Zemřel přední český sexuolog Radim Uzel. Bylo mu 82 let, bojoval s rakovinou

Zemřel sexuolog Radim Uzel

Český sexuolog a gynekolog Radim Uzel v 82 letech zemřel. Popularizátor sexuologie a soudní znalec bojoval s rakovinou jícnu a žaludku. Své poslední chvíle strávil ve Fakultní nemocnici v Motole.

O skonu Radima Uzla informoval jeho vnuk Jan redakci deníku Blesk. „Děda zemřel z neděle na pondělí v motolské nemocnici,“ uvedl s tím, že poslední rozloučení se uskuteční pouze v rodinném kruhu. Zdravotní problémy předního sexuologa trápily už od roku 2020. Nejprve prodělal těžký covid a posléze mu diagnostikovali právě rakovinu. „Tři rány potkají člověka v krátké době – covid, úmrtí manželky a rakovina. Kdyby to byla slinivka, už tady nejsem, ale jícen se onkologickou léčbou drží. Už ale ve mně taky moc života není,“ svěřil se nedávno Uzel v rozhovoru pro pořad Showtime.

Přestože se ani po dvou operacích a léčbě chemoterapií postup nemoci zastavit nepodařilo a na březnové předávání vyznamenání na Pražském hradě přišel viditelně bledý a vyzáblý, stále si zachovával pozitivní náladu. „Když přišli na vizitu doktoři s pohřebními ksichty, říkám: Že se trochu neusmějete. Oni na to, že není čemu. Povídám jim: Myslím si, že jo, protože já už bezpečně vím, na co umřu. Vy jste tady čtyři chirurgové a zdalipak víte, na co umřete? Víte h***o a já to vím,“ vyprávěl rozverně sexuolog a dodal: „Ta jistota mě do jisté míry naplňuje optimismem. To se nedá nic dělat. Je mi 82 let a všichni na něco musíme umřít. Kdybych to zabalil a řekl, že mě to už nebaví a že tady nechci být, je to konec.“

Zkoušel to v politice, svými názory občas pobuřoval nejen ženy

Radim Uzel se narodil 27. března 1940 v Ostravě docentovi analytické chemie a farmaceutičce. V roce 1963 vystudoval brněnskou lékařskou fakultu a postupně rozjel lékařskou praxi v Ústí nad Orlicí, Brně a Františkových Lázních. Po deseti letech se stal krajským ordinářem pro gynekologickou sexuologii a endokrinologii v Ostravě. Po roce 1989 přešel do Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze-Podolí.

Vedle vykonávání své profese se Uzel zapojil také do politiky. Na počátku 90. let stál u zrodu neparlamentní Nezávislé erotické iniciativy (později přejmenované na Nezávislou iniciativu). Několikrát poté kandidoval do Senátu, naposledy v roce 2012 za SPOZ na Břeclavsku, a byl i na kandidátce národních socialistů pro volby do Poslanecké sněmovny. Členem parlamentu se však nikdy nestal.

V posledních letech známý sexuolog kvůli svým specifickým názorům na citlivá společenská témata několikrát pobouřil veřejnost a rozvířil pochybnosti o své profesní způsobilosti. Jednou z takových kauz bylo například jeho zlehčování celosvětové kampaně Me Too bojující proti sexuálnímu obtěžování žen. Nevoli vyvolala i jeho kritika matky kojící své dítě v Chrámu svatého Víta.

Radim Uzel byl jednou ženatý. S manželkou Helenou, jež zemřela loni po 54 letech společného života, mají dceru Kateřinu. Ta se dala na dráhu umělkyně a věnuje se opernímu zpěvu.

Sdílejte článek
Štítky rakovina Ostrava politika Miloš Zeman Fakultní nemocnice v Motole Showtime Poslanecká sněmovna ČR Parlament České republiky Senát Parlamentu ČR Radim Uzel Blesk Strana Práv Občanů

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.