Celebrity

15. října 2024 16:42

Michaela Vlčková

Zemřel herec a bojovník za práva homosexuálů Jiří Hromada. Pořád se usmíval, říká Troška

Česko zasáhla v úterý smutná zpráva o odchodu dabéra a herce Jiřího Hromady. Bývalý prezident Herecké asociace zemřel ve věku 66 let v Nemocnici Na Františku. Jeho úmrtí zarmoutilo nejen fanoušky a členy LGBT komunity, kterou silně hájil, ale také známé tváře showbyznysu jako například režiséra Zdeňka Trošku. „Pořád se usmíval,“ zavzpomínal slavný režisér pro web Prima Ženy.

Jiří Hromada, který zesnul ve věku 66 let, se proslavil jako prezident Herecké asociace, jež vedl mezi lety 2011 až 2017. Úspěchy sklízel nejen jako herec, ale také jako výtečný dabér. Hlas propůjčil třeba ikonickým hollywoodským hercům jako například Morganu Freemanovi, Marlonu Brandovi či Kirku Douglasovi.

Čtěte také: Zemřel Jiří Hromada. Herec a dabér se proslavil také jako obhájce práv LGBT komunity

Hromada byl také aktivistou, bojoval za práva homosexuálů. Za svůj celoživotní přínos pro komunitu LGBT získal v roce 2019 Cenu Prague Pride.

Jiříku…! 😥🖤 pro TOLIK lidi jsi toho TOLIK udělal! Nezapomeneme! Jiří Hromada 14.6.1958 - 14.10.2024

Posted by Radek Fejt on Tuesday, October 15, 2024

Smutnou zprávu o jeho úmrtí potvrdil jeho blízký přítel a herec Radek Fejt. „Jiříku, pro tolik lidí jsi toho tolik udělal. Nezapomeneme,“ napsal na sociální síti Facebook Fejt s tím, že Hromada odešel v pondělí 14. října.

„Jirka Hromada byl bezvadný člověk. Nikdy jsem ho neviděl zasmušilého. Pořád se usmíval, pořád byl v pohodě. I když měl zdravotní problémy, byl to člověk, který nikdy nikoho nezarmoutil. Jeho velký plus bylo, že opravdu bojoval hned po revoluci za práva gayů a leseb. Myslím, že v tom byl hodně vytrvalý a udělal hodně práce,“ řekl webu Prima Ženy režisér Zdeněk Troška.

„Před chviličkou jsem to četl na internetu a jsem z toho úplně špatný, protože 66 let není žádný věk,“ dodal s tím, že byl vždy veselý a pozitivně naladěný: „Nikdy nikomu neublížil, byl vstřícný a hodný. Byl to prostě happy boy,“ sdělil Troška, který má na kontě řadu úspěšných snímků, jako třeba trilogii Slunce, seno.

Zpráva o odchodu Hromady rozesmutnila také hudebního skladatele, zpěváka a politika Michaela Kocába. S dabérem spolu pracovali v době, kdy byl Kocáb ministrem pro lidská práva a národnostní menšiny. „Já jsem Jirku nejlépe znal v období, kdy mi dělal poradce, když jsem byl ministrem pro lidská práva. Poznal jsem ho jako člověka nesmírně solidního, přátelského a jakýkoliv kontakt s ním byl příjemný,“ řekl pro web Prima Ženy Kocáb a vychválil spolupráci s obhájcem práv LGBT komunity.

„Strašně dobře se s ním pracovalo. Navíc jsem ho uznával a obdivoval jako herce, disponoval nádherným hlasem. Moje vzpomínka na něj je přátelská. Je mi to moc líto. Tak, jak jsem ho poznal, byl to dobrý člověk,“ rozpovídal se Kocáb.

Herec a dabér v posledních letech trpěl demencí v pokročilém stádiu. Podle zjištění deníku Blesk byl Hromada hospitalizován v LDN v pražské Nemocnici Na Františku.

Kolegové uctili památku Heřmánka. Janda minutou ticha, Kraus heslem: Show musí pokračovat:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 15. 10. 2024

Dnešní den může být vyplněn vyřizováním spousty záležitostí na poslední chvíli. Můžete být vyzváni, abyste rozhodli spor mezi kolegy, příbuznými nebo sousedy. V závislosti na povaze hádky se vám možná podaří zprostředkovat dočasné příměří, ale nebuďte na sebe příliš přísní, pokud i přes vaši snahu nedojde k uvolnění nálady. Snažte se upřednostnit odpočinek.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.