Celebrity

11. června 2022 10:10

redakce Prima Ženy

Zemřel herec Stanislav Fišer. Daboval Vinnetoua, ale už roky mluvil jen pomocí přístroje

Po dlouhé nemoci zemřel v úctyhodných devadesáti letech herec a dabér Stanislav Fišer.

"Standa už není, je v hereckém nebíčku, zemřel v noci po dlouhé nemoci," potvrdila deníku Blesku jeho partnerka Antonie, s kterou žil dlouhá léta.

Už dlouhá léta žili v ústraní, herec Stanislav Fišer se na veřejnosti naposledy objevil před více než deseti lety. Od roku 2004 byl vážně nemocný - tehdy mu lékaři diagnostikovali rakovinu hrtanu, takže musel podstoupit radikální zákrok, při kterém přišel o hlasivky a tím i o svůj nezaměnitelný hlas, který ho proslavil. Od té doby mohl mluvit jen pomocí speciálního přístroje.

Právě hlas ho přitom mimořádně proslavil - namlouval například francouzského herce Pierra Briceho, který ve slavné filmové sérii hrál Vinnetoua. Hlasem Stanislava Fišera v Česku mluvil také Peter Sellers coby zmatený inspektor Clouseau z filmové série Růžový panter či animovaný Asterix. Známý byl také coby dabér Paula Villagia v italských komediích o účetním Fantozzim.

O úmrtí Fišera jako první informovala Frekvence 1 a deník Blesk.cz, kterým to sdělila hercova partnerka Antonie Hemerková. "Odešel další báječný herec a člověk," řekl ČTK v reakci na úmrtí Fišera jeho kolega, herec Jiří Klem, který s ním mnoho let sdílel hereckou šatnu.

V době, kdy si herec nahmatal bulku na krku a chystal se do nemocnice, se ještě potkal s kolegyní Stellou Zázvorkovou. Zašli na pivo a přátelsky popovídali. Herečka byla jednou z posledních osob, která ho slyšela mluvit jeho vlastním hlasem.

Herec bez hlasu už není herec, stýskal si

Ztrátu hlasu nesl herec velmi těžce, opakovaně se s tím svěřoval i médiím. „Byl to pro mě strašný šok. Ta představa, že už nikdy nebudu hrát ani dabovat, pro mě byla nepředstavitelná. Herectví jsem miloval, byl to můj život, ale když mně vzali hlas... Když uříznete klavíristovi obě ruce, už nikdy nic nezahraje. Taková protéza neexistuje. Když tanečník přijde o obě nohy, už nikdy nic nezatančí... A herec bez hlasu už není herec,“ citoval ho už před časem web Primy Ženy.

Ven a mezi lidi nechodil i v kvůli tomu, že ho sužovaly dlouhodobé potíže s rovnováhou.

Před několika lety se dočkal i jednoho trapasu, v němž byl přitom naprosto nevinně. Na karlovarském filmovém festivalu se jeho jméno objevilo mezi těmi, jejichž nedávného skonu pořadatelé litovali, za což se mu později prezident festivalu Jiří Bartoška omluvil. „Sleduji závěr festivalu a najednou se vidím na seznamu mrtvých. Viděl jsem v televizi vlastní smrt. Volaly mi desítky lidí, všem musím vysvětlovat, že žiju. Oni se tam snad zbláznili, pohřbít mě zaživa,“ nechápal tehdy herec.

Nebyl jen dabérem. Na filmovém plátně se objevil i on sám, zejména ve starších kouscích, jako byly filmy Florenc 13,30, Parta Hic, Hvězda padá vzhůru nebo Ubohý pan Kufalt. Hrál také v populárních seriálech Třicet případů majora Zemana či Hříšní lidé města pražského, později také v Dobrodružství kriminalistiky.

Zdroj: https://zeny.iprima.cz/celebrity/cesky-vinnetou-herec-a-daber-stanislav-fiser-ztratil-hlas-nebavi-ho-zit; Blesk.cz; ČTK

Sdílejte článek
Štítky nemoc herec Česko Vinnetou Stanislav Fišer Pierre Brice Růžový panter Peter Sellers

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.