Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
Reklama

Zázračné bobule: Ochutnejte arónii, královnu antioxidantů

Vypadá nenápadně, ale její černé plody, které dozrávají právě teď koncem září, mají velkou léčivou sílu a schopnost zpomalit stárnutí.
Vydáno: 23.09.2019
Zázračné bobule: Ochutnejte arónii, královnu antioxidantů
Autor: iStock Zázračné bobule: Ochutnejte arónii, královnu antioxidantů
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Temnoplodec černoplodý, latinsky Aronia melanocarpa, je keř, který dorůstá do výšky až 3 metry (často se pěstuje na zahradách, například jako živý plot). Jeho černé plody jsou velké přibližně 1 cm a rostou v latách. Kvůli podobnosti s jeřábem jedlým se mu přezdívá černý jeřáb. U nás se pěstují tři druhy. Aronia arbutifolia (temnoplodec planikolistý), Aronia prunifolia (temnoplodec třešňolistý) a nejrozšířenější Aronia melanocarpa (temnoplodec černoplodý).

Původ arónie můžeme hledat na východě Severní Ameriky, kde ji pro její léčivé účinky používali indiáni. Do Evropy přivezl tento keř kolem roku 1900 ruský biolog a pěstitel ovoce Ivan Mičurin. Masověji ji začal pěstovat kolem roku 1910 za podpory sovětského státu kvůli výrobě potravinářského barviva a léčiv.

Co obsahuje

Plody arónie jsou bohaté zejména na bioflavonoidy. Největší podíl tvoří kyanidin-3-galactosid (65,6 %) 
a kyanidin-3-arabinosid (28,3 %). Díky tomu funguje arónie jako silný antioxidant a podporuje správnou funkci buněk.

Obsahuje i některé vitamíny, jako vitamín C (100 g ale pokryje jen 35 % DDD, proto se doporučuje ji kombinovat s jiným ovocem), vitamíny skupiny B (pomáhají posílit imunitu a správné fungování metabolismu), vitamín E (podporuje činnost nervového systému a působí antioxidačně) a vitamín P – rutin (podporuje pružnost žilních stěn). Plody mají i poměrně vysoké procento jódu, který má pozitivní účinek na funkci štítné žlázy. Dále obsahují sodík, hořčík, vápník, železo, fluor a zinek a také přírodní sorbit, sladidlo vhodné pro diabetiky.

„U arónie není důležitý pouhý obsah vitamínů vyskytujících se běžně ve většině dostupného čerstvého ovoce, ale hlavně velmi vysoký obsah látek ze skupiny bioflavonoidů (antokyanů) s vysokým ochranným a antioxidačním účinkem pro náš organismus, které mají z pohledu prevence největší a nejvýznamnější účinky pro náš vyvážený metabolismus. Bioflavonoidy se navíc přiměřenou a mírnou tepelnou úpravou neničí tak jako na teplotu choulostivé vitamíny. Arónie je u nás bohužel na rozdíl od Slovenska a sousedních států, stále nedoceněná a opomíjená. Přitom stačí velmi málo, zamyslet se včas nad svým jídelníčkem a vyváženým stravováním ještě předtím, než budete muset chodit do nejbližší lékárny pro léky,“ tvrdí ing. Vladimír Marek, dlouholetý propagátor prospěšnosti arónie v ČR a zakladatel firmy specializující se na dovoz a distribuci bio výrobků “Aronia Original”.

Možná kolem keřů s černými plody chodíte a ani nevíte, jak prospěšné jsou
Autor: Thinkstock Možná kolem keřů s černými plody chodíte a ani nevíte, jak prospěšné jsou

Plody arónie mají řadu blahodárných účinků. Například:

- upravují krevní oběh

- snižují hladinu cholesterolu

- optimalizují krevní tlak

- zpevňují zejména cévní kapiláry (prevence aterosklerózy a dalších civilizačních chorob)

- zmírňují potíže křečových žil

- napomáhají správné funkci jater

- jsou velmi účinným antioxidantem

- podporují imunitní systém

- zpomalují stárnutí organismu

- jsou prevencí zubního kazu

- zabraňují srážlivosti krve

Široké využití

Plody arónie byly v posledních patnácti letech intenzivně studovány a výzkumy prokázaly i další účinky. Dobře fungují jako hepatoprotektivum (slouží ke zlepšení jaterních funkcí), snižují toxicitu a kumulaci kadmia a těžkých kovů v játrech a ledvinách, mají výrazný protizánětlivý účinek, stejně jako bakteriostatickou aktivitu in vitro proti Staphylococcus aureus a Escherichia coli a antivirovou aktivitu proti typu viru chřipky, potlačují růst lidských HT-29 rakovinných buněk tlustého střeva.

ThinkstockPhotos-488147746 Foto:

 

Jak ji konzumovat

Aby si plody zachovaly všechny cenné látky, je nejlepší konzumovat je v čerstvém stavu. Buď jíst samotné bobule (stačí asi 30 bobulí denně) nebo ve formě čerstvě vylisované šťávy.

„Arónie obsahuje karotenoidy, sitosteroly, flavanoly, antokyaniny. Vitamíny a minerální látky je doplňují a zefektivňují jejich působení. Vitamíny C, E, některá béčka a fytonutrienty se tepelnou úpravou ničí buď částečně, nebo úplně. Kdyby tedy klient aplikoval arónii při kardiovaskulárních problémech, po zahřátí již budou sitosteroly, vitamín E a betakaroten zničeny. U onkologických chorob zase vitamíny C, B a antokyaniny. Dle mého názoru jsou tedy nejlepší kapsle se sušeným extraktem arónie nebo čerstvá šťáva. Arónie je chuťově dost trpká, takže si z ní lidé často dělají třeba marmelády, to už ale díky obsahu cukru a zahřátí terapeutický efekt nepřinese,“ tvrdí Kateřina Boesenberg, BHSc, předsedkyně České naturopatické společnosti.

STUDIE

Prospěšnost plodů arónie dokazují i mnohé vědecké studie:

Protinádorové působení

Bylo zjištěno, že antokyany zpomalují růst nádorů. Vzhledem k tomu, že je jejich množství v arónii vysoké 
(2147 mg / 100 g), pomáhají v boji s onkologickými onemocněními. Podobně jako u extraktu z hroznových jader byly u extraktu z arónie zjištěny účinky potlačující růst střevních rakovinných buněk. Další studie prokázaly, že antokyany v arónii inhibují množení lidských nádorových buněk děložního čípku, zabíjejí maligní nádorové buňky mozku 
a pomáhají zabránit vzniku žaludečních vředů.

Snižuje krevní tlak

Antokyany z arónie redukují oxidační stres, snižují C reaktivní bílkovinu (CRP) a další zánětlivé biomarkery, které způsobují kardiovaskulární onemocnění. Vědci provedli studii, ve které rozdělili skupinu 26 pacientů po infarktu myokardu do 2 skupin. Jedna dostávala denně 3× 100 mg antokyanů arónie, druhá placebo. Výsledky byly opravdu překvapivé. U první skupiny došlo k výraznému snížení krevního tlaku.

Snižuje hladinu cukru

Výzkum dalších vědců prokázal, že antokyany v arónii pomáhají normalizovat metabolismus cukrů u diabetiků. Denní konzumace 200 ml šťávy z arónie po dobu 3 měsíců snížila hladinu glukózy a hladinu lipidů u lidí s non-inzulin-dependentním diabetem mellitus.

 

Zdroj: Health & beauty

 

7 potravin, díky kterým omládnete

Ztrácí vaše pleť pevnost, pružnost a pomalu ochabuje? Důvodem je nedostatek kolagenu. Naše tělo ho přirozeně vytváří ve velké míře pouze asi do 35 let. Poté začne pokožka pomalu ochabovat. Znovu aktivovat kolagen můžete různě. Třeba pomocí aktivních látek, dermatologických či kosmetických přístrojů nebo také stravou. Které potraviny tvorbu kolagenu nejvíce podporují?

Ryby

Kolagen - ryby

Proč je jíst: posilují buňky, odbourávají tuk, potlačují záněty šlach a svalů

Patří sem: tuňák, losos, ryby s bílým masem

Jak často: alespoň 1x týdně

Ryby jako tuňák a losos mají hodně dobrých tuků známých jako omega-3 mastné kyseliny. Při nedostatku omega-3 začne tělo vytvářet kožní buňky z nekvalitních tuků. Ty pak mohou být citlivé na toxiny či jiné vnější faktory, jako je mýdlo, pyl nebo některá jídla. Kožní buňky vytvořené ze správných tuků, jako jsou omega-3, nejsou tak náchylné na narušení toxiny a alergeny.

 

Článek je zařazen v: antioxidant, vitamíny, arónie
Reklama