Celebrity

27. srpna 2024 18:30

Tomáš Durčák

Kolegové uctili památku Heřmánka. Janda minutou ticha, Kraus heslem: Show musí pokračovat

Nekrolog Karla Heřmánka

Tragický odchod herce Karla Heřmánka zastihl v naprostém šoku nejen veřejnost, ale i všechny jeho kolegy a kamarády, kteří jej dlouhá léta znali. Řada z nich nyní po svém uctívá památku velkého herce, mimo jiné tím, že v duchu Heřmánkova hesla „Show musí pokračovat“ naplánované akce neruší, nýbrž je mění v pietní akce, na nichž mu vzdávají hold a uctívají jeho památku. Nechybí mezi nimi ani legendární hudebník Petr Janda či moderátor Jan Kraus.

Karel Heřmánek zemřel 24. srpna, kdy podle všeho na střelnici na Příbramsku během zážitkové střelby obrátil zbraň proti sobě a zastřelil se. Jeho smrt zasáhla celou Českou republiku a zejména pak herecké kolegy, kteří mu zcela zdrcení poslali celou řadu smutečních vzkazů. Nechyběli mezi nimi třeba bývalá první dáma Dagmar Havlová, herečka Dana Morávková, fotografka Lenka Hatašová či divadelní ředitel Jan Hrušínský a mnoho dalších.

Všichni, kdo s Heřmánkem krátce před sebevraždou i v bezprostředních chvílích před ní byli, se shodují, že tomuto činu vůbec nic nenasvědčovalo. Začátkem července navštívil společně s milovanou manželkou Hanou filmový festival v Karlových Varech, kde se mimo jiné zúčastnil mejdanu na počest Jiřího Bartošky. Vznikly zde rovněž poslední známé snímky Karla Heřmánka před jeho smrtí.

Neméně šokující je pro mnohé také způsob, jakým se šestasedmdesátiletý herec, jenž zářil ve snímcích Fešák Hubert, Smrt krásných srnců, S čerty nejsou žerty či Zámek v Čechách, rozhodl dobrovolně opustit tento svět. Ve svém okolí byl totiž Heřmánek znám nejen jako pacifista, ale také jako odpůrce střelných zbraní všeobecně. „Nemám rád střelné zbraně, pistole jedině na sebevraždu,“ uvedl v lehce mrazivé odpovědi herec před dvanácti lety časopisu Sedmička.

Mohlo by vás zajímat: Vdova po Karlovi Rachůnkovi se vdala za jeho kamaráda ze zlatého týmu. Mají spolu dceru

Zatímco před Divadlem Bez Zábradlí, které založil a tři dekády úspěšně vedl, než jej před pár lety předal dvěma ze svých celkem pěti potomků, synům Karlovi a Josefovi, vzniklo pietní místo, hercovu památku nyní různými způsoby uctívají i jeho známí kolegové. V Jevanech, kde Heřmánek s manželkou Hankou žil, se jen den po sebevraždě odehrálo promítání filmu Django, na němž nechyběl i jeho protagonista Petr Janda.

„Když jsem slyšel tu hroznou zprávu, chtěl jsem promítání zrušit,“ přiznal pro Blesk známý hudebník. Nakonec se ale místo toho rozhodl s místními událost využít k tomu, aby uctili památku Karla Heřmánka. „Nakonec jsme za Karla drželi minutu ticha. Pořád ho vidím před sebou, jsem z toho špatný doteď. Ale ta bolest trojklanného nervu musela být hrozná,“ dodal Janda s odkazem na zdravotní komplikace Karla Heřmánka, které jej v závěru jeho života měly trápit.

Plánovaný program se nakonec rozhodl neměnit ani moderátor Jan Kraus, jenž v prostorách Divadla Bez zábradlí v závěru letních prázdnin opět začíná natáčet svou Show Jana Krause. I on ve svém prohlášení k natáčení nových dílů uvedl, že ani sám Karel Heřmánek by pro rušení nebyl, neboť sám zastával filozofii, že ať se děje cokoli, show zkrátka musí pokračovat dále.

„I přes smutek nad úmrtím Karla Heřmánka natáčení Show Jana Krause proběhne beze změn. Show musí pokračovat – byla by to i jeho slova. Nemůžeme ho vzpomenout lépe než se po jeho vzoru pokusit pobavit publikum. Je nám ctí, že to bude v jeho divadle,“ uvedl v pondělí 26. srpna Kraus na svých sociálních sítích. „Byl nejen výborným hercem, ale také skvělým člověkem, jehož přirozenosti a nadhledu si vážili všichni kolegové i fanoušci,“ dodal známý moderátor.

Karel Heřmánek bydlel v obci Jevany. U jeho domu jsou svíčky a květiny:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 13. 9. 2024

Berani, nečekaná událost by vás mohla dostat do úzkých. Může se jednat o novou osobu ve vašem životě nebo o znovuobjevení někoho z minulosti. Tato přítomnost by mohla podnítit buď osobní, nebo profesní změny. Mohlo by se zdát, že je toho na vás moc, ale z dlouhodobého hlediska by to mohlo být pozitivní. Zachovejte klid, řešte problémy postupně a zachovejte si smysl pro humor.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.