Rostlinná mléka: Proč je pít a jak vybrat ta správná?
Dá se jimi nahradit kravské mléko, nezpůsobí alergii a tělu dodají prospěšné živiny. Navíc jsou chuťově pestré, takže si vybere opravdu každý. Řeč je o obilných a dalších rostlinných nápojích. Co byste ale měli vědět před tím, než si pro ně dojdete do obchodu?
Rostlinné nápoje jsou pro všechny, kteří vyznávají zdravý životní styl. Jsou také alternativou pro ty, kteří z jakýchkoliv důvodů nemohou konzumovat kravské mléko. Ideální jsou pro jedince s alergií na mléčnou bílkovinu (kasein) či mléčný cukr neboli laktózu. Mnohé z nich jsou také bezlepkové, a proto po nich určitě sáhnou i celiaci. Výhodou je i to, že nápoje rostlinného původu mají stejné možnosti využití jako kravské mléko.
Podle čeho vybírat
Pokud stanete před regálem s obilnými a dalšími rostlinnými nápoji a krémy a nebudete si vědět rady s tím, který vybrat, zde je pár vodítek. Předně se vyplatí vybírat nápoje v kvalitě BIO. Máte tak totiž jistotu, že výrobek neobsahuje chemicky ošetřené suroviny ani zbytky pesticidů a navíc i finální úprava bioproduktů je velmi šetrná. Neobsahují žádná chemická barviva, konzervanty, stabilizátory, aromata či zvýrazňovače chuti. U sójového nápoje je biokvalita obzvlášť důležitá, protože jedině tak si můžete být naprosto jistí, že není vyroben z geneticky modifikované sóji. Bohužel velká část světově pěstované sóji obsahuje geneticky modifikované organismy (GMO).
Jelikož v České republice jde o poměrně mladý trend, narazíme v obchodech přibližně na 15 značek obilných nápojů. Mezi nejznámější patří značky Alnatura, Oatly, Isola Bio, EcoMil, DM Bio, Provamel, Alpro. Ale není rostlinný nápoj jako rostlinný nápoj. Proto je dobré se v nich před nákupem trochu zorientovat. Jak již bylo zmíněno, nejlepší variantou je sáhnout po nápoji s certifikátem a logem BIO. Označení je několik, ale to, které by rozhodně nemělo chybět, je zelené a má podobu listu z malých hvězdiček. Dále je dobré vybírat nápoje s co nejvyšším obsahem základní suroviny. Tak například ty nejkvalitnější rýžové nápoje obsahují až 17 % rýže a na chuti je to znát. Jsou mnohem lahodnější, jemnější a mají plnější chuť oproti těm, které obsahují rýže méně – rozdíl poznáte při první ochutnávce.
Někteří výrobci nabízejí velmi široký výběr nápojů. Od základních variant, jako je rýžový, ovesný či sójový, až po bezlepkové varianty, jako je pohankový, jahelný či čirokový. Setkat se můžeme i s příchutí mandlí, kokosu, lískového oříšku, kakaa a dalších. Ochucené bio nápoje jsou většinou mírně přislazené agávovým sirupem. Existují i varianty bio nápojů obohacené vápníkem, který pochází z mořských řas. Takovéto nápoje obsahují 120 mg vápníku na 100 ml, což je stejné, nebo dokonce vyšší množství, než obsahuje kravské mléko.
Sušené nebrat
Určitě se vyhněte instantním rostlinným nápojům, tedy těm v prášku. Kvalitní a zdravé výchozí suroviny obsahují často jen minimální množství a přidává se do nich částečně ztužený, tedy nezdravý tuk a většinou i glukózový sirup, aby chutnaly sladce.
Jak rostlinný nápoj vzniká
V italské firmě Isola Bio, která patří k největším a nejkvalitnějším výrobcům těchto nápojů, nám prozradili, co je nutné udělat pro to, aby byl nápoj opravdu kvalitní a chutný. Na začátku je důležitý pečlivý výběr suroviny, která bude tvořit základ nápoje či krému. Může to být například sója, rýže či proso – ty se sejí na jaře a sklízejí v září. Nebo to může být oves, špalda či ječmen – ty se sejí na podzim a sklízejí v červnu. Po sklizni přichází na řadu první testování, kde se zkoumá kvalita, váha, vlhkost a další důležité aspekty, které musí plodina splňovat před tím, než půjde na čištění. Po vyčištění jsou suroviny umístěny do skladu a připraveny k využití. Pokud se jedná o suroviny dovezené, je primárním krokem výběr spolehlivého dodavatele a následná kontrola kvality ve vlastní laboratoři. Teprve po pečlivém prozkoumání je obilovina přijata a zpracována.
Samotné nápoje jsou vyráběny relativně složitou, ale velmi šetrnou metodou. Velmi zjednodušeně se dá výrobní proces popsat tak, že obilovina se nejprve nasype do násypky a zároveň se do vodního tanku nalije čistá voda. Při zahřátí se základní obilovina začne rozkládat na jednoduché cukry, které mají přirozeně sladkou chuť. Proto jsou obilné nápoje, přestože neobsahují žádný přidaný cukr, příjemně nasládlé. Po tom, co se základní surovina mixuje s vodou, dochází k oddělení pevných částí (zbytků suroviny) a vzniká tekutý produkt. Do něj se přidají sekundární ingredience (mandle, kokos, lískové oříšky a jiné). Následuje filtrace, homogenizace, sterilizace a chlazení. Po vychlazení je na řadě tzv. primární balení, kde se nápoje rozlijí do bílých krabic dle objemu. Poté putuje nápoj k sekundárnímu balení, kde je mu dodána finální podoba, je zabalen a naskládán na palety, odkud pak cestuje do celého světa. Správná firma dbá nejen na kvalitu výrobků, ale i na životní prostředí a tak ani při výrobě kartonů nezapomíná společnost na ekologickou odpovědnost. Tak to má i firma Isola Bio, která například za každý strom poražený pro výrobu obalů vysadí jeden nový.
Proč sáhnout po kvalitě
Nápoje vyráběné výše popsanou technologií nezatěžují organismus, jsou stoprocentně přírodního původu, bez laktózy, bez cholesterolu a přidaného cukru, čímž vynikne původní chuť každé ze základních surovin. Existuje také mnoho variant bez lepku. Co do počtu kalorií, jsou s mlékem srovnatelné nebo jich obsahují méně – to platí pro neochucené nápoje, ale na rozdíl od mléka jsou mnohem lépe stravitelné. Proto jsou vhodné i pro děti. Mají také nízký obsah nasycených tuků a zároveň vysoký obsah těch „zdravých“ nenasycených. Obsahují lehce vstřebatelné rostlinné bílkoviny a zároveň neobsahují geneticky modifikované organismy.
Do kávy i do koktejlu
Ať už ze zdravotních důvodů musíte, nebo prostě jen chcete vyřadit kravské mléko, můžete místo něj používat rosltinné nápoje a krémy, které se dají využít k čemukoliv, k čemu se běžně využívá mléko. Jsou vhodné pro teplé i studené snídaně, do kávy, místo mléka do müsli i jako odpolední či školní svačina. Kuchařky a pekařky je mohou při svých kulinářských dílech využít do těst (mandlové mléko je třeba výborné do těsta na palačinky). Jsou z nich lahodné koktejly, šejky, smoothie, krémy i pudinky. Ocení je maminky s malými dětmi, protože je z nich výborná krupicová kaše. Nemusíte se bát je pro zpestření chuti přidat i do některých polévek.
Jsou skutečně chutné?
Byli jsme zvědaví, jak rostlinné nápoje chutnají. A tak jsme vyzkoušeli hned několik druhů. U rýžového nápoje nás překvapilo, jak sladce chutná i bez přidaných cukrů. A protože máme rádi kávu, zkusili jsme ho přidat do ledového frappé, latté i cappuccina a všude chutnal skvěle. Druhou volbou byl nápoj mandlový, ze kterého jsme zkusili udělat dětem krupicovou kaši. Lehce jsme dochutili skořicí a plátky mandlí a jen se olizovaly. Cukr opět nebyl potřeba. A abychom zůstali ještě chvíli naladěni na letní atmosféru, sáhli jsme do třetice po nápoji kokosovém, který jsme si přidali do banánového smoothie s trochou strouhaného kokosu. A skutečně už chyběl jen zvuk moře a výhled na palmy.
Co můžete vyzkoušet:
Špaldová smoothie bowl s lesním ovocem
Foto: Isola Bio
Co budete potřebovat:
- 220 ml rýžového nápoje
- 8 lžic špaldových vloček
- 1 banán
- 130 g lesního ovoce (borůvky, maliny, jahody)
- med
- na ozdobu dle chuti – kešu oříšky, mandle, lískové oříšky, chia semínka, sušené ovoce
Špaldové vločky necháme po dobu alespoň 5 minut změknout v rýžovém nápoji. Poté přidáme banán, lesní ovoce, med a vše rozmixujeme. Na závěr ozdobíme oblíbenými oříšky, semínky či sušeným ovocem.
Vyrobte si je sami
Obilné, ale i další rostlinné nápoje si klidně můžete vyrobit doma. Je to velice jednoduchá záležitost, stačí mít ty správné suroviny a vybavení. Vybranou surovinu, tedy např. mandle, dáte přes noc namočit do vodní lázně. U surovin, jako jsou mák či ovesné vločky, postačí několik hodin. Poté vodu slijte a ingredience přemístíte do výkonného stolního mixéru (např. Perfect Smoothie Vitality). Doplníte čerstvou vodou, dle chuti dosladíte či ochutíte vanilkou nebo kořením a rozmixujete. Nakonec přecedíte přes sítko nebo plátno a je hotovo. Ořechy je důležité předem namáčet proto, aby byly lépe stravitelné a současně se aktivovaly všechny enzymy, které jsou v nich uloženy.
Pár vybraných druhů a jejich účinky
Mezi nejpopulárnější patří mandlové mléko s jemnou oříškovou chutí. Obsahuje velké množství minerálů – magnesium, mangan, selen, a také vitamin E. Minerály spolu s vitaminem E a B najdete i v ovesném mléku, které lze připravit nejen přímo z ovsa, ale rovněž z ovesných vloček. Sportovci ocení rýžové mléko bez obsahu tuku a s obsahem sacharidů. Makové mléko je zdrojem vápníku, který je skvělou prevencí osteoporózy. Vysoký podíl omega 3 a 6 mastných kyselin tělu dodáte konzumací mléka z konopných semínek. Slunečnicový nápoj pak oceníte při nervovém vypětí a v těhotenství. Mléko ze sezamu obsahuje beta-karoten, vápník, hořčík a fosfor. Vysoký obsah sodíku má mléko kokosové. Pohankový nápoj pomáhá ke zlepšení pružnosti cév a regeneruje jaterní buňky. Dražší, ale výživné je mléko z kešu ořechů s vysokým obsahem vitamínů skupiny B a hořčíku. V nápoji z kakaových bobů hledejte hořčík a theobromin, díky kterému vás tento nápoj povzbudí a zlepší náladu.
-ak-