Celebrity

3. května 2022 07:10

Josef Šťastna

Zemřela Meda Mládková. Významné sběratelce umění bylo 102 let

Zemřela Meda Mládková

Mecenáška a sběratelka umění Meda Mládková zemřela ve věku 102 let. O úmrtí informoval politik Jiří Pospíšil z TOP 09. Smutnou zprávu potvrdila také Nadace Jana a Medy Mládkových a Museum Kampa, které Mládková založila.

„Tahle zpráva opravdu bolí… Dnes nás opustila jedna z nevýznamnějších žen našich novodobých dějin, mimořádná osobnost a také moje blízká přítelkyně - paní Meda Mládková,” napsal na Facebooku předseda správní rady Museum Kampa Jiří Pospíšil.

Jedna z nejvýznamnějších sběratelek umění se narodila v Zákupech, kde vyrůstala v rodině sládka zámeckého pivovaru. Za svobodna se jmenovala Sokolová. Jejím snem bylo vystudovat obchodní akademii a věnovat se tanci, rodina však její plány komplikovala. Absolvovat taneční kurzy nakonec mohla, až když se přestěhovala za tetou do Prahy. V roce 1938 dokonce obdržela diplom profesionální tanečnice.

Podívejte se, jak Meda Mládková slavila 101. narozeniny:

Většinu války Mládková strávila v zahraničí, její konec ovšem prožila doma v Čechách. Následná situace v zemi se však stala jedním z důvodů, proč se Mládková rozhodla odjet znovu do zahraničí. Útočiště našla ve Švýcarsku, kde vystudovala ekonomii.

Šlechtice si vzala z rozumu

Po komunistickém převratu se odmítla vrátit do Československa, ve Švýcarsku však měla pouze časově omezený azyl. Přistoupila proto na sňatek z rozumu. Jejím manželem se stal belgický šlechtic Remi Antoine Joseph de Mûelenaer, díky kterému si udržela svobodu, získala belgické občanství a mohla dále cestovat.

„Přestože prožila většinu svého života mimo území naší země, byla velká vlastenka. Český národ milovala a vše, co dělala, tak dělala pro něj. I proto se ve více než osmdesáti letech rozhodla založit v Praze Museum Kampa a umístit do něj sbírky, které za celý svůj život shromáždila, a tím je symbolicky věnovat českému národu. Její odchod je po nás všechny velká ztráta a mně osobně bylo obrovskou ctí, že jsem mohl v posledních několika letech s paní Medou Mládkovou blízce spolupracovat a převzít mimořádnou odpovědnost pečovat o její dílo a duchovní odkaz. Celý život věřila myšlence: „Přežije-li kultura, přežije národ“ a tato její myšlenka po ní zůstane,” dodal na sociálních sítích Jiří Pospíšil, který se stal jejím přítelem.

Osudové setkání s Kupkou

V Paříži, kde Mládková žila v 50. letech minulého století, provozovala české nakladatelství Editions Sokolova, kde vydala mimo jiné první samostatnou monografii malířky Toyen. Díky své vášni vystudovala dějiny umění. Se šlechticem se nakonec rozvedla. Ve francouzském metropoli totiž poznala dvě osudové lásky – ekonoma Jana Mládka a malíře českého původu Františka Kupku.

Jeho díla Mládkové učarovala. Rozhodla se tedy, že je bude horlivě propagovat. S Kupkou se až do jeho smrti v roce 1957 pravidelně setkávali. S druhým manželem se jí nakonec podařilo shromáždit největší soukromou sbírku Kupkových děl na světě.

Po smrti manžela v srpnu 1989 Mládková na jeho přání celou kolekci věnovala Praze. Po revoluci pro ni vybrala zchátralou budovu Sovových mlýnů, kterou s pomocí založené nadace opravila. Objekt budoucího muzea získala Praha od státu v roce 1997 a Mládková si ho pronajala od města na 99 let. Sbírka obsahuje přes 220 obrazů a kreseb Františka Kupky, 16 soch Otto Gutfreunda a přes 1000 děl českých a slovenských výtvarníků z let 1965 až 1985.

Sdílejte článek
Štítky umění Facebook TOP 09 Jiří Pospíšil Meda Mládková Museum Kampa Museum Kampa - Nadace Jana a Medy Mládkových

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.