Životní styl

23. července 2023 07:30

Eliška Reiglová

Žena chtěla odnosit dítě homosexuálnímu páru. Ten po ní později vyžadoval potrat

Psal se květen roku 2023, když byla Brittney Pearson (37) diagnostikována rakovina prsu. Tou dobou už ale také byla ve 22. týdnu těhotenství s dítětem, které se rozhodla odnosit homosexuálnímu páru. Muži nejprve souhlasili s léčbou a předčasným vyvoláním porodu, nakonec ale požadovali, aby žena podstoupila potrat.

Páry, které nemohou mít vlastní děti, se často obracejí na agentury, u nichž si najdou ženy vhodné jako náhradní matky. Ty pak prožijí celé těhotenství a po porodu dítě odevzdají rodičům. Jednou z nich byla i Brittney Pearson, ta se však s muži, kteří jí za těhotenství platili, dostala do křížku poté, co jí byla diagnostikována rakovina.

Čtěte také: Nejen Anna Slováčková nebo Anna K. Tyhle ženy bojovaly s rakovinou. A nevzdaly se

Lékaři Brittney nabídli méně agresivní léčbu, v rámci které by jí ve 34. týdnu těhotenství vyvolali porod. Otcové miminka souhlasili. Následně ale bylo řadou vyšetření zjištěno, že rakovina se šíří rychleji, než se původně zdálo, a musela by tak být zvolena agresivnější léčba. V tu chvíli došlo ke zlomu.

Vynucování potratu

Otcové, které Pearson nechtěla jmenovat, po ní nyní chtějí, aby těhotenství ukončila. Myslí si, že dítě narozené ve 34. týdnu těhotenství nebude mít velké šance přežít či vést kvalitní zdravý život. Zároveň jí zakázali dítě donosit a nabídnout k adopci s tím, že nechtějí, aby byl někdo s jejich DNA vychováván někým jiným.

V Americe právo na potrat zrušili senátoři v roce 2022:

„Výhrůžky soudem se nevyhnuly ani mým onkologům, kteří mě dokonce nechtěli ani léčit bez konzultace se svými právníky. Chtěla jsem jim dát rodinu. Cítím se zrazená a mám zlomené srdce. Byla jsem připravená dělat vše pro to, abych na svět přivedla zdravé dítě, nebyla bych na to sama,“ řekla náhradní matka deníku Daily Mail.

Pearson potvrdila, že našla nemocnici, v níž jí s náročnou situací pomohli. Neřekla, zda šlo o ukončení těhotenství, nebo zda přivedla dítě na svět. Potvrdila však, že už živé není. O své zkušenosti prý nyní mluví proto, aby se tak nikdy žádná další žena cítit nemusela.

„Sama už bych do toho nešla, ale pořád si myslím, že náhradní mateřství je úžasná věc. Zájemci o něj by podle mě nicméně měli být lépe prověřovaní,“ dodala Brittney Pearson.

Sdílejte článek
Štítky porod léčba těhotenství příběh homosexualita interrupce náhradní mateřství

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 2. 5. 2024

Berani, pozorně poslouchejte, když dnes dostáváte pokyny. Vaše mysl nemusí být tak bystrá jako obvykle. Pokud si nedáte pozor, mohli byste se vydat špatnou cestou a nakonec začít úplně od začátku. Nestyďte se ani se nestyďte klást otázky. Vždy je lepší se zeptat, než udělat zbytečnou chybu. Postupujte pomalu a metodicky a zvládnete to.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.