snědli něco kontaminovaného:
- nevolnost nebo ztráta chuti k jídlu
- křeče v břiše
- zvracení
- průjem (vodnatý nebo krvavý)
- horečka
- únava
- známky dehydratace (žízeň, sucho v ústech nebo závratě)
Dá se vůbec nějak poznat, že má vaše nedobrovolné nové přátelství se záchodovou mísou příčinu v tom, že jste snědli něco špatného? Na základě vašich příznaků se to nedá na 100 % určit, ale nejspíše si pamatujete, co jste jedli v posledních hodinách a pár dnech. A to vás může utvrdit v tom, že jste se něčím přiotrávili.
Jaké jsou nejčastější příčiny otravy jídlem?
1. Jídlo neprošlo správnou teplotou
Neměli jste nedávno nějaký těstovinový salát s majonézou? Nebo cokoliv s vejci? Případně grilované kuřecí maso? Nebo něco, co je určeno k rychlé spotřebě? Mějte na paměti, že je třeba sledovat teplotu vašich potravin. Co má být horké, udržte horké, co naopak studené, nenechte zteplat.
Co udělat lépe: Potraviny, které rychle podléhají zkáze, uchovávejte mimo lednici maximálně dvě hodiny. Jestliže si nejste jistí, kdy někdo jiný vyndal potravinu nebo jídlo z lednice, raději to vyhoďte. Lepší být trochu hladový než přiotrávený.
2. Na kuře jste použili pouze jeden talíř – před grilováním a po něm
Pokud si připravujete maso, zacházejte s ním opatrně až do servírování. Je důležité ho nejen dobře tepelně upravit (např. vnitřní teplota pro hotová kuřecí prsa by měla být alespoň 77 °C), ale dávat pozor i na to, abyste ho nedávali na stejný talíř, kde je nebo bylo maso syrové. To je celkem rychlá cesta do spárů bakterie E. Coli.
Co udělat lépe: Kromě různých talířů na syrové a grilované maso mějte alespoň dvě prkénka, kdy jedno použijete na krájení masa, druhé na zeleninu. Při skladování masa si dávejte pozor, aby z něj šťávy (s obsahem bakterií) nekapaly na ostatní potraviny a nekontaminovaly je. Proto raději dávejte maso v lednici do speciální přihrádky, kde už nic dalšího nebude.
3. Pijete vodu tehdy, když byste zrovna neměli
Nepijte vodu tam, kde si nejste jisti jejím původem, což je leckdy poměrně náročné určit. Alespoň se vždycky zeptejte, zda je voda pitná. Některé vody mohou mít vysoké riziko bakteriální kontaminace. Raději si v nich ani neomývejte žádné ovoce a zeleninu. Občas se vyplatí připlatit si za balenou vodu.
Co udělat lépe: Než se vydáte na cesty, zásobujte se probiotiky. Kombinace cestování a konzumace špatně zvolených potravin může podráždit střevní stěnu. Probiotika tento jev mohou snižovat a zároveň urychlit proces zotavení.
4. Zbytky, které jste si ohřáli, byly ještě trochu chladné
Nakazit vás mohou dokonce i potraviny které kdysi prošly varem, vy jste je dali do lednice a pak znovu ohřáli. A to v případě, že nejsou dostatečně prohřáté. Jídlo se totiž v lednici může kontaminovat přes noc.
Co udělat lépe: Chcete-li zneškodnit jakékoli potenciální bakterie, ohřívejte jídlo alespoň na 74 °C. Poté ho nechte ještě několik minut odstát, aby bylo všechno rovnoměrné zahřáté.
Kdy byste raději měli navštívit lékaře?
Většina případů otravy jídlem je velmi mírná a trvá jen jeden nebo dva dny. Abyste se z ní dostali rychleji, pijte hodně tekutin. Není nutné připomínat, že je nejlepší voda, samozřejmě nekontaminovaná, a neslazené čaje. Pomůže také dietní strava typu suchý toustový chléb a odpočinek, klidový režim.
Pokud vás ale neopouští průjem, máte ve stolici krev, cítíte svalovou slabost, máte rozmazané vidění nebo máte pocit velké dehydratace trvající déle než tři dny, s návštěvou lékaře určitě neotálejte. V takovém případě by totiž vaše otrava jídlem mohla způsobit další zdravotní potíže.
-šp-