Žena odmítla císařský řez, odjela rodit domů. Miminko se přidusilo a zemřelo

Matka odmítla císařský řez, miminko zemřelo

Tragédií skončil loni porod na Jičínsku. Sedmadvacetiletá žena odmítla císařský řez, který jí doporučili lékaři. Odjela s manželem na reverz domů, kde druhý den ráno porodila. Novorozenec byl pak ve vážném stavu letecky transportován do nemocnice, kde i přes veškerou péči později zemřel. Příčinou smrti bylo zřejmě přidušení. Ženě teď hrozí až tři roky vězení.

O případu z loňského května na webu informovala policie. „Ze znaleckého posudku vyplynulo, že novorozenec zemřel na následky dušení při porodu. V pondělí 2. května roku 2022 po odtoku plodové vody se žena se svým o šestnáct let starším manželem měli vydat do 150 kilometrů vzdálené nemocnice, kde ji po vyšetření mělo být lékařem sděleno, že porod nelze provést přirozenou cestou, a proto je nutné provést porod císařským řezem,“ uvedla policejní mluvčí Eliška Pospíšilová.

Žena podle policie i přes opakovaná doporučení a poučení o možných komplikacích a následcích vedoucích až k úmrtí plodu plynoucích z přirozeného porodu podepsala negativní reverz a přislíbila okamžitý přejezd do spádové nemocnice, kde se císařskému řezu podrobí.

„Do této nemocnice však nedorazila a následující den v brzkých ranních hodinách v místě svého bydliště porodila. Novorozenec byl krátce před 8:00 ranní ve vážném stavu letecky transportován do Fakultní nemocnice Hradec Králové, kde i přes veškerou péči lékařů 5. června 2022 zemřel,“ uvedla Pospíšilová. V případě pravomocného rozsudku hrozí obviněné ženě až tři roky vězení.